Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Logo efsaneleri

Logo efsaneleri
 

İnsanların en çok kafayı taktıkları konulardan biri de; logo efsaneleridir. Bazı, öküz altında buzağı arama meraklısı zat-ı muhteremler, bir logo görmesinler... Oturup, ciddi zaman harcayarak, logodaki gizli mesajı çözmeye çalışırlar!

Bu muhteremler, kadehlerde, şişelerde, kesekağıtlarında, otobüs biletlerinde, cola tenekelerinde, cigara paketlerinde, hurma çekirdeklerinde, balık yüzgeçlerinde, kesilmiş odunlarda... Devamlı, gizli mesaj ararlar!

Eskiden, Bafra Maden sigarasının alamet-i farikasında, Lenin yazısını bulan zihniyet; sonra, cola logosunda dine hakaret mesajı keşfetmiştir. 1980 sonrası, komonist avcısı muhbirler, logolarında orak-çekiç tespit ettikleri birçok işadamının boşuna, hücrelerde yatmasına sebep olmuşlardır.

Geçen gün internette gezinirken rastladım. Adam, İstanbul logosuna takmış!.. Yedi üçgeni almış... davut yıldızıyla, 1 dolardaki piramitle, masonlukla filan irtibatlandırıp, bir komplo teorisi yaratmış ki sormayın!..

Bu İstanbul logosu, 40 yıl kadar önce, bir yarışma sonucunda, halkın katılımıyla seçildi... İyi hatırlıyorum. Tasarlayan para ödülü almıştı. Arama motorunda ismini bulamadım.

Logo tasarımcıları, genellikle çizdikleri logodaki her şekli, çizgiyi, noktayı, rengi açıklama ihtiyacı hisseder... Hatta, hiç bir manası olmayan şekle bile bir kulp takar ki, daha sonra hamarat teorisyenler bir şey uydurmasın! İstanbul logosu da simgeler izah edilerek lanse edilmişti. Şöyle ki:

Minareler; İstanbul siluetindeki selatin camileri, şerefeler arası; Bozdoğan su kemerini, 4 adet yarım daire cami kubbesi; Kınalı, Burgaz, Heybeli ve Büyükada'yı, daire içinde 7 üçgen; yedi tepeyi, iki yandaki burçlar; Anadolu ve Rumeli hisarlarını, ortalarındaki boşluk; İstanbul Boğazı'nı temsil eder.

Dolayısıyla, İstanbul logosu; Bizans'ıyla, Osmanlı'sıyla, medeniyetler buluşmasıyla, tarihiyle, coğrafi konumuyla kenti çok güzel ifade etmektedir. Estetik olarak ta mükemmeldir. Ankara Belediyesi'nin, İstanbul logosundaki camiden apartarak yaptırdığı logo ise, siyasi rant uğruna yaratılmış manasız ve estetik yoksunu bir simgedir.

Her an, her yerde halkın gözü önünde olacak şehir simgesinin, belediye başkanının şahsi beğenisine bırakılması, bence hiç uygun değildir.
 
Toplam blog
: 288
: 1185
Kayıt tarihi
: 18.01.07
 
 

Kendi halinde yazar, çizer, çapraz bulmaca çözerim. İki yüzyıl, bir binyıl gördüm. En sevdiğim hoca ..