Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '10

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kuru börülce çorbası

Kuru börülce çorbası
 

Kuru börülce, nedense mutfaklarımızın öksüz bakliyatlarından olmuştur her zaman. Evinde hiç kuru börülce yemeği pişirmeyenlere rastladıkça çok şaşırmışımdır. Bizim ailenin baş tacı bakliyatlarındandır oysa. Doğal olarak yemeğini pişirmeyenler çorbasını da bilmiyorlardı.

İki gündür alışkın olmadığımız bir kuru ayaz iliklerimize kadar üşütüyor bizi. Antalya'nın o karakışta bile üşütmeyen meltemi yerine bir deli poyraz esiyor, yakın yerlere yağan karın soğuğunu kentimize taşıyor. Durum böyle olunca mutfağa girer girmez bütün çorba versiyonları geliyor aklıma ve hemen pişirmeye koyuluyorum. Bu sabah kuru börülce çorbası pişirdim ve bu öksüz ve bir o kadar da eşsiz bakliyatla yaptığım çorbanın tarifini paylaşmak istedim sizlerle.

Malzemeler;

1 su bardağı akşamdan ıslatılmış kuru börülce
1/2 su bardağı ince bulgur
1 tahta kaşık dolusu biber salçası
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
Yeterince tuz ve su

Yapılışı;

Akşamdan ıslatılan börülceler bir taşım kaynatılır, köpüklü suyu dökülüp yıkanır. Tencerede yağla salça kısa bir süre kavrulur ve üzerine sıcak su ve tuz eklenir.( Et ya da tavuk suyunuz varsa daha lezzetli bir çorba pişirebilirsiniz.) Kaynayan salçalı suya börülceler atılır. Börülceler yumuşamaya başlayınca ince bulgur da eklenir ve bulgurlar tane tane kalsın diye güzelce karıştırılır. Kuru nane bu sırada eklenebilir, ya da yağın birazı ayrılıp, naneyle birlikte kızdırıp çorbanın üzerinde gezdirebilir. Limon suyu ise börülcenin pişmesini geciktirmesin diye ocak söndürülmeden önce eklenir. Çorba, mis kokusuyla sofraya getirilmeye hazırdır. Taze soğan eşliğinde içilirse tadına doyulmaz bir çorbadır.

Dipnot olarak da börülce ile ilgili bilgi vermek isterim. Besin değerleri şöyle sıralanmış;

Ortalama 100 gr. kuru börülcenin içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 343 kalori 22.8 gr. protein: 20 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 1,5 gr. yağ; 2 gr. lif: 138 mgr. fosfor: 74 mgr. kalsiyum; 5.8 mgr. demir; 6,7 mgr. sodyum; 260 mgr. potasyum: 30 IU A vitamini; 1.05 mgr. B1 vitamini: 0,21 mgr. B2 vitamini ve 2.2 mgr. B3 vitamini.

Sağlığa yararları ise şöyle;

Tüm baklagiller gibi börülce de kandaki yüksek kolesterol düzeyini düşürür. İçerdiği yüksek lif oranıyla kandaki ensülin ve şekeri düzene sokar, bu nedenle şeker hastaları için iyi bir besin oluşturur. Aynı nedenle pekliğe (kabızlığa) hemoroite ve diğer bazı kalınbağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Demir minerali yönünden zengin bir besin olduğu için kansızlığa da iyi gelir. Potasyum yönünden zengin olduğundan, yüksek tansiyonu düşürür.

Sağlığa yararlı bütün bu pek önemli etkilerinden faydalanılmak üzere börülcenin diyetimize sokulması ve diğer baklagillerle dönüşümlü olarak tazesinden günde 100-120 gr. ya da kurusundan günde 55-60 gr. yenilmesi uzmanlarca öğütlenmektedir.

Ne dersiniz, börülcenin öksüzlüğüne bir son vermek ister misiniz siz de? Çorba fikri size cazip gelmiyorsa, haşlayıp sızma zeytinyağı ve limon suyu eşliğinde yiyin, o eşsiz tadıyla damağınızı şenlendirin derim.

Afiyet olsun

Besin bilgileri; www.tosuncuk.com

 
Toplam blog
: 261
: 2212
Kayıt tarihi
: 23.07.07
 
 

1954 Antalya doğumlu ve Antalyalı'yım. Ülkemin ve özellikle bu şehrin sevdalısıyım. Sanatın pek çok ..