Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '19

 
Kategori
Eğitim
 

Kültür ve Sanat

           Kültür Sanatta niçin geri kaldık?           

Beştepe'de düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Sanat Özel Ödülleri Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, "Kültür ve sanat, ekonomi ve savunma sanayii kadar önemlidir. Türkiye'nin 2023 hedeflerinin somut unsurları için çalışırken kültür ve sanatı da ihmal edemeyiz. Biz Türk milleti olarak önce kendi hazinelerimize sahip çıkacağız. Güçlü bir envantere sahibiz.  Bu büyük brikimin ışığında yeni hazineleri üretmenin gayreti içinde olacağız."dedi.

            Sayın Cumhurbaşkanımız bu tür konuşmaları zaman zaman yapıyor. Kültür ve sanatta toplum olarak geri kaldığımızı ifade ediyor. Ancak, bu konu sadece bir kaç kişinin istemesi ile olmaz. Bütün birimlerin bu konuya sevdalı olması gerekir.

            Bir toplumun çağdaşlaşmasının en önemli göstergesi olan eğitim, kültür ve sanat bizi yönetenler tarafından dert edilmiyor. Eğitimi sadece öğretim olarak görmek, kültürü yozlaştırmak için her şeyi yapmak, sanatı ise gereksiz ve boş işler olarak görmek müzminleşmiş hastalık haline geldi.

            Dünyada en fazla kitap okuyan ülkelerin başında yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere yer alıyor. Biz ise yüzde 0,1 (yani binde 1) okuma oranı ile 86'ncı sırada bulunuyoruz.

            Bunu dert ediniyor muyuz?

            Çocuklarımız, öğrencilerimiz okumuyorsa suç onların mı?

            Kitap okumamak için karşımızda bir çok zorluk var. Sıkıntılar büyük ama bir yerden başlamak gerekir diye düşünüyorum.

            Kitap ile tanışma ilk olarak okulda başlar. İlk okul ve okumayı öğrenme heyecanı çocukta küçük yaşlarda vardır. Okumayı yeni öğrenen çocuklardaki bu hevesi kırmamak gerekir.  Bu yıllarda çocuklara verilecek okuma alışkanlığı çok önemlidir. İlk okuma sürecinde ders kitaplarının haricinde verilecek (çocukları seveceği türden kitaplar) okumayı 'alışkanlık' haline getirecektir. Ancak, ilk okuma ile birlikte hemen başlayan test ve ödevler çocuğu okumaktan soğutmaktadır. Eğitim sistemimizin çarpıklığı okuma alışkanlığı kazandırma yolunda en büyük engel teşkil etmektedir.

            Bilinçsiz veliler ve sadece meslek kazanma hedefli eğitimciler 'Çocuğum/öğrencim ne yapacak çok okuyup da, çok okumak karın doyurmuyor' gibi saçmalıkların ardına sığınarak  geleceğimizi karartmışlardır.

            Öğretmenlik yaptığım yıllarda müfredatın dışına çıkarak öğrencilerime çok kitap okumaları için bir çok yollar denedim. 30-40 yıl öncesine baktığımızda çok kitap okuyan öğrencilerim hep başarılı oldular. Kitap okumanın ne güzel bir meziyet olduğunu yaşayarak gördüm. Kitap okumanın başarıya nasıl etki yaptığını geçen yarım asra yakın deneyimlerimle tescilledim. Sadece okumak değil; duygu ve düşüncelerimizi yazmanın insan hayatındaki etkisini canlı şahitlerimle yaşadım. Yazmanın insanı nasıl rehabilite ettiğini, tedavi ettiğini kendi hayatımda keşfettim.

            Okumak ve yazmak hayat kurtarır.

            Burada bir reçete sunmak istiyorum:

            'Kültür ve sanatta geri kalmışlığımızı'n grafiğini yükseltmek için ilkokulun ilk yıllarında yazarlarla minik öğrenciler buluşturulmalı ve bu konu değişik projelerle desteklenmelidir.

            Bu konuda yaşadığım yüzlerce olumlu hatıra/örnek var. Kaliteli eserler ön incelemeden geçirilerek  seviyelerine göre ilkokul öğrencilerine ulaştırılmalı ve okumak bir bayram havasına dönüştürülmelidir.

            İlkokul birinci sınıflarda yapılan okuma bayramlarına yazarlar davet edilmeli öğrenciler o kitapları yazan yazarlarla tanıştırılmalıdır. Bu tanışmalarda çocukların yaşadığı heyecanı bir çok programda gördüm ve unutulmaz anlar yaşadım.

            Bunu yazarlarımız istiyor, öğrencilerimiz istiyor, öğretmenlerimiz ve okul idareleri de istiyor ama şu bürokratik engeller aradan bir çıksa... Okullar okumanın bayramını yaşasa...

            Sayın Cumhurbaşkanım,

            Kelime hazneleri dolu, okuyan, üreten, yerli ve milli nesiller yetiştirmek sadece sizin istemenizle olmaz; bu konuda topyekün bir seferberlik gerekir...

            Okumak yaşamaktır.

            01.02.2019

            Gündüz Aydın

 
Toplam blog
: 51
: 174
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Emekli öğretmen, şair, yazar ve gazeteci. Geniş bilgi için (www.gunduzaydin.com) ..