Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '12

 
Kategori
Güncel
 

Teşvik paketinde yenilenebilir enerji yatırımları da olmalıydı

Teşvik paketinde yenilenebilir enerji yatırımları da olmalıydı
 

Dün Başbakan Erdoğan, teşvik paketini açıkladı. Paketin 5 Nisan'da açıklanması da ayrı bir tesadüftü tabii. Geçmişte 5 Nisan kararları ile ekonomide gerileme yaşanıyorken şimdi adeta kalkınma hamlesi yapıyoruz demek gibi bir şey oldu.

Hükümet yeni teşvik sistemi ile azgelişmişliğe destek veriyor. 4 bölgeli teşvik sisteminden il bazında 6 bölgeli bir teşvik sistemine geçiliyormuş. İller  gelişmişlik düzeylerine göre sınıflandırılmış. Doğu'daki 15 il, azgelişmiş 6. bölge olmuş. Başbakan Erdoğan çok güzel konuşmuş. "Silahlı terör örgütü bölge insanına ihanet ediyor, özel sektör bölgeye girmeli. Bir tarafı yoksulken ülkenin diğer tarafı kalkınamaz" demiş.
 
Başbakan, bu teşvik sistemi ile cari açığı, ithalatı ve bölgeler arası eşitsizliği azaltıp istihdamı artırmayı hedeflediklerini belirtmiş.
 
Yatırımcılara KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi gibi avantajlar verilecekmiş. Yer Tahsisi, Faiz Desteği, KDV iadesi verilecekmiş. En avantajlı teşvikler Doğu ve Güneydoğu'ya veriliyormuş. Doğuda asgari ücretin işveren payını devlet ödeyecekmiş. Otomobil, özel okul yatırımları ülkenin her bölgesinde teşvik sisteminden faydalanacakmış. Doğuda yatırım yapan sanayici, yatırım tutarını batıdaki kazancının vergisinden düşebilecekmiş. Otomobil, uzay sanayi, savunma sanayine test merkezi, rüzgar tüneli yatırımlarının önü açılacakmış. İlaç, denizyolu, demiryolu, madencilik ve gelişme bölgesindeki turizm yatırımları desteklenecekmiş.
 
Yapılmak istenenlere bakılınca özel sektörü teşvik edici bir yön olduğunu görüyoruz. İnşallah Doğu ve Güneydoğu'ya verilen bu teşvikler bir çekim merkezi yaratır ve yöre insanı biraz ferahlar. Ancak bence devlet de bu yöreleri ihmal etmemeli, özel sektör gitmiyorsa bizzat o yörelerde kendisi girişimcilik sergilemelidir.
 
Bence ülkenin tamamını düşündüğümüzde bu teşvik sisteminde enerji sektörünün atlanmış olması büyük bir eksikliktir.
 
Enerji, ülkenin en önemli sorunudur. Keşke rüzgar, güneş, jeotermal ve biokütle gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda da teşvikler verilseydi.
 
Dün haberlerde vardı. Denizli'de girişimciler elektrikli otobüs imal etmişler. Turizm amaçlı bu otobüs, 6 saatlik şarj ile 50 km gidiyormuş. Yine yurdun dört bir yanında irili ufaklı girişimciler güneş enerjisi ile çalışan mobiletler yapıp duruyorlar. Enerji gibi önemli bir maliyet kaleminin bedavaya veya çok cüzzi bir fiyata gelmesi bence ülkeye yapılacak en büyük iyiliktir. Mesela elektrikli arabalar piyasaya çıktığında insanların yol masrafları düşse, insanların az biraz refaha kavuşsa fena mı olur?
 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..