Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ağustos '09

 
Kategori
Haber
 

Leylek Dostu Avşar Köyü'nde Hüzün...

Leylek Dostu Avşar Köyü'nde Hüzün...
 

EKODOSD


Leylekleri korumaları, onlara doğal ortamı hazırlamaları, leyleklere tutkuyla bağlı olmaları nedeniyle adı "Leylek Dostu Avşar Köyüne çıkan köyde, şimdi bir hüzün yaşanıyor.

Leyleklerin yaşaması için her türlü doğal ortamın olduğu köyde, doğallığı bozan elektrik hatları oluyor. Çok sayıda leyleğin elektrik tellerine çarparak ölmesi, başta Avşar Köylüleri olmak üzere tüm çevrecileri üzmüştür.

Avşar Köyü,son günlerde yüzlerce leyleğin akınına uğramıştır. Avşar Köyünün doğal ortamı, leyleklerin çekim merkezi olmuştur.

Geçmiş aylarda elektrik tellerine çarparak ölen leylek ölümleri, bu yeni gelen göç dalgasıyla artmaya başlamıştır.

Leylekler her evin bacasına her elektrik direğine yuva yapmak için yarışırlarken, elektrik tellerine kurban oluyorlar. Köylülerle elektrik kurumu bu yüzden devamlı karşı karşıya gelmektedirler. Köylüler leylekleri çok sevdiklerini elektrik tellerine çarparak ölümlerin önlenmesi için kurumun gerekli çalışmayı yapmasını istemektedirler. Elektriksiz kalmayı bile göze almaktadırlar. Gerekirse gaz lambalı günlere dönmeyi bile göze alacaklarını dile getirmektedirler.

Avşar Köyü Muhtarı Kerim Uyanık, "Leylek dostu bir köyüz . Köyümüzün leyleklerinin yanısıra, çok sayıda leyleğin de bu yıl köyümüzü seçmiş olmasına sevindik. Geçici de olsa bu kadar çok leyleğe ev sahipliği yapmak hoşumuza gidiyor. Ancak dışardan gelen leylekler yeteri kadar konaklayabilecekleri yer olmayınca, mecburen elektrik direklerine konuyorlar. Bu da, birçok leyleğin ölmesine neden oluyor. Aynı zamanda köyümüz elektriksiz kalıyor. Tek çare elektrik tellerinin yalıtımlarının yapılması. Bu konuda yetkililerden yardım beklediklerini" dile getiriyor.

Avşar Köyü'nün müzisyeni kemancı Mehmet Acar da, bu konuda çok üzgün. Leylekleri çok sevdiğini onlara keman çaldığını, ölen leylekler için de bir ağıt hazırlığı içinde olduğunu dile getiriyor.

Bu konuda çok duyarlı bir çalışmanın içinde olan, Kuşadası EKODOSD Başkanı sayın Bahattin Sürücü, Avşar Köyündeki leylek ölümleri ile yakından ilgilenmekte ve durumu ilgililere hemen bildirmektedir. Çevreye, doğaya ilgi duyanlara da durumu e- postayla bildirmektedir. Bu yazının haber kaynağı da bu amaçla gelen e- postalardır.

Haziran ayı içinde gezdiğim ve çok sayıda leylek fotoğrafı çektiğim Avşar Köyü'nde leylek ölümlerine çok üzüldüm.

Nisan ayından bu yana 23 leyleğin öldüğü Avşar Köyü'nde leylek ölümlerinin son bulması için, tüm yetkilileri göreve çağırıyorum.

(Avşar Köyü- Söke, Aydın)

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..