Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '07

 
Kategori
Haber
 

Kuzey Kutbundaki ganimet

Kuzey Kutbundaki ganimet
 

Dünya ülkeleri için keşfedilmemiş yerlerden biri kutup bölgeleridir. Kuzey Buz Denizi ve Kutup diplerinde önemli madenlerin olduğunu düşünen Rusya, Kanada ve A.B.D gibi ülkeler daha şimdiden bu bölgelerle ilgili gizli gizli planlarını devreye koymaya başladılar. Bu gün Milliyet gazetesinin internet sayfalarında verilen habere göre Rusya Kuzey Buz Denizi' nin dibine titanyumdan bir bayrak dikerek gelecekte önemli tartışmalara yol açacak bir çalışmayı da başlatmış bulunuyor.

Bu bölgelerde Kanada ve Rusya' nın hak iddia etmesi anlaşılıyor da A.B.D' nin hakkı nerden kaynaklanıyor diyorsanız; A.B.D bu hakkı 49. eyaleti durumundaki "Alaska" dan aldığını idda etmektedir. Bu gün bu bölgelerde ki en önemli hak savunucularından biri durumunda ki Rusya' nın bu bakımdan bu tarihlerde "1867" yılını nasıl yad ettiklerini anlamak için medyum olmaya gerek yok çünkü "Alaska" bölgesini "1867" yılında A.B.D'ye satan ülke Rusya olmuştur.

A.B.D, satın aldığı bu topraklarda önemli altın yatakları keşfederek Rusya' yı şaşırtırken şimdi de bu bölge sayesinde Kuzey kutbu ve çevresinde hak iddia etmektedir. Danimarka da kendisine bağlı bulunan Grönland sayesinde "Ben de bu işte hak sahibiyim" dese de bu küçük ülkenin sesi pek de Rusya, A.B.D ve Kanada'ya ulaşmıyor gibi.

Gelecekte bu bölgedeki anlaşmazlıklar Dünya' nın epeyce başını ağrıtacak diye düşünüyorum.

Saygılarımla...
 
Toplam blog
: 251
: 916
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

İ.Ü Edebiyat Fak. Coğrafya bölümü mezunuyum. Lise, üniversite ve  öğretmenliğim boyunca yaşamı şi..