Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger

http://blog.milliyet.com.tr/diyetisyen_ipek

13 Eylül '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kurban bayramında et tüketimine dikkat: fazla tüketilen kırmızı et ödem şikayeti yaşatıyor!

Kurban bayramında et tüketimine dikkat: fazla tüketilen kırmızı et ödem şikayeti yaşatıyor!
 

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger; kurban bayramında tüketilen kurban eti miktarına dikkat edilmediğinde çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Bunlardan bir tanesi de vücutta fazla miktarda su birikimi olarak bilinen ödem şikayeti.
 
Beslenmemizde kırmızı etin önemi
Kırmızı et; kaliteli protein kaynağı ve demir, çinko, B12 vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. Kırmızı etin tavsiye edilen ortalama tüketim miktarı; haftada 2 gün ortalama 100-150 gram kadardır.
 
Kırmızı eti yetersiz miktarda tüketmek de sakıncalı
Her besinde olduğu gibi kırmızı et de uygun miktarlarda tüketilmeliidir.  Fazla miktarda tüketilmesini önermediğimiz gibi; yetersiz miktardaki tüketimden de kaçınılmalıdır. Kırmızı et, yeteri kadar tüketilmediğinde demir ve B12 vitamini eksikliği görülebilir. Bunun sonucunda; halsizlik, yorgunluk ve unutkanlık gibi sorunlar yaşanabilir.
 
Fazla miktarda et tüketimi sağlık açısından oldukça riskli
Günlük ihtiyaçtan fazla tüketilen et, alınan enerji miktarını arttıracağından  kilo alımlarına sebep olabilir. Ayrıca; fazla et tüketiminin zararları arasında kandaki kolesterol seviyesinin yükselmesi, karaciğerde yağlanma, gut hastalığı, böbrek fonksiyonlarında bozulma yer alır. Son yıllarda dikkatle üzerinde durulan bir konu da fazla kırmızı et tüketiminin kanser oluşma riskini arttırmasıdır. Kanser hastalıklarına karşı korunmak için haftada 2 kezden fazla kırmızı et tüketimini önermiyoruz. Yapılan bazı çalışmalarda, fazla miktarda ve sıkça et tüketenlerde, daha az et tüketenlere göre bağırsak kanseri riskinin çok daha fazla olabileceği belirtiliyor.
 
Fazla et tüketimine bağlı protein yükselmesi meydana gelerek ödemli bünyeler ortaya çıkabilmektedir. Vücutta fazla miktarda biriken ödemi atmak için araöğünlerde ananas gibi meyveler tüketmek, öğünlerde yeşil yapraklı sebze (roka, maydanoz, tere, vb.) tüketimini arttırmak, bol su içmek, düzenli hafif tempo yürüyüşler yapmak, stresten uzak durmak gerekir.
 
 
 
Toplam blog
: 75
: 3477
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

Merhabaaalar ! Mesleğini çok ama çok seven bir Uzman Diyetisyenim. Hacettepe Üniversitesi 'Besl..