Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '12

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Yenilenebilir enerji yatırımları da destekleniyor

Yenilenebilir enerji yatırımları da destekleniyor
 

Sonunda kafayı çalıştırmayı öğreneceğiz galiba.

 
7 Nisan'da yazdığım blogda "Teşvik paketinde yenilenebilir enerji yatırımları da olmalıydı" diye yazmıştım.
 
 
Bugün çıkan haberlerde ise TUBİTAK'ın, oluşturulan yeni teşvik sistemi ile Türk Sanayi şirketlerinin Ar-Ge maliyetlerinin yüzde 85'ine kadar hibe desteği verme kararı aldığı yer alıyor.
 
İlk destek de Güneş Enerjisine verilecekmiş !
 
Aklın yolu bir sonuçta. 
 
Demek ki bu ülkede teşvik verilecekse ilk önce enerji gibi, gıda gibi stratejik konulara destek verilmeli. 
 
Güçlü olmanın yolu her zaman kendi kendine yeten bir ülke olmaktan, bağımsız bir ülke olabilmekten geçer.
 
İnşallah ülkemize hayırlı uğurlu olur bu karar. Sonuçta enerji hem parasal olarak maliyetli olmaya başladı hem de küresel ısınmanın yol açtığı felaketler artmaya başladı. Böyle maliyetli işlerle cebelleşeceğimize hazırda olan güneş, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir kaynaklara yönelmek, buralarda iyileştirmeler yapmak daha akıllıca.
 
Bakın bugün Avrupa'da, Amerika'da hem rüzgardan hem de güneşten acayip yararlanılıyor. ABD'de bugün çölde kurulan güneş santrallerinden 350 MW'lık enerjiler elde edilebiliyor. Bu müthiş bir şey. Bakın bu güneş santralleri ile ülkemizde kurulu olan diğer santralleri  isterseniz bir karşılaştırın da güneşin ne kadar faydalı olacağını çok kolayca bir görün.
 
Afsin elbistan a termik santrali -3 x 340 mw + 1 x 335 = 1.355 mw (linyit) Afsin Elbistan / MaraS
 
Aliaga gtkC santrali 6 x 30 mw = 180 mw (motorin) Aliaga / IzmIr
 
Ambarli fuel oil - kC santrali - 3 x 110 mw + 2 x 150 mw = 630 mw (fuel oil) - Avcilar / Istanbul
 
Ambarli dogalgaz - kC santrali - 6 x 138.8 mw + 3 x 172.7 mw = 1350.9 mw (dogalgaz) -Avcilar / Istanbul
 
Çatalagizi termik santrali -2 x 150 mw = 300 mw / (taskomuru) Çatalagizi / Zonguldak
 
Hopa termik santrali - 2 x 25 mw = 50 mw (fuel oil) Hopa / ArtvIn
 
Jeotermal santrali (dogal buhar)- 1 x 15 mw = 15 mw Saraykent / DenIzlI
 
Tuncbilek termik santrali-1 x 65 mw + 2 x 150 mw = 365 mw (linyit) Tuncbilek / Kütahya
 
Soma b termik santrali 8 UnIte = 1034 mw (linyit) Soma / Manisa
 
Yatagan termik santrali- 3 x 210 mw = 630 mw (linyit) Yatagan / Muğla
 
Esenboga - 7x 7.68 mw = 53.8 mw - (fuel oil) Merkez / Ankara
 
Ref: Internet
 
Kömür, petrol gibi fosil yakıtlara eşdeğer, küresel ısınmaya yol açmayan ve her yerde hazır bulunan güneş gibi bir kaynak dururken neden kirli ve zahmetli enerjilerle uğraşalım ki?
 
Türkiye'de siyaset kurumu, sanayi, üniversiteler, konutlar mutlaka güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir
enerji kaynaklarına yönelimi teşvik etmeli ve bundan maksimum fayda elde edilmelidir.
 
Bedava enerji dururken neden kendimize bir enerji masrafı çıkartalım ki. Bir defa yatırım yaparız,   enerjiyi daha verimli ve sorunsuzca kullanırız.
 
 
--**--
 
Ülkemizin Öncelikli Alanları İçin Yeni Destek Programı
 
TÜBİTAK, özel sektöre yönelik 1511 kodlu yeni destek programıyla ülkemizin Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin güçlü olduğu veya geliştirilmesinin amaçlandığı alanlardaki Ar-Ge projelerini destekleyecek. “TÜBİTAK 1511 Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı” ile enerji, gıda, otomotiv, bilgi iletişim teknolojileri ve makine imalat teknolojileri alanlarındaki projeler desteklenecek.
 
1511 Programı TÜBİTAK özel sektör Ar-Ge destek programlarına önemli yenilikler getiriyor:
 
Çağrıya ilişkin bilgiler çağrı duyurusunda belirtilecek, Proje başvuruları; proje ön başvurusu ve proje öneri başvurusu şeklinde 2 aşamada alınacak, Kabul edilen bütçenin %10’u kadar tutar genel gider ödemesi olarak destek kapsamına ilave edilecek, Daha yüksek maaş limitleri uygulanacak, Destek oranı her dönem için sabit olup büyük ölçekli kuruluşlar için %60, KOBİ’ler için %75 olarak uygulanacak, Yurt içinde yapılması hiçbir şekilde mümkün olmayan projeye özel testler vb. hizmet alımı giderleri, yürütme komitesi onayıyla %20 sınırlama uygulamasının dışında kalabilecek,
Birden fazla transfer ödemesi (ön ödeme) verilebilecek.
 
1 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe giren program ile; belirlenen öncelikli alanlarda hedef ve ihtiyaç odaklı, izlenebilir sonuçları olan; yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında yapılacak Ar-Ge projelerinin desteklenmesi amaçlanıyor.
 
1511 ile sağlanacak desteğin teknolojik yeterlilik ve bilgi birikiminin artırılmasında, mevcut yeteneklerin farklı alanlarda da değerlendirilmesinde ve özgün teknolojilerin geliştirilmesinde ivme kazandırıcı ve yönlendirici bir etken olması hedefleniyor.
 
Öncelikli Ar-Ge Alanlarının Seçimi
 
Enerji, gıda, otomotiv, bilgi iletişim teknolojileri ve makine imalat teknolojileri alanları, Ulusal Bilim, Teknoloji ve Yenilik Stratejisi (UBTYS) 2011-2016 belgesinde belirlenen Ar-Ge ve yenilik kapasitemizin güçlü olduğu ve ivme kazanmamız gereken alanlar olup, önceliklendirme çalışmaları TÜBİTAK tarafından oluşturulan kurullar tarafından yapılıyor.
 
Kurullar konu başlıklarını; Ar-Ge yetkinliğimiz, ülke ihtiyacı, stratejik yönelim ve cari açığa etkileri doğrultusunda değerlendirerek önceliklendiriyor. Enerji, gıda ve otomotiv alanlarında önceliklendirme çalışmaları tamamlanırken, bilgi iletişim teknolojileri ve makine imalat teknolojileri alanlarındaki çalışmalar devam ediyor.
 
TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından yürütülen 1511 destek programı kapsamında yayınlanacak Çağrı Duyurusu; konu başlıkları, proje süresi ve bütçesi için üst sınır, projeyi gerçekleştirecek işbirliği yapısı gibi bilgileri içerecek.
 
Her alanda birden fazla çağrıya çıkılacak program kapsamında, ilk çağrının enerji alanında bu ay içinde yayınlanması planlanıyor. Enerji öncelikli alanında belirlenen konu başlıkları şöyle: Güneş enerjisi, enerji depolanması, konutlarda ve sanayide enerji verimliliği ile kömür teknolojileri.
 
 

 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..