Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '13

 
Kategori
Sınavlar
 

Liselerde ortak yazılı (Soru-Cevap)

Liselerde ortak yazılı (Soru-Cevap)
 

Aynı derse giren öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan tüm derslerin yazılı sınavları ortak yapılır ve ortak değerlendirilir. Sorular ve cevap anahtarları zümre öğretmenlerince birlikte hazırlanır ve sınav sonunda ilan edilir. Bu sınavların şube ve sınıflar bazında sınav analizleri yapılır. Konu ve kazanım eksikliği görülen öğrencilerin durumları, ders ve zümre öğretmenleri tarafından yeniden değerlendirilir.

SORU: Yazılı sınavlar bir dönemde kaç adet yapılır?    

CEVAP: Yazılı sınavlar, haftalık ders saati sayısı bir veya iki saat olan dersler için ikiden; üç ve daha fazla olan dersler için ise üçten az olamaz.

SORU:Yapılan ortak sınavlara katılamayan öğrencilere daha sonra yeni sınav yapılabilir mi?

CEVAP:Sınavlara katılmayan, performans çalışmasını yerine getirmeyen veya projesini zamanında teslim etmeyen öğrenci, özrünü özrün başlangıcından itibaren 5 iş günü içinde bildirmek ve özrün bitimini izleyen 5 iş günü içinde de belgelendirerek okul yönetimine vermek zorundadır. Ancak olağan dışı hâllerde bu süre okul yönetimince uzatılabilir. Özrü okul yönetimince kabul edilen öğrencinin durumu ders öğretmenine yazılı olarak bildirilir. Bu öğrenci, ders öğretmeninin belirleyeceği bir zamanda ve önceden duyurularak bir defaya mahsus mazeret sınavına alınır, performans çalışması veya projesi kabul edilir. Bu sınav, sınıfta diğer öğrencilerle ders işlenirken yapılabileceği gibi ders dışında da yapılabilir.

SORU: Bir okulda zümre öğretmenleri kurulu kararıyla yazılıların biri veya birkaçı ortak yapılmayabilir mi?       

CEVAP: Yönetmelik maddesi çok açıktır. Yazılıların tamamı ortak yapılacak ve ortak değerlendirilecek. Yazılı sorularını zümre öğretmenleri birlikte hazırlayacaklar ve birlikte cevaplayacaklar.

SORU:Ortak yazılı tarihlerini kim belirleyecek? Okul idaresi mi, zümre öğretmenleri mi? 

CEVAP:Sınav tarihleri her dönem başında zümre başkanları kurulunca belirlenir ve okul müdürünün onayından sonra e-okul sistemi üzerinden ilan edilir. Sınavlarla ilgili gerekli tedbirler okul müdürlüğünce alınır. Yani sınav takvimini okul idaresi ve zümre öğretmenleri birlikte hazırlayacaklardır.

SORU:Bir sınıfa bir günde en fazla kaç ortak yazılı yapılabilir?      

CEVAP:Bir sınıfta bir günde yapılacak yazılı ve uygulamalı sınavların sayısı en fazla 2’dir. Zorunlu hallerde bir sınav daha yapılabilir.

SORU:Ortak yazılılar test şeklinde yapılabilir mi?       

CEVAP:Yazılı sınavların klasik/yoruma dayalı olarak yapılması esastır. Ancak her dönemde her dersin sınavlarından biri test usulüyle de yapılabilir.

SORU:Ortak yazılıları iki “A” ve “B” olarak 2 grupta soru sorulabilir mi?      

CEVAP: Bu konuda bir kısıtlama söz konusu değil ancak iki grubun soru dağılımlarının ve kazanımların benzer olması gerekir. Kolaylık ve zorluk açısından iki grubu çok iyi ayarlamak gerekir.

ÖNERİ:Liselerdeki ortak yazılı takvimini MEB, merkezi olarak ilan etmelidir. Bütün okullar ve öğretmenler, açıklanacak takvime göre ortak yazılıyı yapmalıdır. Daha sonraki yıllarda da soru ve cevaplar merkezden gönderilerek her dönem ortak yazılının birini MEB yapmalıdır.

 
Toplam blog
: 18
: 2820
Kayıt tarihi
: 08.06.13
 
 

Eğitim ve sosyal konularda bazı internet sitelerinde yazılar yazıyorum. Toplumu bilgilendirmek ve..