Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '12

 
Kategori
Güncel
 

Zonguldak Çaycuma Filyos Çayı üzerindeki Köprü faciası

Zonguldak Çaycuma Filyos Çayı üzerindeki Köprü faciası
 

Zonguldak Çaycuma yolundaki Filyos çayı üzerindeki 61 yıllık köprünün bir bölümü dün heyelan nedeniyle  çökmüş. Hareket halindeki bir otomobil ile bir minibüsün suya düştüğü ve 15 kişinin de kayıp olduğu söyleniyor. Çaya düşen otomobildeki iki kişi kendi imkanlarıyla kurtulmayı başarmış. Ancak minibüs içindekilere henüz ulaşılamamış. Arama kurtarma çalışmaları halen devam ediyormuş.

Köprü, Zonguldak'ın simgelerinden biridir. Bu uzun köprüden Zonguldak yolunda (Ankara'dan Zonguldak'a giderken) iki adet vardır. Köprü o kadar büyüktür ki uzunluğu tam 225 metre ve çöken kısmı ise 48 metre. Köprü çökerken çok büyük bir gürültü ile çökmüş. Yine bu hafta içinde Zonguldak Kozlu bölgesinde de büyük bir heyelan/toprak kayması olmuştu.
 
Kayıplar arasında Çaycuma Belediye Başkanınının babası ile yeğeni de bulunuyormuş. Bu köprünün çöküşü yerelde ne anlama geliyor diye düşündüğümüzde şöyle bir kıyaslama yapabiliriz. Örneğin İstanbul'da Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprülerinin üzerinde araçlar varken çökmesi nasıl bir psikolojik etki yaratırsa bu köprünün çökmesi de Zonguldak için kanımca aynı psikolojik etkiyi yaratmıştır. Çünkü Zonguldak öyle bir şehirdir ki oraya ulaşmak için dağları tünellerle delip, virajları aşıp ancak öyle gidebilirsiniz. Türkiye'de Zonguldak kadar tünelin olduğu başka bir il herhalde yoktur. Geçtiğimiz yıllarda Zonguldak yolu da duble yol yapıldı. Hala daha da çalışmalar devam ediyordu. Yolun bir kısmı en son gittiğimde çok zor aşılıyordu ancak bittiğinde büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Tabii yolu yaparken bu köprü meselesi de bence düşünülmeliydi. Hiç suçu olmayan herhangi bir insan yolda iken her an bu felaketle karşılaşabilir. Çünkü köprü o kadar eskiydi ki betonları gözle görülür şekilde dökülüyor diye hatırlıyorum.
 
Bu olay kanımca ülkemize büyük bir ders olmalı. Ülkede bu gibi durumda olan 50 yaşından büyük bütün köprüler hemen kontrol edilmeli ve yeni yapılması gerekenler varsa bunlar da mutlaka yatırım planına alıp yenilenmeli ya da güçlendirme çalışmalarına bir an önce başlanmalıdır.
 
Zonguldak bölgesine karayolu ile hep dere yanlarına yapılan yol ile ulaşılabiliyor. Burası sürekli bir heyelan bölgesi. Her yıl mutlaka çok yoğun yağış olduğunda yol kenarlarında çökmeler olabilmekte. O nedenle buradaki yol inşaatlarına her zamankinden çok daha fazla dikkat edilmeli. İnşaatın emniyet katsayıları da daima yüksek tutulmalıdır.
 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..