Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '11

 
Kategori
Deneme
 

Koşuyolu, Betonyolu olmadan...

İstanbul'un nadir yeşil kalmış köşelerinden birinde yaşıyorum: Koşuyolu..Şehrin Anadolu yakasının tam göbeğinde olmasına rağmen bir beton okyanusunun ortasında bir huzur adacığını andıran Koşuyolu belki gazetelerde bol bol reklamı yayınlanan cafcaflı sitelere sahip olmasa da hala çekici bir görünümü var. 

Özellikle şehrin kuzeyini kaplayan Validebağ Korusu inanılmaz bir yer.İçinde Hababam filmlerinin çekildiği Adile sultan kasrını barındıran koru şimdilerde " Muhteşem Yüzyıl " dizisisinin bazı sahnelerine ev sahipliği yapıyor. Koru şehrin göbeği için o kadar büyük ki içinde dolaştığınızda ucu bucağı olmayan kırlık bir arazide sanabilirsiniz kendinizi. Böyle olduğu içindir ki, ciğerlerinize dolan bol oksijenle bütün sıkıntılarınızı atar, yenilenmiş bir halde evinize dönersiniz. 

Herşeye rağmen özellikle semtin güneyi 15-20 yıl öncesi çok daha yeşildi. 1988 yılında ilk defa semte yolum düştüğünde tesadüf ettiğim manzara adeta başımı döndürmüştü. Bahçe içinde evler, o evlerin güzelim ağaçları, çeşit çeşit çiçekler ve baygın baygın çiçek kokuları... 

Zaman içinde semtin Üsküdar tarafı çok katlı konutlara teslim olurken Kadıköy tarafı da birbiri ardında üşüşen iş yerlerinin istilasına uğradı.O güzelim bahçeli evler birer birer yıkılarak üç dört katlı iş yerlerine dönüştü. Tabii beton istilası yeşili giderek küçülttü ve nihayet yok olma eşiğine getirdi. Bu hızla giderse Koşuyolu'nda yeşili yalnızca eski kalp hastanesi civarında ve Validebağ korusunda görebileceğiz. 

Belki de İstanbul'un ciğerlerinden biri olan o eşssiz koru bile rantın hucümündan kurtulamayacak. Hatta zaman zaman açığa çıkan bu niyetler semt halkının kararlı duruşu sayesinde akim kalırken, " Milyon dolarlık villalar rezidanslar yapma düşü" kimilerinin hayalini süslemeye devam edecek. 

Anadolu'nun güzelim derelerinde HES' ler yapılması temiz enerji ihtiyacı açısından bir dereceye kadar anlaşılabilir ama İstanbul gibi dev bir metropölün artık nümünelik kalmış yeşil köşelerinin ranta kurban edilmesini yarın çocuklarımıza nasıl izah edeceğiz. 

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..