Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '08

 
Kategori
Fotoğraf
 

Life dergisi arşivindeki milyonlarca fotoğraf Google’da...

Life dergisi arşivindeki milyonlarca fotoğraf Google’da...
 

Internet’te çok fotoğraf vardır, kimbilir kaç milyar fotoğraf. Bu fotoğrafların çoğu çok düşük çözünürlüktedir. Ekranı kaplayacak çözünürlükte profesyonel fotoğraf bulmak ise çok zordur.

Şimdi büyük bir arşiv Internet’te kolay erişilebilir şekilde sunuluyor. Life dergisi, arşivindeki 1800 ortalarından bugüne kadar olan fotoğraflarından milyonlarcasını Google Image ile paylaştı:

http://images.google.com/hosted/life

adresinden bu fotoğraflara erişebiliyoruz.

Fotoğrafların çoğu siyah-beyaz ve arkasında çok büyük imzalar bulunuyor. 1940’da ülkemize gelen Margaret Bourke-White’ın Ankara’da, İstanbul’da ve başka şehirlerimizde çektiği fotoğrafları görebiliyoruz. 19. yüzyıldan İstanbul fotoğrafları bulabiliyoruz. Gandi’nin, Beatles’lı yılların, Marilyn Monreo’nun fotoğrafları...

Arşivdeki fotoğraflar uzun kenarı 1280 pixel olacak şekilde geliyor. Fotoğrafın üzerinde büyük bir LIFE logosu var ama bu büyük arşivi böyle işaretlemenin onların en doğal hakkı olduğunu düşünüyorum.

Arşivdeki fotoğraflara erişmek için Google’ın görsel arama sayfasında yani http://images.google.com adresinde “source:life” belirterek arama yeterli oluyor. Örneğin Ankara fotoğraflarına erişmek için arama kutusunun içine

Ankara source:life

yazmak gerekiyor.

Fotoğrafların geldiği sayfada her fotoğrafın
- çekildiği tarihi
- yeri
- açıklaması
- fotoğrafçısı
veriliyor.

Life dergisi arşivini dolaşmanızı öneriyorum, bir hazine bulacaksınız.

Ankara, 3 Kasım 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..