Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '14

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Körfezin denizdibi çayırlarında, "deniz atları" otlayacak !

Körfezin denizdibi  çayırlarında, "deniz atları" otlayacak !
 

İzmir'de akşamlar, perde perde kapanır. Coşkusuna gizem kataraktan


 

Deniz bilimcileri, geç de olsa, İzmir Körfezindeki deniz dibinin sıhhati, süte batırılmış ak kaşık gibi her türlü güzelliklere açık olarak anons edildi.

 

Buna göre verilen raporla, İzmir Körfezi, bütün körfezlere rest çekecek hale gelerek, deniz dibi cinleri dahil, her türlü iyileşmelerin kendiliğinden çoğalarak, körfezdeki sıhhatin doruk noktasına eriştiğinin bildirildiği bu anonsta, deniz canlılarının adedi arttı.

 

Su altı fotoğraflarında yeni türler de görüldü; temiz sularda yaşayan horozbina ile karabaş balığı, avlanması yasak olan midye türü, farklı türde deniz tavşanları ve mercanlar dikkat çekti. Renkli görüntüleriyle Körfez’in sakinleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü “Büyük Körfez Projesi” kapsamında “yüzülebilir Körfez” için de umut verdi.

 

Bu iyimser tabloya bakılarak, yaz günü bunalan insanlar, kıyılardan birinde denize girebilecek. İnsanlar mayoları içlerinde olmak üzere hazırlıklı olacak.

 

2000’li yıllara kadar her türlü atığın denize boşaltıldığı İzmir’de, çevre yatırımlarının desteği ile temizleme harekatı devam ederken, çekilen sualtı fotoğraflarında beliren hayat, yüzleri güldürdü.

 

Körfezin aylar sonrası bu şekilde sıhhatine kavuşması, geniş kesimlerde memnuniyet yarattı.

Körfezde oksijen çözülmesinin fazlılığına bağlı olarak, canlılarda, artış gözlemlendi. Körfezin eski gözdeleri barbun, karagöz, kupez ve karidesler çoğaldı. Deniz yıldızları, deniz tavşanları, süngerler ve deniz çayırları ile mercanlar ve anemonlar, oksijen miktarı artan deniz dibinde rengarenk bir görüntü oluşturuyor.

 

Aletli dalış ekipmanları kullanılarak yapılan çekimlerde 15 metre derinlikten başlayarak kıyıya doğru bir rota izlendi. Ve de su altı çekimleri, 6 bölgede yapıldı.

 

Urla’da taş mercanları tespit edildi. Su altı raporları geldikçe, ilgili birimler bayram ediyor sevinçten. Körfez’in su kalitesinde büyük bir iyileşme yaşandığı ve buna bağlı olarak da denizdeki biyolojik çeşitliliğin ve popülasyonun giderek arttığı açıklandı.

 

Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından deniz altındaki yaşamı tespit etmek amacıyla Urla İskele, Narlıdere Güneybatı Atık Su Arıtma Tesisi, İnciraltı,  Sahilevleri, Konak ve Bostanlı iskeleleri olmak üzere 6 ayrı bölgede dört mevsim çekilen su altı fotoğraflarında, bol oksijenli sularda yaşayabilen deniz atları ve deniz çayırları, temiz suları yaşam alanı olarak seçen deniz yıldızları, deniz şakayıkları ve deniz tavşanları ile temiz sularda yaşayan ve Türkiye’de sadece Urla’da görülen taş mercanları tespit edildi. 

 

 

Bu yılki su altı görüntülerinde karabaş balığı, horozbina balığı, dil balığı,  avlanma yasağı bulunan çift kabuklulardan Pinna Nobilis (midye), farklı türde deniz tavşanları,  mercanlar ile tüplü kurt ve boru kurdu dikkat çekti.

İnciraltı bölgesinde karidesler, tüplü kurtlar, kaya balıkları, anemon gibi türlere rastlanırken, ayrıca bol oksijenli sularda yaşayabilen deniz çayırlarına rastlandı. Nesli tehlike altında olan çift kabuklulardan Pinna Nobilis türü  (midye) de burada görüldü.

 

Körfez’in kuzeyinde bir sirkülasyon kanalı açılması ve Körfez tabanındaki malzemelerin temizlenmesi için 9.3 milyon liralık yatırımla kazıcı-emici ve destek tipi olmak üzere 2 yeni gemi alımı yapıldı. 

 

İzmir Körfezi’nin ekolojik durumunu izliyoruz. 4 mevsim aldığımız örneklerle fiziksel, kimyasal, biyolojik parametreleri ölçüp takip ediyoruz. Ayrıca yılda bir kez aldığımız sediment (çökelti) ve balık örnekleriyle ağır metal ölçümlerini gerçekleştiriyoruz.

 

Velhasıl, körfez suları o kadar güzel temizlendi ki, deniz atları sevdikleri deniz çayırlarını otlama başladılar bile. Yakında da biz insanlar körfezde serinleriz de.

Neden olmasın?

Ört ki, ölem!

 

 

 

İZMİR DE AKŞAMLAR, PERDE PERDE KAPANIR. BÜTÜN GİZEMLİLİĞİNİ DE PEŞİNDE SÜRÜKLEYEREKTEN. BİR BULMACA GİBİ, EN SAADETLİ ve  IŞIKLI YOLU BULMANIZ, SİZE BIRAKILMIŞTIR. KORDON BOYUNDA, YAZIN  İMBATA KARŞI RAKILAMA YAPARKEN,  ÇATALKAYA'DA BATAN GÜNEŞE, SON SEVGİLİLERİN İSİMLERİNİ SAYAR, SELAM YOLLARSINIZ MARTILARLA. İZMİRLi  MARTILARIN AĞZI SIKIDIR HA ! 

İZMİİRİN SİMGESİ KORDONBOYUNDAKİ  FAYTONLAR. HEPSİ BİR KIYAFETLİ.  ATLARIN KAMÇILARI NIN UZUNLUĞU DA AYNI. LİSANLARI YALNIZ AZ PORSİYON.

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..