Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '17

 
Kategori
İlişkiler
 

Kötülük yapma fırsatı

Kötülük yapma fırsatı
 

Kimin söylediği belli olmayan bir söz var: '' Henüz eline kötülük yapma fırsatı geçmemiş insanları iyi sanıyoruz ya, işte en büyük yanlışı orada yapıyoruz ''. Çok iddialı ve ilginç bir söz. İnsanın temelde kötü olduğunu, kötülük yapmama nedeninin, uygun ortam ve fırsat bulamaması olduğunu söylüyor.
 
Ünlü Alman filozof Nietzsche' ninde benzer bir sözü var bu konuda. O da iyi insanların, güçsüz oldukları için ve kendilerinin korumak için iyi olduklarını söylüyor. Yani mecburen iyi oluyorlar Nietzche' ye göre. Doğru mu acaba bu durum? Pek çok kişi bu tezin doğru olduğunu ortaya koyacak onlarca örnek sayabilir. Özellikle, sizinle çıkar bağlantısı kalmayan insanlarla, makam mevki sahibi olup gücü artan insanların davranışlarındaki olumsuz yöndeki değişikliklere sıkça şahit oluyoruz. 
 
İyilik ve Kötülük
 
Aslında insan ne tamamen iyidir ne de tamamen kötüdür. İçinde hem iyiliği barındırır hem de kötülüğü. Ama ilginç olan insanın iyiliği daha zor yaparken kötülüğü daha kolay yapması. Bir de yapılan iyiliğin dönüşü de pek kolay olmuyor. Yapılan iyiliği görmek ve buna göre davranmak karşıdaki insanın vicdanına da kalıyor genelde. Geçmişte yapılmış olan iyilikler, kötülük yapma fırsatı bulan insanlar üzerinde pek etkili olmuyor.
 
Kamburun hikayesindeki gibi düşünen insanların sayısı az değil: Kambura sormuşlar, kamburunun geçmesinin mi istersin yoksa herkesin kambur olmasını mı diye. Herkesin kambur olmasını isterim demiş. Ben çektim herkes çeksin durumu.
Belki de insanların pek çoğunun kötülük yapma fırsatı beklediklerini düşünüp daha dikkatli olmalıyız. Hem kendimizi korumak için hem de hayal kırıklığına uğramamak için. 
 
Toplam blog
: 165
: 215
Kayıt tarihi
: 18.08.14
 
 

Gazi Üniversitesi İşletme bölümü lisans ve Mersin Üniversitesi İşletme yüksek lisans mezunuyum. M..