Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Köy adresli tek edebiyat dergisi AKKÖY ve İzmir şiir buluşması

Köy adresli tek edebiyat dergisi AKKÖY ve İzmir şiir buluşması
 

Eğer yanlış bilmiyorsam, Türkiye'nin tek köy adresli edebiyat dergisi Didim’e bağlı Akköy’de yayımlanır. Akköy Kültür, Sanat, Edebiyat Dergisi, Turizm ve Geliştirme Derneği Yayın organı olarak bu köyde yayımını sürdürür.

Akköy Dergisinin sahip ve Genel Yayın Yönetmeni yazar, kütüphaneci Güven Pamukçu’dur. Her sayısında ülkemizin seçkin şair ve yazarlarının ürünleri yer alır bu dergide. Ayrıca özel sayılarıyla da yazın ustalarını okurlarla buluşturur. Arzu K. Ayçiçek, Güngör Gençay, Arife Kalender, Gülten Akın, Ayla Kutlu, Gülsüm Cengiz, Bilsen Başaran… gibi şair ve yazar dosyalarla da ilgi çekmişti. Güven Pamukçu’nun bu çabalarını, emeğini ben de yıllardır beğeniyle izliyor ve alkışlıyorum. Ssanatla, yazınla ilgili olanların bu içeriği zengin dergiyi izlemelerini öneririm. Ücretsiz dağıtılan Akköy'le iletişim kurmak isteyenler için adresini de vermek isterim:Akköy Kütüphanesi, Şükran Güngör Sokağı No:17-19 Akköy-didim/Aydın

Aynı köyden bir dergi daha katıldı ve ikinci saysısı da yayımlandı; adı Akbük. Ocak 2010'da bir üçüncüsü de yolda. Salt öykü ve romanı konu alan bir dergi de yine akköy adresli olacak.

AKKÖY’ün, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Ege Bölgesi Sivas Dernekleri Federasyonu’yla ortaklaşa gerçekleştirdiği etkinliğe de değinmeliyim. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen bu anlamlı şiiri buluşmasına İstanbul’dan, Ankara’dan, Trabzon’dan, İzmir’den 40’a yakın şair katıldı. Bildirileri, şiirleri, sesleri ile İzmirli sanatseverlere bir duygu, imge zenginliği sundular. Akköy Dergisi İzmir Şiir Buluşması’nın onur konuğu İzmirli şair İsmail Mert Başat’tı.

Gerçekten ülkemizin seçkin şairlerinin yer aldığı bu şenliği sanata, yazına tutkulu, şiire sevdalı çok sayıda sanat sever izledi. İzmir Fuarı Gençlik Tiyatrosu salonunda yapılan Şiir buluşmasına Trabzon’dan Fatma N., Ankara’dan A.Galip, Özcan Öztürk, Türkân Yeşilyurt, İstanbul’dan: Ayten Mutlu, Derya Önder, Enver Ercan, Gülce Başer, Nilay Özer, Nurduran Duman, Özgün Enver Bulut, Şenel Gökçe, Tevfik Taş şiirleri ve bildirileri ile katıldı. Sayıca en çok İzmir’den katılan şairler ise şunlardı: Altay Ömer Erdoğan, Asuman Susam, Azime Akbaş Yazıcı, Bilsen Başaran, Ersan Erçelik, Fergun Özelli, Halil İbrahim Özbay, Halim Yazıcı, Hayri K.Yetik, Hüseyin Peker, Hüseyin Yurttaş, Mehmet Sadık Kırımlı, Mine Ömer, Muzaffer Kale, Namık Kuyumcu, Oğuz Tümbaş, Onur Akyıl, Özkan Satılmış, Seçil Özcan, Sina Akyol. Akköy’den gelen ve bu izlenceye öncülük eden Güven Pamukçu da şiirleriyle renk kattı üç güne.

“Sokak Ve Şiir”, “Neden Şiir” konulu bildiriler de ilgi gördü. Sokak ve şiir konusunda bildiri sunan kişilerden biri de bendim.

Sıkılmazsanız o bildirinin özetini paylaşmak isterim sizlerle:

“Yaşanılan aşk öyküleri, sevda rüzgârları sokağın belleğinden taşınır geleceğe. Çünkü gün yirmi dört saat uykulu, uykusuz yaşanır sokaklar. Özgürlüğün, sesin, gürültünün açılımıdır da aynı zamanda. Yürümenin, adımların, dalgınlığın, derin düşüncenin de yoludur bir bakıma. Şair tüm bu olgular, anlatımlar, açılımlar penceresinden bir başka bakar sokaklara. Şiirini bir başka yazar sokakların
Şair, doğduğu, ilk adımını attığı, çocukluğunu geçirdiği, eviyle buluştuğu, ailesiyle yaşadığı sokağından ayrılsa da kopamaz, anılarıyla yaşar. Şairin yazdığı sokak şiirlerinde insanlar dertleri, sıkıntıları, sorunlarıyla da yer alır. Şair gönlü bu, imgesel çağlayanıyla, kurgusuyla sokağa yeni anlamlar, yeni adlar, yeni tatlar, yeni renkler, yeni sesler yükler. Yağmuru bir başka yağdırır, ilk yazın ve sonyazın canlılığını, hüznünü bir başka anlatır, özlemini, sevincini, kederini, kavgasını, umudunu, aşkını, sevdasını bir başka dokur sokaklara.Sokağın arka yüzünü, geleneklerini, aile yapısını, komşularını bilmeyen şair, sokağın şiirini derinliğine yazabilir mi yoksa? Örneğin Ahmet Muhip Dıranas Sokaklar adlı şiirinde “ağlama, gülme, hayal kurma, ölme” yeri olarak görür sokakları. Hatta şair “kibarları, sakatları, alayları, düğünleri, tabutları” da geçirir kurguladığı sokaktan. İlhan Berk, çeşitli nesneleri, kent, sokak gibi olguları ayrıntılı bir kimlik kartı somutluğu içinde şiirleştirmeye de özen gösterir. Kimi kentler vardır, sokak adlarını sayılar belirler. Oktay Rifat Perçemli Sokak şiiriyle bir başka görüntüyü sunar bize. Ziya Osman’ın ana izleklerinden biri olan çocukluk günlerine özlemini, bir zamanlar oturduğu sokakta buluruz. Ece Ayhan kendine özgü şiir tonuyla, gerçeküstücülüğü çağrıştıran bir kurguyla; tarihe, coğrafyaya, sokak yaşantısına da göndermeler yapar. Orhan Veli Sokakta Giderken şiiriyle yüzümüzde bir gülümseme bırakırken, aynı Orhan Veli sokak kedisi ağzıyla bir çelişkiyi de ortaya koyar. Örnekleri çoğaltmak olası. Sokaklar hem şiir için önemli mekânlar, hem şairler için önemli şiir alanlarıdır.Sokağa bunca emeği, şiiri geçmiş şairlerin de anılmak, tanınmak, saygı beklemek, değer verilmek elbette haklarıdır. Onu da yaşarken göstermeliyiz diye düşünüyorum şairlere. Çünkü kentleri, beldeleri güzelleştiren salt yollar, kaldırımlar, geçitler, alt ve üst yapılar değil; kültür, sanat, yazın adamlarına verilen değer, gösterilen saygı anıtlarıyla da anlam kazanır.

Önümüzdeki zamanlar içinde Akköy Dergsisi'nin önderliğinde oluşan şiir buluşmaları başka kentlerimizde de hayat bulacak.

 
Toplam blog
: 178
: 1483
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

1946 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğdum. İlkokulu aynı ilçede, ortaokulu Ceyhan’da, li..