Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '20

 
Kategori
Güncel
 

Korona Öncesi, Korona Sonrası

Salgın öncesi ve salgın sonrası diye yaşam ikiye ayrıldı. Bazı şeyler artık eskisi gibi olmayacak. Salgından birkaç gün öncesine kadar hepimizin farklı planları, günlük telaşları vardı. Anın kıymetini bilmiyorduk hep koşturmaca içindeydik o yüzden farkına varamadık olacak şeylerin. Nelere sahip olduğumuzu, ne kadar şükretmemiz gerektiğini, sağlığın kıymetini öğrendik şimdilerde.
 
Bizde yani Türk insanında koronadan daha tehlikeli iki hastalık var. Biri bize bir şey olmaz. Diğeri cehalet. Şu yaşananlardan ders alacak millet değiliz. Birisi kıtlık olacak erzak doldurun dedi bir baktık market stantları boşalmış. Sonra uzmanlar kolonya ve benzeri şeyler kullanın dedi fiyatları en az on katına çıkarıldı. Aldığımız tek ders kaos yaratıp bundan yararlanmak olmuş. Korona gidecek illaki. Ya sonra ne olacak. O kolonyaların, sabunların yüzüne bakılmayacak. Ziyarete gideceksin sana kolonya tutacaklar nazikçe teşekkür edip geri çevireceksin. İnsanoğlu ders almayan bir nefse sahip. O yüzden nefsi galip gelenler için sıfır ders, nefsine galip gelebilenler için sonsuz ders var şu zamanda.
 
Bu son günler aslında ilk günler değildi. Başka son günlerde vardı ama onlarda unutuldu. Unutulmasaydı belkide bunları yaşamayacaktık. Tarihe değer vermiyoruz. Tarihle masalı karıştırıyoruz. Tarihi iyi inceleyip okursak çıkartacağımız ders çok. Ama tarihi siyasete alet eder duruma geldik. Yararımıza olacak her şeyi bir kenara koyduk. Sıkıntı şuradaki okumuyoruz. Belki gelecek nesilde aynı şekilde bugünü okumayarak; aman bir virus gelmiş millet ölmüş sonrada virus bitmiş. Sadece bunu diyecekler belki. Oysa okusalar önlemlerini daha iyi alabilirler.
 
Ülkemiz ekonomik yönden eskiye göre çok daha güçlü diyorlardı. O güçlü ekonomiyi bugün göremiyoruz, sokağa çıkma yasağı bile getiremiyorlar. Nedeni basit, çünkü ekonomi çöker. Fanatikçe siyasetçileri destekleyen, işini düzgün yapan siyasetçilere hesap soran bir halk olarak biz daha çok çekeriz.
 
Ülke genelinde tümden sokağa çıkma yasağı başka büyük bir felaketi doğurur. Bunu ülkeler denemiyor sadece sınırlı yasak koyuyorlar. Türkiyede şu an sınırlı yasak var zaten biraz daha sıkılaştırma olabilir. Almanya ve İtalya bunu sadece virüsün yaygın olduğu bir iki eyaletinde yaptı. Amerikada bir iki eyalette bizden daha sıkı uyguladı. Ülke genelini tümden kapatmak büyük ekonomik iflaslara yol açar bu da başka felaketi doğurur. Burada önleyici asıl mücadele halka bolca maske dağıtmak ve mahallelere gidip test yapmak. Sonuç verir. Diyelim ki, Türkiye Çin gibi kurtuldu (Coronadan). Turist kolay gelmez. Dünya düzeyinde özellikle Amerika ve Avrupa ülkeleri kurtulursa turizmde güven oluşur. Türkiye 15 gün sonra kurtulsa bile turist gelmez, dünya boğuşurken zaten turist gönderen ülkeler halkına izin vermez. Türkiye'nin tümden sokağa çıkma yasağı ile salgından erken kurtulmasının turizme faydası olmaz. Bunun için öncelikle Avrupanın virüsten kurtulması gerekir, Amerika, Japonya, İsrail, Rusya vs...
 
HÜLYA ÇAKICI
 
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..