Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Leasing Sektöründe Neler Oluyor ?

Leasing Sektöründe Neler Oluyor ?
 

Dilimize “leasing” olarak yerleşen ekonomik terimi iki kelime ile “finansal kiralama” olarak tanımlayabiliriz. Çok kaba bir açılımla da; ticari işletmelerin, ekonomik faaliyetlerinde üretim unsuru olarak kullanacakları her türlü yatırım kalemini satın almaları aşamasında, özkaynakları dışında, bedelini ödeyerek kullandıkları, fonlanmış sermaye birikimi şeklinde özetleyebiliriz.


Malum son bütçe rakamları, beklentilerin altında gerçekleşti. Hükümetin elindeki en büyük koz olan ekonomik veriler, özellikle yıl sonu enflasyon rakamlarının da açıklanmasıyla pek çok ekonomik çevreyi tedirgin etti. Hükümet ve Merkez Bankası ’nın yüzde dörtlük enflasyon hedef ve beklentisi, bu rakamı ikiye katlayınca Başbakan da dahil olmak üzere ekonomi yönetimi, bunun bir başarısızlık olduğunu itiraf ve kabul etmek durumunda kaldılar.


Bu gelişmeler ülke gündemini meşgul ederken, maliye sessiz sedasız yeni bir düzenlemeye imza attı. Amaç doğal olarak bütçe açığını ve bir türlü üstesinden gelinemeyen problem niteliğindeki, cari açığı kapatmaktı. Leasingdeki KDV oranı, bugüne değin uygulandığı şekliyle % 1 iken aniden % 18 ‘e yükseltiliverdi.


Tüm dünya ekonomilerinde olduğu gibi Türk ekonomisine de katalizör etki görevi yapan leasing sektörünün, bizdeki büyüklüğü nedir diye sorunca kendimize, bakın şu rakamlar çıkıyor ortaya. Sektörde tam yetmiş firma mevcut ve çalışan sayısı yaklaşık bin beş yüz civarında. Bu insanların yaptıkları işin parasal büyüklüğü ise tam on milyar dolar.


Leasing yöntemi ile kredi kullandırılarak yapılan yatırımı teşkil eden üretim kalemlerinin çok büyük bir kısmını da iş makine ve ekipmanları oluşturuyor. Ana müşteriler ise KOBİ olarak adlandırılan küçük ve orta ölçekli işletmeler. Yani Türk ekonomisinin minik ama önemli can damarları.


Sektörün en büyük firmalarından birinin Genel Müdürlük çalışanlarından olan, bir profesyonelle yaptığımız sohbet esnasında, kendisi bir kaygısından söz etti ki bu yoruma katılmamak mümkün değil.


Malumunuz, ülkemiz ekonomik anlamda bir “kayıt dışı cenneti”. Hesabı, kitabı tutulamayan, vergilendirilemeyen pek çok ekonomik faaliyet mevcut ve bu durum ülke ekonomisinin ve bütçesinin kangreni.


Leasingin en önemli etkilerinden biri de bu yolla yapılan satın almaların doğal olarak tamamıyla kayıt içine girmiş olmasıydı. Ancak durum bundan sonra ne olur bilinmez. Birden bire; aldığı ekipmanın, makinenin, cihazın, tezgahın şunun bunun yüz lira olan fiyatının yüz on yedi liraya çıkmış olmasının ilave yükünü KOBİ üreticisi nasıl karşılayabilecektir, bu büyük soru işaretidir.


Özellikle Uzakdoğu, Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika üreticileri ile -düşük kur baskısının da iyice elini zayıflattığı- kıyasıya bir maliyet savaşı vermekte olan Türk üreticisinin, bu %17 ‘lik ek maliyet dilimini karşılamaya gücü var mıdır, sanıyorum bunu en iyi bilmesi gereken Maliye ve Hükümet organlarıdır.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..