Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '20

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

KORONAVIRÜS ve ASTIM?

KORONAVIRÜS (COVİD-19) ASTIMLILARI NASIL ETKİLER?

Yeni Coronavirüsün griple benzer oranda yayıldığı tahmin edilmektedir. Sık sık el yıkamak ve hasta olanlardan kaçınmak gibi önlemler almak önemlidir. Bu virus akciğerleri etkilyen bir vürüsdur. Koronavirüs semptomları ateş, öksürük, nefes darlığıdır. Semptomlar virüsle temasdan 2 ile 14 gün sonra ortaya çıkabileceğine inanılmaktadır. Koronavirüsün astımı olanları nasıl etkiledği hakkında çok az şey biliniyor. Biz bu makaleyi astımlı olanların Koronavirüs riski için neler yapılması gerektiğini bilgilendirmek için yazdık

 

Koronavirüs risk grupları için  CDC /Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) Koronavirüs hastalığı riskli olan durmlar olarak; 60 yaşından büyük olmak, kronik tıbbi rahatsızlığı olması, yüksek tansiyon, kalp hastalığı olması, diyabet ve astım hastalığının olması olarak bildirilmiştir. Sonuç olarak astımı olan kişiler, Koronavirüs hastalığı için risk altında gibi görünmektedir. Ancak Koronavirüsün astımlı hastaları nasıl etkildeği konusunda yeterince bilgi yoktur.  

Astımı olanlar COVİD hastalığına yakalanma riski daha yüksek midir?

Bunun hakkında yeterince bilgi yoktur. Ancak bir çalışmada Koronavirüs nedeniyle yatan hiçbir hastada astım hastalığı bildirilmemiştir. Astımlı hastalarda ekstra bir risk olmadığı konusunda görüş bildirilmiştir.

Astımı olanlar Koranavirüsden etkilenmesi daha ciddi midir?

Henüz astımlı hastaların nasıl etkilendiği konusunda bilgi yoktur. Hastaneye yatan 140 koronavirüs hastalarından hiçbirinde astım hastalığı olmadığı bildirilmiştir.  Ancak virüslerin astım atağına neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle Koronavirüsler de astım ataklarına neden olabilir.

Astımlı olanlardan kimler maske taksın?

Dünya sağlık örgütü ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi sadece hasta olanların ve COVID hastalarının bakıcılarına maske takmasını öneriyor. Maske takmak sadece hafif bir koruma sağlar. Elleri sık yıkamak daha idealdir. 20-30 saniye boyunca sabun ve su le ve sabun su yoksa el dezenfektanı ile yıkanmalıdır. Herkesin maske takması, maske takması gerekenlerin maske bulamaması anlamına gelir. Koronaviirüs riski yüksek olan hastanelere giderken, toplu taşıma kullanılırken maske takılması faydalı olabilir.

Astımı olanlar halka açık alanlarda maske taksın mı?

Çok gerekli değildir. Yapılacak daha önemli noktalar vardır. Diğer insanlardan uzak durulmalıdır. Elleri sık sabunlamak, astımı control altında tutan ilaçları kullanmak daha faydalı olacaktır

Astımı olanlarda ateş ve öksürük gelişirse ne yapmalıdır?

Astımda ateş ve öksürük olması hemen akla kornavirüsü getirmemelidir. Öncelikle astım tedavinizi doktorunuza danışarak düzenleyin ve evden dışarı çıkmayın. Ateşin ısrar atmesi, nezlenin olmaması ve öksürüğün balgamsız şekilde kuru olması durumunda Alo 184 ile temasa geçip testi evinizde yapılması konusunda bilgi alabilirsiniz. Dışarı çıkacaksanız maske tkmanız faydalı olacaktır.

Kortizon içeren spreyler astımlıların bağışıklığını zayıflarır mı?,

Sprey şeklindeki kortizon içeren spreyler astımlı hastalrın bağışıklığını zayıfatmaz ancak ağızdan kullanılan kortizon ilaçlar zayıflatabilir. Bu nedenle ağızdan kortizon gerektiren ilaçların kullanımını azaltmak için kortizon içeren spreylerin gerektiği şekilde kullanılmalıdır.

Astım atağı geçirince Koronavirüse karşı nasıl tedbir alınmalıdır?

Koronavirüs hastalığı diğer virüsler gibi astım atağına neden olabilir. Astım atağı geçirince diğer astım atakları gibi tedavi edilmelidir. Burda önemli olan astım tedavisinde kullanılan maskelerin kullanım sonrası steril edilmesi gerektiğidir. Diğer hastalara bulaştırmamak için izole biro dada tedavi edilmelidir.

60 yaş üstü koronovirüslü astımlı hastalar nasıl önlem almalıdır?

Risk grubundaki kişiler gibi davranılmalıdır

Astımı olanlar ilaç stoklasın mı?,

Gerek yok. Sadece mevcut tedavinizi devam edecek şeilde ilacınızın olması yeterlidir

Koronavirüs pnömonisinde korunmak için ponomok aşısı yaptırmalı mıyım?

Hayır. Koronavirüsde görülen  pnöminiden streptokok pnömonisine karşı korur.  Koronovirüsde görülen pnömoniye karşı korumaz.

Astımı olan kişilerde ateş ve öksürük belirtileri varsa ne yapmalıdır?

Ateş ve öksürük belirtileriniz varsa, lütfen doktorunuzu arayın. Nezleniz yoksa, öksürüünüz balgamsız kuru ise, bitkinlik varsa, kas ağrınız varsa Alo 184 ile temasa geçebilirsiniz.

Antihistaminikler bağışıklık sistemini zayıflatır mı?

Antihistaminikler bağışıklık sistemini baskılamaz. Virüs ya da bakteriyel enfeksiyon olma şansınızı artıracaklarını düşünmek için hiçbir neden yoktur.

Alerji aşısı Koronavirüse yakalanma riskini artırır mı? Aşımı geciktirsem olur mu?

Artırmaz. Alerji aşı tedavisi için kliniğe giderken maske takın. Toplu taşıma kullanmaya çalışın. Toplu taşıma kullanacaksanız maske takmanız faydalı olacaktır. Kliniğe geldikten sonra elinizi sabunlu su le yıkayınız. Aşı yapıldıktan sonra diğer hastalar ile temas etmeyin. 30 dakika bekleme süresine uyun. Aşı süresini geciktirmek isterseniz uygun olup olmadığını doktorunuzla danışın. Haftada bir yapılıyorsa bir hafta geciktirilebilir, ayda bir yapılıyorsa 3 hafta geciktirebilirsiniz.

Alerji aşısı yapıldıktan sonra 30 dakikadan az beklesem olur mu? Arayı açsak olur mu?

Koronavirüs 19 nedeniyle aşı yapıldıktan sonra klinikte beklerken 30 dakikadan kısa sure beklemek uygun olmaz. Çünkü her doz sonrası ciddi reaksiyon riski vardır. Bu nedenle gerekli önlemleri alarak 30 dakika beklenmesi uygundur. Aranın da yapılma peryodlerına göre hekimize danışarak düzenleyebilirsiniz.

Anti IgE, Anti IL-5 gibi biyolojik ajanlar Koronavirüs riskini artırır mı?

Anti IgE, Anti IL-5 gibi biyolojik ajanlar Koronavirüs riskini artırmaz. Bu ajanlar imun sistemini bozmaz. Ara vermeye veya kesmeye gerek yoktur.

Polen Alerjisine Bağlı Astımınız Varsa Nelere dikkat etmeliyim?

Astım hastalığı olanlarda genelde birlikte alerjik rinit ve göz alerjisi hastalığı da vardır. Polen alerjisine bağlı astım , alerjik nezle ve göz alerjiniz varsa bahar ayında bazı önlemler almakta fayda vardır. Özellikle bu dönemde ağaç polenleri ilk çıkan polenlerdir. Ağaç polenlerine alerjiniz varsa ve burun kaşınmanız, hapşırmanız ve nezleniz varsa mutlaka antihistaminik ve doktorunuzun önereceği buurn spreylerini kullanın. Burnunuz ve gözünüz kaşındığında elinizin dış kısmı ile kaşımaya çalışın. Hapşırmanız olunca tek kullanımlık mendil kullanın veya kolun iç yüzüne öksürün.

Astımı olanlar Koronavirüs için bağışıklığı güçlendirmek için ne kullanmalıdır?

Bol bol sıvı ve meyva suyu tüketin. Mümkün olduğu kadar az da olsa kırmızı et tüketin. Vitamin ve mineral takviyesi, bağışıklık sistemini kuvvetlerindiren beta glucan, omega 3 balık yağı alabilirsiniz. Ayrıca her gün evde en az 20-30 dakika egzersiz yapın ve düzenli uyuyun. Güzel müzikler dinleyin ve hişyene önem verin. Morelinizi yüksek turun. Bu uygulamalar Koronavirüsden korumada faydalı olacaktır.

Astımlı Hastalar Ateş Düşürü olarak ne kullansınlar?

İbuprofen ve NSAİ ilaçlar ile ilgili Koronavirüs için risk oluşturduğuna yönelik bilgiler olduğu için parasetamol içeren ateş düşürücülerin kullanılması daha faydalı olacaktır

Astımlı hastaların burnunu sık aralıklarala tuzlu su le temizlemesi virusdan korur mu?

Hayır. Sık tuzlu su ile burun yıkamanın yeni tip corona virusdan koruduğuna dair bir bilgi yoktur. Basit soğuk algınlığına yakalanıldığında burun yıkama ile daha kolay geçeceğine dair bazı veriler olsa da bu yöntem enfeksiyonları etkilemez

Sonuç olarak;

-Astımlı hastalar Koronavirüs için çok ciddi risk oluşturmamakla birlikte risk grubu içinde yer almaktadır.

-Astımlı olanlar kortizon içeren sprey kullanmayı aksatmasınlar

-Astımlı hastalar  alerji aşısını yaptırmalarında sakınca yoktur.

-Astımlı ilaçların biyolojik ajanları kullanmasında sakınca yoktur.

-Astımlı hastalar beslenmesine dikkat etmeli, vitamin, mineral, balık yağı ve beta glucan almanız faydalı olabilir.

-Polen alerjiniz varsa ve burun kaşınması ve göz kaşınması varsa antihistaminik alın

-Mümkün olduğunca evde kalın ve dışarı çıkmayın.

 

Prof. Dr. Ahmet Akçay

Çocuk Alerji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı

İstanbul Alerji 

 
Toplam blog
: 9
: 221
Kayıt tarihi
: 22.04.14
 
 

Denizli'de doğan ve ilk orta ve lise öğrenimini Denizli'de tamamlayan Prof. Dr. Ahmet Akçay Deniz..