Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '09

 
Kategori
Güncel
 

Lades!

Lades!
 

2000 yılında Türkiye'nin en büyük gıda şirketi olan Köy-Tür'ün son kalesi de düştü.


Ekonomik krizden en çok etkilenenlerin başında şüphesiz çalışanlar geliyor. Dün akşam TV haberlerinde izleyenleriniz olmuştur. Türkiye´nin en büyük beyaz et üreticisi olan Köy-Tür´ün İzmir Torbalı ilçesindeki tesislerinde üretim durdu, yaklaşık bin işçi tazminatlarını alamadan işten çıkarıldı.

Oysa;

Köytür'ün amacı ve vizyonu ülkenin ve özellikle gelir seviyesi düşük kesimin kalkınmasına katkı sağlarken, ülke çapında kaliteli, sağlıklı besinlerin halka sunulmasında öncü ve lider olmaktı.

Köytür 1985 yılında Türkiye Kalkınma Vakfı'nın kalkınmaya yönelik faaliyetlerinin bir sonucu olarak dünyaya gelmiş, Köytür Sisteminin ilk adımları da 1970'lerin başında TKV'nin Tarsus'un Namrun yaylasında yoksul beş çiftçi ailesiyle ve tümüyle gönüllü çalışmalarla başlatılmıştı. Bölge de başarılı biçimde gelişen ve "Tarsus Projesi" olarak edilen proje, 1981'de Hollanda'da, küçük üreticilere yönelik uluslararası 250 benzer uygulama arasında "en başarılı örnek" seçilerek, ödüllendirilmişti.

TKV'nin küçük üreticiye dayalı "Tarsus Tavukçuluk Projesi" on yıl içerisinde modelleşmişti. Modelin büyük çapta yaygınlaşması ise, T.C. Hükümeti ile Dünya Bankası arasında imzalanan anlaşmayla Dünya Bankası'nın 5. Hayvancılık Projesi (TU-1862) kapsamında Tavukçuluk Alt Projesi'ne 25 milyon dolar kredi desteği sağlanması sonucunda Tarım Bakanlığı ile TKV arasında 1982'de varılan anlaşmayla, TKV ülke çapında 12 bölgede tavukçuluk programı uygulanmıştı. Türkiye Kalkınma Vakfı aynı zamanda, Hazine ile imzaladığı ek anlaşma çerçevesinde, Dünya Bankasın'ndan ek fon kullanmış, 25 Milyon dolar tutarındaki kredinin yaklaşık yarısı küçük üreticilere kümes yapımı için kredi olarak verilirken, kalan tutar yem fabrikaları, kesimhaneler ve diğer temel donanımın teminine ayrılmıştı. Program krediyi zamanında ve tam olarak geri ödemişti.

Köy-Tur bir kırsak kalkınma projesiydi.

Köy-Tur Türkiye Kalkınma Vakfının iştirakiyle kurulduktan sonra, çok kısa sürede ülkemizdeki tavukçuluk sektörünün bir numaralı ismi oldu. On binlerce köylüyü, çiftçiyi tavuk ve yumurta üretimine yönlendirdi.Siyasetçilerin ağır kuşatmasına dayanamayan şirket, yanlış yönetim sonucu 10 Nisan 2001 yılında resmen battı.Köy-Tur`a bağlı çalışan yüzlerce tavukçuluk işletmesi, yem fabrikası bu enkazın altında kaldı.

Türkiye Kalkınma Vakfının yan kuruluşu olan Köy-Tur Ege Entegre Tavukçuluk da işte bu karmaşık ve zor dönemde yeniden yapılandırıldı. Şirketin borçlarını ödemesi, kurumu büyütmesi koşuluyla sermaye artırımına gidildi. Devasal tesislere, depolara, çiftliklere D...k Şirketler Grubu ortak edildi.

Ege Entegre`yi alacaklardan korumak amacıyla İzmir 4.Ticaret Mahkemesi 2003 yılında `iflasın ertelenmesi` kararı aldı.Bu karar Köy-Tur Ege Entegre`ye rahat nefes aldırdı. 250 vatandaşımız 2 milyon TL`yi aşan parasını almak için beklemeye koyuldu.Ancak, şirket mahkeme ve kayyumların korumasındayken, iddialara göre nasıl olduysa içi boşaltıldı. Köy-Tur yan kuruluşlarına borçlandırıldı. Koruma 15.05.2008 tarihinde sona erdiğinde, alacaklılarılar yine ortada kaldı.

Ve artık Köy Tür'ün son kalesi İzmir'de de üretim durdu.

Böylece 2000 yılında Türkiye'nin en büyük gıda şirketi olan Köy-Tür'ün son kalesi de düştü.

Köy-Tür tesislerinin sonuncusu İzmir´in Torbalı ilçesindeki Köy-Tür Ege Entegre Tavukçuluk A.Ş.´de 7 aydır üretim yapılmıyor. Önce kuş gribinden olumsuz etkilenen, son yıkıcı darbeyi ekonomik krizin etkisiyle alan İzmir´deki tesislerde üretime son verildiği belirtildi. Tesisler adeta çürümeye terk edildi. Daha önce de faaliyetleri sona eren diğer illerdeki tesislerin sonuncusu olan ve Köy-Tür´ün son kalesi olarak gösterilen Ege Entegre Tavukçuluk´un, Torbalı ilçesi, Oğlananası, Pancar, Ayrancılar beldeleri, Kemalpaşa, Menemen ilçeleri ile Manisa´nın Saruhanlı ilçesi Çobanhisar Köyü´ndeki tesislerde de üretim durdu. Yaklaşık bin kişi işsiz kaldı. İşçiler, krizin yanısıra yanlış yönetim sonucunda Ege Entegre Tavukçuluk´da üretimin durduğunu, tazminatlarını, 3 aylık maaşlarını alamadıklarını, mağdur olduklarını ileri sürdü.

İşçilerin çaresizliklerini, yaşadıklarını, daha fazlasını öğrenmek isterseniz, tıklayın.

http://www.milliyet.com.tr/Ekonomi/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&ArticleID=1074406&Date=23.03.2009&Kategori=ekonomi&b=Koy%20Turun%20son%20kalesi%20Izmir%20de%20de%20uretim%20durdu


Kaynak :

www.milliyet.com.tr
www.koyturege.com/
http://www.stargazete.com/izmir/yazar/koy-tur-da-son-kalede-yikiliyor-117716.htm

Resim: www.koyturege.cm/

 
Toplam blog
: 240
: 2494
Kayıt tarihi
: 13.04.07
 
 

6 Mayıs, bir Hıdırellez günü "Merhaba dünya" demişim. Geçen elli küsur yıl. Bir şarkı vardır Osma..