Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Kurumsallaşma viyadüğündeki bukalemunlar!

Kurumsallaşma viyadüğündeki bukalemunlar!
 

Kurumsallaşma, yeni dönem iş hayatının ana unsuru haline gelmiş, tahtına oturmuş durumda. Orta durumu geçen her firma yemeden içmeden vizyon ve misyon formatını hazırlatıyor arkadan yeni stratejiler, yeni departmanlar, personel tanımları, şirket dili, şirket kültürü ve bir dünya İngilizce isimli işler, tanımlarla kurumu doldurmaya başlıyor.

Kurumun sahiplerinin çoğu zaman farkında oldukları bir nokta var. Kurumsallaşma amaç değil araç.! Eğer kurumun karlılığını arttıracak başka bir sistem var ise kurum sahibi onu tercih eder.

Kurumsallaşma da çalışanlar için sorun olan bir nokta var o da kurumsallaşan ya da kurumsallaştığını düşünen personel. Ne acıdır ki bazı insanlar bukalemunlar gibi olmayı ister iş hayatında. Fakat yine ne acıdır ki, bilindiği gibi sahte bir duruştur bukalemunun ki.!

Kurumsallık para kazanmayı kolaylaştıracak sistemler dizisidir patron için, amaç budur ve bu amaç kurumun geleceğini de planlar. Yatırımlar yapılır, alımlar-satımlar gerçekleştirilir ve ileriye doğru adımlar atılır. Bu noktada bahsettiğimiz bukalemun personel de kendine bir değer katmak pahasına diğer çalışanları ve kurumu sendeye uğratır.

Kurumun vizyonunu ve misyonunu ezbere bilir, en üst düzey yöneticilerine saygıda kusur etmez, yarı Türkçe yarı İngilizce kelimelerle etrafta feyk atar. Fakat bildiği ve bilinmesini istemediği bir şey vardır. Kurum içinde bu davranışları sergileyen yanı. İşte bu yan bukalemun yanıdır. Bukalemun yanıyla çalışan bir personelin kuruma faydası olmaz. Bunu çok rahat tespit edebilirsiniz. Kısa vadede çalışıp bir şeyler kanıtlamaya didinirler, eğer bu durumda başarılı olurlarsa diğer aşamalarda fazla çalışmalarına gerek kalmaz kurum kültürü ve diğer kurum adetleri onu götürür. Tabi ilave olarak üst düzey yöneticiler ile olan iyi ilişkiler de şart.

İnsanların en çok istedikleri ve özendikleri şey, her zaman kendilerinde olmayan ya da kendileri olmayandır. İş yerindeki bukalemunlar da bu türden insanlardır.

İş yerinizdeki bukalemunların ne gibi zararı olabilir size?

Öncelikle şuna dikkat etmeniz gerekir. Bukalemunlar usta birer Bizans oyuncularıdır. Çalışmalarınız onun yaptığından daha da önemli olsa da süsleme sanatıyla sizin faydanızın tespitini geciktirir, sahte adaptasyonuyla sizi sahanın dışına itebilir, kızağa çektirebilir, kırmızı kart göstertebile bilir.

Bu tür insanların kurumsallaşmanın amacına hizmet etmediği besebellidir. Amaç para kazanmaktır fakat bukalemunlar her zaman çıkar peşindedir.

Siz siz olun ait olmadığınız yere boyanmayın. Bukalemun hayvanlar aleminde kalsın sizde ait olduğunuz yerde. Kurumsal çalışma sistemine adaptasyon gerçekleştirebilirseniz gerçekten orada kalın fakat sakın boyanmayın.

Patronu amacından, diğer çalışanları işinden etmeyin.

 
Toplam blog
: 99
: 2370
Kayıt tarihi
: 25.03.07
 
 

1977 yılında İstanbul'da doğdu, zamanının getirdiği bir çok avantajı değerlendirdi. Sokakta oynad..