Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '09

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

LAHANA İLE ZAYIFLAMAK MI

LAHANA İLE ZAYIFLAMAK MI
 

Lahana ile zayıflamak mı! Hiç sanmıyorum verilen kilolar tekrar alındıktan sonra zayıflamaya ne gerek var. Ziyan etmeğin lahanayı yazık. Verdiğim tarifle güzelce bir tencere dolusu dolmasını yapıp afiyetle yiyin. Bir çok faydası var biliyoruz. Bol miktarda B, C ve E vitamini ve potasyum içeren lahananın, şeker ve romatizma hastaları için de çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, bol arsenik, kükürt ve vitaminleri ile kanı temizleyip cildi güzelleştirdiğini, bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki suyu ve zehirli maddeleri idrarla dışarı attığını bildiriyor. Uzmanlar, lahananın kansızlığı giderdiğini ve kansere karşı etkili olduğunu da kaydediyor.

Uzmanlar, sadece lahana çeşitlerinde bulunan U vitamininin, mide ve bağırsakların iç yüzeyini koruduğunu, oralardaki yaraların iyileşmesini sağladığını da vurgulayarak, bu sebzenin, yaşlanmayı önleyici ve kalp krizine karşı koruyan bir mineral kabul edilen selenyumun kaynağı olduğunu hatırlatıyor. Uzmanlar, selenyumun ayrıca, sağlıklı görünüşlü bir cilt verdiğini ve erkeğin cinsel gücünü arttırdığını da belirtiyor. Bir kerecik yemeyle bir şey olmaz. Olmaz mı?

ETLİ LAHANA DOLMASI

MALZEMELER:

1 adet orta büyüklükte lahana

500 gr orta yağlı kıyma

2 çorba kaşığı margarin (sıvı yağ veya tereyağı da olabilir)

2 adet kuru soğan,

3 çorba kaşığı pirinç,

3 çorba kaşığı inçe bulgur,

1 çorba kaşığı salça,

1 çay kaşığı karabiber,

Yarım demet maydanoz,

3,4 dal dereotu, tuz

HAZIRLANIŞI:

Lahananın yapraklarını yırtmadan tek tek ayırın, iyice yıkadıktan sonra derin bir tencerenin yarısına kadar su koyun tuz ilave edin.Suyu kaynamasını bekleyin sonra birkaç lahana yapraklarını kaynayan suyun içine koyun 2,3 dakika kadar haşlayın. Delikli bir kepçe yardımı ile tencereden çıkarın,bütün yaprakları bu şekilde haşladıktan sonra sularının süzülmesi için bir tarafa bırakın. Diğer tarafta bir kabın içine soğanları inçe inçe doğrayın, kıymayı, pirinci, bulguru, salçayı, karabiberi, maydanozu, dereotunu, tuzu ve 1 çorba kaşığı yağı ilave ettikten sonra yarım çay bardağı kadar da su ilave edin (su ilave ederseniz sarmanın içindeki kıymalı harç yumuşak olur, kalıp gibi durmaz)ve iyice karıştırın.Lahana yapraklarının damarlı taraflarını çıkarın ve sarılacak büyüklükte parçalara ayırın.Ayırdığınız parcalardan bir tane alın, geniş bir tabağın içine yayın, hazırladığınız içten bir miktar koyun ve lahanaları sarın tencerenin altına çıkarmış olduğunuz lahananın damarlı kısımlarını yerleştirin üstüne yapmış olduğunuz sarmaları sıralayın. Sarma işlemi bittikten sonra bir çorba kaşığı yağ ilave edin. Üstünü artan lahana yapraklarıyla kapatın. İlk önce kısık ateşte su ilave etmeden (hem dolmaların açılmasını engellemiş olursunuz,hemde saldiği suya göre su ilave edersiniz) 5 dakika kadar pişirin daha sonra dolmaların üstünü geçmeyecek şekilde su ve tuz ilave edin. Orta ateşte içindeki pirinçler yumuşayana kadar pişirin ve sıcak sıcak servis yapın.Afiyet olsun…

 
Toplam blog
: 56
: 2815
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendimi bildim bileli yemek yapmak benim için bir tutku. Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi'ne gir..