Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '12

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Küresel Isınma hızlandı, Hortumlar, Tufanlar başladı

Küresel Isınma hızlandı, Hortumlar, Tufanlar başladı
 

Bugün bir arkadaşımdan İspanya'daki Elektrik üretimi ile ilgili ilginç bir bilgi aldım. İspanya bir Avrupa ülkesi. Avrupa'da elektrik üretimi için rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelindiğini, devasa rüzgar türbinleri yapıldığını ve ciddi elektrik enerjisi elde edildiğini duyuyorduk. Bu mesaj da bu durumu aslında teyit ediyor.

İspanya'da 2000 Yılı ile 2011 yıllarındaki elektrik üretim sistemleri karşılaştırılmış.
 
200 Yılındaki Durum
Kömür Payı :%37
Nükleer Enerji Payı :%31
Hidroelektrik Payı : %14
Kojenerasyon ve diğer yenilenebilir Payı :%10
Fuel oil / Gaz Payı :%5
Rüzgar Enerjisi Payı :%2
CCGT (Kombine Çevrimli Gaz Türbinleri) Payı :%0
Güneş Enerjisi Payı :%0
 
2011 Yılındaki Durum
Nükleer Enerji Payı :%21
CCGT (Kombine Çevrimli Gaz Türbinleri) Payı :%19
Rüzgar Enerjisi Payı :%16
Kömür Payı :%15
Kojenerasyon ve diğer yenilenebilir Payı :%14
Hidroelektrik Payı : %11
Güneş Enerjisi Payı :%4
 
Görüldüğü gibi son yıllarda İspanya'da kömür, petrol, nükleer enerji gibi güç kaynaklarından bir kaçış var. Bunun yerine rüzgar, güneş, gaz gibi temiz enerji kaynaklarına yöneliş var.
 
Gerçekten dünya internet devriminden sonra temiz enerji teknolojilerine (yenilenebilir enerji kaynaklarından istifade etmeye) doğru evriliyor.
 
Bugünlerde küresel ısınmanın etkilerini artık daha yakından hissetmeye başladık. Geçen günlerde Elazığ'da hortumdan 6 kişi hayatını kaybetti, bugün de fırtına yurdu etkisi altına aldı. İstanbul'da yaşanan çatı yıkılmalarında sayı gittikçe artıyor.
 
Artık enerji sorunu, iklim sorunu, felaketler hep birbirini tetiklemeye başladı.
 
Uzmanlar bu durumu dünyanın manyetik alan hızının değişmesiyle yerin çekirdeğinin yalpalama hızının artmasına ve bunun sonucunda da doğal olaylarda artış olduğuna yoruyorlar. Bundan sonra deprem, tsunami, volkan, hortum, sel, buz erimeleri, taşkınlar, yer kaymaları sayısında  olağanüstü artışlar olacakmış. Seller, doğal orman yangınları, kutuplardaki buzul erimelerinin hızlanması, kuzey ışıklarının konumunda değişiklik hepsi bu nedenle oluyormuş.
 
Artık küresel çapta küresel ısınma için kararlar alınması gerekiyor. Bu işin hiç şakası yok. İnsanlık dünya ile, çevre ile uyumlu yaşamasını öğrenmek, bütün sistemlerini buna uydurmak zorunda. Gelişmiş ülkeler buna yönelmeye başladılar ama biraz geç kalındı. Artık daha fazlasını bir an önce yapmak lazım.
 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..