Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Haziran '12

 
Kategori
Sosyoloji
 

Lider olmak kolay değil!

Lider olmak kolay değil!
 

Günümüzde liderler kendi takipçileri yerine liderler yetiştirmeli!


Liderlik eğitim ve koçluğu veren biri olarak bu gün liderliğin ne anlama geldiği konusuna değinmek istiyorum.

Lider arkasından kitleleri sürükleyebilen bir kişidir. Tabii liderin amacı ve niyeti çok açık olmalıdır.  Hitler de bir liderdi ama o memleketini savaşa ve kendi ırkından olmayanları  yok etmeye sürükledi.  Atatürk  gibi bir lider ise bir ulusu yoktan var etmeğe çalıştı. Dolayısıyla liderliğin ne amaca hizmet ettiği çok önemli. Amaçları kötü liderler tarihe bir utanç olarak geçmişlerdir yada liderlikleri kısa sürmüştür. Bu nedenle lider olmak bazı erdemler gerektirir.

Bir lider de öncelikle bulunması gereken özellikler:

  • Dürüstlük 
  • İlkeli olmak
  • Duygusal zekanın yüksek olması  yani başkalarının duygularını anlayıp ona göre davranma
  • Başkalarının fikirlerini dinlemek ve karşı fikirlere saygı duymak
  • İlham verebilmek
  • Pozitif düşünmek
  • Kitleleri kucaklayabilmek ve motive etmek

Gerçekte Liderlerde bir çok becerinin gelişmiş olması gerekiyor. Bence en önemlilerinden biri Liderin büyük laflar etmeden önce sözlerinin nasıl bir tepki yaratabileceğini tahmin etmesi ve bu doğrultuda orta bir yol izlemesi gerekmektedir.

Liderler de aranan diğer özellikler ise ulaşabilirlik, mütevazilik ve hoşgörüdür.  Lider etrafındakilere rol model olacağını düşünerek ilişkilerini bir saygınlık çerçevesi içinde mesafeyi koruyarak sürdürmelidir.  Karşınızdakilere emir yağdırmaya başlarsanız o zaman liderliğiniz çok uzun sürmez. Eskiden böl ve yönet devri vardı. Bu şekilde liderler kendi yanında olanları kayırıp onlara bütün fırsatları sunarken, çatışma içinde olduklarına da cezalandırma yöntemi uyguluyorlardı.  Artık bu tür üst-alt ilişkileri devri bitti. Şimdi en doğru yönetim modeli herkesi dinlemek ve koçluk felsefesi ile yönetmek.  

Liderlik bir takım işidir. Takımı olmayan bir lider başarılı olamaz. Bu nedenle liderler takım ruhu oluşturabilmeli ve takımlarına ilham vererek motive edebilmelidirler.

Kısaca Liderlik bir tesadüf eseri olunup sürdürülecek bir iş değil, kişinin kendisini yetiştirmesi ve geliştirmesi ile ilgilidir.  Doğru bir lider olup güzel şeyler yapmak için liderlik konusunda eğitim yada koçluk alabilirsiniz.

Ne yazıkki dünyada ve ülkemizde de bu anlamda lider sayısı yetersiz. Liderler bulundukları ortamı değiştirmek için risk alabilmeli, yenilikçi ve vizyon sahibi olmalıdır!

Etrafınızdakilere bağırıp çağırarak ya da korkutarak lider olmak yerine onları yücelterek iyi bir bir lider olabileceğinizi unutmayın!

 

 

 
Toplam blog
: 9
: 2004
Kayıt tarihi
: 19.03.12
 
 

Aydan Kayserili 15 yıl Amerika’da yaşayıp çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndü ve  Transform Intern..