Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '08

 
Kategori
Kitap
 

LAL KİTAP

LAL KİTAP
 

www.kitapyurdu.com adresinden alınmıştır.


" Hiç kulak verilmeyen, en ücra köşelerin sesi. Varlığı fark edilmeyen ve bedenini bir yük gibi taşıyan Zeliha'nın. Üsküdar sırtlarındaki bahçeli bir gecekondunun, bir defne ağacının kendini kolay ele vermeyen rayihasının" diye tanıtmış kitabını yazar.

Büyülü masalsı ve fantastik bir kitap LAL KİTAP. Nur Yazgan tarafından yazılmış ve DUYGU ASENA roman ödülüne layık görülmüş.Bence yerinde birt ödül olmuş.

Yüreğine gelip yerleşmesine izin verdiği İlham Perisinin hayatını birden bire değiştirivermesini konu alıyor kitap. Ama değişen yalnızca Zeliha'nın hayatı değil olsa... Onu tanıyan, gören, onunla konuşan ve hatta konuşmayan pek çok kişinin de hayatının değişmesiyle şekilleniyor kitap. Birden fazla kahraman ve birden fazla olay silsilesini pek de güzel bağlamış birbirine yazarımız. Ve tabii tam da ilham perisinden beklenen şey: İLHAM!

Zerliha'nın gözlerinden aldıkları ilhamla hayatlarına yön veren insanların yarttığı bestenin sesinide duyacak gibi oluyor insan okudukça. Demiştim ya başta büyülü ve fantastik diye sonunu okuyunca anlıyor insan, ancak kendisinin ilham perisi olup kendini yönlendirmeli, kendi için yaşamalı insan!

Varoşların gecekondularında yaşayan dulkadının içindeki hüğznü ve yalnızlığı halısına dokuyan kızıdır Zeliha. Sıra sıra ilmekler tezgahta yükseldikçe hüznü küçük yüreğine sığmayarak taşan, Kız kulesini hayal ederek, bir gün denizi göreceğine inanan.

Bir gece İLHAM PERİSİnin gelip yüreğine yerleşmesiyle başlar roman. Böylece kız çocukluğundan genç kızlığa adım atan Zeliha'nın Eskiciyi görmesi, Delisaraylıyı tanıması, Mustafaya aşık olması, Komşuları Esvet ve gelinlerinin iftiraları, üçüncü kattan düşerek ayağını kıran Ali'nin ilham perisinden esinlenerek nişanlısı Hamide'den ayrılması da ilham perisinin yazgısıdır besbelli.

Lal kitap'ta iftiraya uğrayarak ebe kadına bekaret kontrolüne gittikten sonra ebe kadının gözlerinin apış arasına yapışıp orada kalmasının tiksintisini yaşayan ve attığı o yeri göğü inleterek Kız kulesine çarparak geri dönüp Mustafa'yı bulan çığlığından sonra LÂL olan bir öykü var. Tanıdığı ve gördüğü herkesin öyküsünü de iç içe geçirerek sarmal yapan.

Farklı bir lezzet var bu kitapta. Masal ile roman okumak arasında fantastik bir kurgusu olan.

Okudum, beğendim

Tüm edebiyat severlere tavsiye ederim.,

LAL KİTAP / Nur Yazgan
Doğan Kitap
196 sayfa
9 YTL

 
Toplam blog
: 65
: 1800
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

Biricik Sudelina'sının annesi, kitaplar ülkesinin sarışın prensesi, kocasının bir tanesi, İzmir/K..