Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Lester R. Brown

Lester R. Brown
 

Pir Lester R. Brown


TEMA Vakfı’nın 15.Yıl etkinlikleri çerçevesinde, “çevre” konusunda, “ guru “ sayılan ve gittiği her ülkede en üst düzey devlet yöneticileri tarafından kabul edilen, Parlamentolarda konuşmalar yapan Dr. Lester R. Brown, 18 - 21 Haziran 2008 tarihleri arasında Türkiye’ye geliyor. <ı>*Guru; Aşmış, bitirmiş, yalamış, yutmuş insan . TDK’da, pir.


Korkmayın İstanbullular Pir'imiz, ne eskortla gezip tarfiği aksatacak, ne yollarına kırmızı halı serileyecek, ayrıca peşinde koruma ordusu, ambulans ve sinyal bozucu araçlar da olmayacak.

Program gereği, 20 Haziran 2008 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi - Santral Konferans Salonu’nda , “Uygarlığı Kurtarmak İçin Harekete Geçmek” başlıklı konferansa katılacak olan Brown, çevre, nüfus artışı ve diğer tüm etkenlerin ekosistem üzerindeki etkilerine dikkat çekerek ‘uygarlığı kurtarma’ konusunda yapılması gerekenleri anlatacak.

Dr.Lester R. Brown’un Türkiye’ye gelişinde kamuoyunun dikkatini enerji tasarrufu konusuna çekebilmek amacı ile “Enerji Tasarrufuna Çağrı” başlıklı bir etkinlik de planlandı.

Etkinlik kapsamında, tüm Türkiye genelindeki önemli anıtlarda, (Ankara-TBMM, İzmir –Saat Kulesi, Adana-Taş Köprü, Kocaeli-Saat Kulesi, Konya - Mevlana Müzesi) vb. 20.Haziran.2008 günü saat 21.00’da 10 dakika süreyle hem bu anıtlarda, hem de evlerde ışıklar kapatılacak.


DR. LESTER RUSSELL BROWN Kimdir?

Bilimsel tarım uzmanı, çevreci, çevre analisti, düşünür, yazar Brown, 1934 yılında ABD’nin Colombia şehrinde doğdu.

Rutgers Üniversitesi Agrikültür (Ziraat) Bölümünü 1955, Maryland Ün. Agrikültür Ekonomisi Bölümü'nü 1959, Harvard Ün. Kamu İdaresi Bölümü'nü 1962 yılında bitirdi.

Amerikan Tarım Bakanlığına bağlı Dış Tarım Bölümü (Foreign Agricultural Service)’nde uluslararası analist olarak çalıştıktan sonra, UNICEF’in eski lideri olan James Grant ile biraraya gelerek Denizaşırı Kalkınma Konseyi’ni ( Overseas Development Council),

Rockefeller Brothers Fonu’nun yardımları ile 1974 yılında küresel çevre sorunlarını çözümlemek amacıyla kar amacı gütmeyen özel bir kuruluş olan Düya Gözlem Estitüsü’nü (Worldwatch Institute) kurdu. 2000 yılına kadar bu kurumun başkanlığını yaptı.

Lester R. Brown’ı, The Washington Post gazetesi, domates üreticiliği ile başlayıp "dünyanın en sözü geçen düşünürü” olan adamı, The Telegraph gazetesi de, “ dünya çevre akımının gurusu “ olarak tanımlamaktadır.


Dr.Lester R. Brown halen, 2001 yılında da kendi kurduğu, kar amacı gütmeyen ve disiplinlerarası bir araştırma örgütü olan Dünya Politika Enstitüsü’nün ( Earth Policy Institute) başkanıdır.

2006’den bu yana Michigan Üniversitesinde agrikültür dersleri vermektedir.

Dünya Politika Enstitü’nün amacını, “Çevresel olarak sürdürülebilir bir ekonominin vizyonunu oluşturmak ve oraya gidebilmek için üretilecek bir yol haritasıyla birlikte bu vizyonun gelişimini sürekli denetlemek “ olarak belirten Brown;
Enstitü’nün ilk kitabı olan Eko –Ekonomi’de, yeni rolü hakkında 3 şeyin aklında netleştiğini söylüyor:
Birincisi; Gezegeni kurtarma savaşını kaybediyoruz.
İkincisi; Çevresel olarak sürdürülebilir ekonominin (eko-ekonominin) “Nasıl olması?” gerektiğine ihtiyacımız var.
Ve üçüncüsü; Yeni tür bir araştırma kurumunun (yalnızca eko-ekonomi vizyonu sunan değil, aynı zamanda sık sık ilerlemeler konusunda değerlendirmeler sunan) varlığına ihtiyacımız var.

/…./

İnsanlar, dünyanın çevresel tahribini tersine döndürmeye yarayabilecek bir vizyona açlar. Giderek bu konuyla meşgul olanların sayısı artıyor. Konuşmalarda bana en sık soruların soru, “Ne yapabilirim?” İnsanlar harekete geçmek gerektiğinin farkındalar ve bir şeyler yapmak istiyorlar. Benim cevabım her zaman bisikleti daha çok, arabayı daha az kullanmaktan tutun da, günlük gazetelerimizi geri dönüştürmeye kadar birçok konuda kişisel değişiler yapmamız gerektiği yönünde. Tabi, bu tek başına yeterli değil.
Sistemi değiştirmek lazım.
Çözüm için Brown şunu öneriyor; “ Gelir vergileri azaltılmalı ve çevreyi tahrip eden faaliyetlerin vergileri arttırılarak ekolojik gerçeği yansıtabilecek seviyelere çekilmeli. Çevrenin bozulmasını engellemek isteyen herkes, vergilerin yeniden yapılandırılması konusunda çalışmalı.”

ÖDÜLLERİ VE ESERLERİNDEN BAZILARI:

Dr.Lester R. Brown, yaptığı çalışmalardan dolayı bir çok üniversiteden onur ödülü almıştır.1899 yılından beri dünya tarihine çalışmalarıyla damgasını vuran isimleri kitaplaştıran Marquis’in Who is Who ( Kim Kimdir?) 1955 yılı kitabında 50 Büyük Amerikalı ( 50 Great Americans)’dan birisi olarak gösterilmiş ve uluslararası boyutta ün kazanmıştır.

Bazıları:
1986’da MacArthur Dostluk Ödülü (MacArthur Fellow Award),
1987’de Birleşmiş Milletler Çevre Ödülü (the United Nations Environment Prize),
1989’da Dünya Vahşi Yaşam Fonu’nun Doğal Altın Madalya ödülünü (The World Wildlife Fund for Nature Gold Medal),
İsveç Royal Akademisinden (Agrikültür ve ormancılık alanında) Borgstrom Ödülü ve
1994 yılında Mavi Gezegen Ödülünü ( The Blue Planet Prize). Japon Bilimler Akademisi İnsanlık Ödülü almıştır.

ESERLERİnden:
Dr. Lester R. Brown, " Doğal kaynakların rasyonel olmayan bir biçimde kullanılmasından ve sürdürülebilir büyümenin gözardı edilmesinin sonucu olarak gelecekte meydana gelebilecek problemlere karşı" dünyayı uyaran 40 dile çevrilmiş yaklaşık 50 kitabın yazarı veya ortak yazarıdır.

- Dünyanın Durumu 1993 -2001 serisi (TEMA Vakfı Yayınları)
- Gezegenimizi Kurtarmak (TÜBİTAK Yayınları, Haziran 1998)
- Yarını Düşünmek (TÜBİTAK Yayınları, Temmuz 1999)
- Yerkürenin En Güzel Tarihi (Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Temmuz 2002)
- Eko-Ekonomi (TEMA Vakfı Yayınları, 2003)
- Dünyayı Nasıl Tükettik? (Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Temmuz 2007)
- Toprak Erozyonu (TEMA Vakfı - TÜBİTAK Yayınları, Ekim 1997)

- Plan B 2.0

- Plan B 3.0’da, “ Uygarlığı kurtarmak” için 4 temel hedef olduğunu vurgulayan Brown’a göre bunlar<ı>; İklim, Nüfusa İstikrar Kazandırmak, Yoksulluğu Ortadan Kaldırmak ve Yerkürenin Ekosistemlerini İyileştirmek.

<ı>

İki yıl önce Plan B 2.0 ile çözüm önerileri getiren Brown, “Plan 3.0” ile çözüm önerilerinin daha da artırıyor. “<ı>İki yıl önce, çöken çok sayıda devlet bulunduğunu biliyorduk. Bugün ise bu sayının her geçen yıl arttığını biliyoruz. Çöken devletler, çöken bir uygarlığın ilk işaretleridir”.

/…/ “<ı>Hızlı nüfus artışının devam etmesi, su sıkıntısının yaygınlaşması, ormanların azalması, toprak erozyonu, otlakların çölleşmesi gibi çözülmemiş sorunların yarattığı birikim çoğaldıkça, artan baskı karşısında zayıf hükümetler çöküyor. Devletleri çöküşe götüren eğilimleri tersine çeviremezsek, bu duruma düşenlerin sayısının artmasını engelleyemeyiz”

/…/ Brown’a göre,” <ı>Dünya petrol üretiminde yaklaşan azalma, küresel ısınmanın yarattığı yeni baskılar, artan gıda fiyatları gibi yeni eğilimler daha güçlü devletleri bile kırılma noktasına getirebilir.”
/…/ “ <ı>İşleri her zamanki gibi sürdürmek
<ı> ( Plan A ) ; ekonominin ekolojik desteklerini yıkmak ve tehlikeli bir iklim değişikliğinin zeminini hazırlamak, artık geçerli bir seçenek değil.”

<ı>Plan B’nin zamanı geldi” diyen Brown, <ı>kitabında sunduğu B Planının belki en mükemmel seçenek olmadığını ama ortada olan tek plan da bu. Birileri Dünya Bankası veya BM’nin de planlarının olduğunu sanabilir, ama maalesef yok. Tek plan bu’’ diyor


 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..