Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '10

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
11436
 

Kuru börülce çorbası

Kuru börülce çorbası
 

Kuru börülce, nedense mutfaklarımızın öksüz bakliyatlarından olmuştur her zaman. Evinde hiç kuru börülce yemeği pişirmeyenlere rastladıkça çok şaşırmışımdır. Bizim ailenin baş tacı bakliyatlarındandır oysa. Doğal olarak yemeğini pişirmeyenler çorbasını da bilmiyorlardı.

İki gündür alışkın olmadığımız bir kuru ayaz iliklerimize kadar üşütüyor bizi. Antalya'nın o karakışta bile üşütmeyen meltemi yerine bir deli poyraz esiyor, yakın yerlere yağan karın soğuğunu kentimize taşıyor. Durum böyle olunca mutfağa girer girmez bütün çorba versiyonları geliyor aklıma ve hemen pişirmeye koyuluyorum. Bu sabah kuru börülce çorbası pişirdim ve bu öksüz ve bir o kadar da eşsiz bakliyatla yaptığım çorbanın tarifini paylaşmak istedim sizlerle.

Malzemeler;

1 su bardağı akşamdan ıslatılmış kuru börülce
1/2 su bardağı ince bulgur
1 tahta kaşık dolusu biber salçası
1 limon suyu
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
Yeterince tuz ve su

Yapılışı;

Akşamdan ıslatılan börülceler bir taşım kaynatılır, köpüklü suyu dökülüp yıkanır. Tencerede yağla salça kısa bir süre kavrulur ve üzerine sıcak su ve tuz eklenir.( Et ya da tavuk suyunuz varsa daha lezzetli bir çorba pişirebilirsiniz.) Kaynayan salçalı suya börülceler atılır. Börülceler yumuşamaya başlayınca ince bulgur da eklenir ve bulgurlar tane tane kalsın diye güzelce karıştırılır. Kuru nane bu sırada eklenebilir, ya da yağın birazı ayrılıp, naneyle birlikte kızdırıp çorbanın üzerinde gezdirebilir. Limon suyu ise börülcenin pişmesini geciktirmesin diye ocak söndürülmeden önce eklenir. Çorba, mis kokusuyla sofraya getirilmeye hazırdır. Taze soğan eşliğinde içilirse tadına doyulmaz bir çorbadır.

Dipnot olarak da börülce ile ilgili bilgi vermek isterim. Besin değerleri şöyle sıralanmış;

Ortalama 100 gr. kuru börülcenin içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 343 kalori 22.8 gr. protein: 20 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 1,5 gr. yağ; 2 gr. lif: 138 mgr. fosfor: 74 mgr. kalsiyum; 5.8 mgr. demir; 6,7 mgr. sodyum; 260 mgr. potasyum: 30 IU A vitamini; 1.05 mgr. B1 vitamini: 0,21 mgr. B2 vitamini ve 2.2 mgr. B3 vitamini.

Sağlığa yararları ise şöyle;

Tüm baklagiller gibi börülce de kandaki yüksek kolesterol düzeyini düşürür. İçerdiği yüksek lif oranıyla kandaki ensülin ve şekeri düzene sokar, bu nedenle şeker hastaları için iyi bir besin oluşturur. Aynı nedenle pekliğe (kabızlığa) hemoroite ve diğer bazı kalınbağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Demir minerali yönünden zengin bir besin olduğu için kansızlığa da iyi gelir. Potasyum yönünden zengin olduğundan, yüksek tansiyonu düşürür.

Sağlığa yararlı bütün bu pek önemli etkilerinden faydalanılmak üzere börülcenin diyetimize sokulması ve diğer baklagillerle dönüşümlü olarak tazesinden günde 100-120 gr. ya da kurusundan günde 55-60 gr. yenilmesi uzmanlarca öğütlenmektedir.

Ne dersiniz, börülcenin öksüzlüğüne bir son vermek ister misiniz siz de? Çorba fikri size cazip gelmiyorsa, haşlayıp sızma zeytinyağı ve limon suyu eşliğinde yiyin, o eşsiz tadıyla damağınızı şenlendirin derim.

Afiyet olsun

Besin bilgileri; www.tosuncuk.com

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Börülceyi tanıdığımda 25 yaşındaydım. O zamana kadar bu karagözlü fasülyeyi hiç görmemiştim. Ezineli iş arkadaşım memleketine gidince, dönüşte bize yöresel ürünler getirmişti, hediye. Börülceyi görünce çok şaşırdım. ne kadar sevimli bir görünüşü var. arkadaştan tarifini aldım pişirdim. Bu arada annemle telefonda konuşurken börülceden bahsettim, ben bahsederken karagözlü fasülye demişim. Annem yıllardır görmediğini eğer varsa bir avuşcuk getirmemi istedi. Arkadaşın getirdiği börülceyi memlekete gidene kadar buzdolabının sebzelik bölümünde sakladım. Annemle bababım onu yemek yapıp yedikleri ve o yemeği sevmelerini hiç unutmadım.

huzme... 
 10.02.2010 9:15
Cevap :
Karagözlü fasulye ne hoş bir tamlama:) Bazı yörelerde de karnıkara deniyor börülceye. Benim için de görüntüsünün sevimli oluşu çok doğru bir tespit:) Hangi şehirde yaşadığınızı bilmiyorum. Ege ve Akdeniz yöresi dışında olduğunuzu tahmin ediyorum ama. Bence siz de aramıza katılın ve bu güzel anınızı yazın. Sevgilerimle...  11.02.2010 8:47
 

Hiç pişirmediğim bir bakliyattır desem, ayıp kaçar mı sevgili Tülin? Seneler evvel bir kez denedim, evdekiler pek tutmadı. Ondan sonra da birbirimize hep uzak kaldık! Belki bir gün tekrar dener kulağını çınlatırım. Sevgiyle,afiyetle...

Melek Koç 
 08.02.2010 14:35
Cevap :
Sevgili Melek, asla ayıp kaçmaz elbette. Bizim ailede de kapuska hiç pişirilmez örnekse. Annem hiç pişirmediği için tadını bilmeden büyüdüm. Alışmakla ilgili sanırım biraz da. Sevgilerimle...  09.02.2010 22:17
 

İnanmayacaksın ama erzak dolabımda bir tarihte aldığım kuru börülce var ve ne yapacağımı bilemediğim için öylece bekliyordu. Çorba yapayım ben onu. Tarif fena görünmüyor. İçinde nane varsa yenir o :)) Sonuçtan haberdar edeceğim seni. Teşekkürler tarif için.

Nilgün Akad 
 07.02.2010 0:07
Cevap :
Sevgili Nilgün, bizim erzak dolabından en hızla eksilen bakliyatlardandır börülce. Bütün bakliyatların paketlenip, börülcenin neden paketlenmediğini bilir misin? Çünkü börülce en kolay böceklenen bakliyattır. Hele ki Antalya'nın sıcağı ve nemini düşünürsen, az az alıp tüketmek zorunda olduğumuzu anlarsın. Tabii yazın tazesi kurtarıyor durumu:) Tazesine verdiğimiz isimleri bir bilsen:) Sizin Malatya şivesini döver valla:) Sonucu merakla bekliyorum bu arada. Sevgilerimle...  07.02.2010 16:55
 

emek vermiş, birçok değerli bilgiyi aktarmışsın sağol Tülinciğim... Ama ben de bu börülceyi sevemedim be güzelim:) Oysa hiç yemek seçmem...Hele baklagillere, kuru, taze, her sebzeye bayılırım...Kısacası benim açımdan da öksüz ve kısmetsiz bir yiyecek garibim börülce!:) Sevgiler...

fatma iyibilgin 
 05.02.2010 23:12
Cevap :
Fatmacığım, börülce sevmeyen bir dostumm olduğunu bilmiyordum:) Sadece haşlayıp sızma yağ ve limonla bile yemeye doyamam ben. Gel şu börülceyle barış diyorum:) Sevgilerimle...  07.02.2010 16:51
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 261
Toplam yorum
: 2348
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 2080
Kayıt tarihi
: 23.07.07
 
 

1954 Antalya doğumlu ve Antalyalı'yım. Ülkemin ve özellikle bu şehrin sevdalısıyım. Sanatın pek çok ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster