Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '17

 
Kategori
Güncel
 

Magandaların Teslim Aldığı Hayatlar

Magandaların Teslim Aldığı Hayatlar
 

Akşam haberlerini izlemeyegörün. İşyeri kurşunlanan adamdan tutun da uyuşturucudan kıvranan insanlar ve maganda kurşunuyla felç olan on dört yaşında bir kız…

Resmen rehavetle oturduğunuz koltukta kasılıyor, kasılıyor, kasılıyorsunuz…

En saçması da aslında kendimiz kendi insanımız. İkiyüzlü de denmez, iki yüz yüzlü biz insanlarız. Oturduğumuzda mangalda kül bırakmayan, namus düşkünü, adalet arayan, adaletsizlikten şikâyet eden, vatansever, bilgili, en görgülü bizleriz. Diğerleri mi! Onlar asıl suçlu olanlar. Her zaman,  daima,  sonsuza dek.

Zamanla bizim de başımızdan geçen enteresan olaylar oluyor. Bizim köyde, silahlı dolaşmak, silah göstermek genellikle ayıplanan bir durumdur. Silah atılacaksa illa bahçeleri mahveden yaban domuzlarını korkutmak için, tarlaya zarar vermemesi için kullanılır. Normal şartlarda kimse kimseye silahını açıkça göstermez, bunu erkeklik, yiğitlik gösterisi amacıyla kullanmaz. Gelenek bizde kısaca böyledir. Birçok köyün, Karadenizlinin aksine bizde böyledir silah geleneği.

Günlerden bir günün akşamı. Bir yakınımızın kızı, bizim köye yaklaşık on kilometre uzaklıkta bulunan bir köyden bir delikanlı ile evlenecek. Akşam bitmiş gece yarısına doğru gecikmeyle geldi gelin alayı. Köyün girişinde yer gök silah sesleriyle inlemeye başladı. Ben ve birkaç ahbabımız gelenlere Hoş geldin dedikten sonra nezaketle bu köyde silah atılmasının hoş karşılanmayacağını bu köyün silah seslerinden hoşlanmadığını, çocukların silah seslerinden korkacağını, yaşlı ve hasta olan düğüne katılamayan insanların da olabileceğini onları rahatsız etmemek gerektiğini söylememize rağmen, silah atmaya devam ederek aynı zamanda bizlerle inatlaştılar. Silah atmayı sürdürdüler. Bahaneleri de silahlar kurusıkı, mermiler de boşmuş…

Cehalet zor zanaat…

Ya o gece kasalarca mermi atan zibidi takımı buna zevk diyor, diğer yandan da asgari ücretle bir ayda çalıştığını bir gecede boş yere yakıyor ve buna da zevk diyor. Öte yandan illa ki işe yarayan bir şey yapmak istiyorsan, boşa harcadığın mermilerin parasını gelinle damada tak. Ya da dökülen köy ilkokuluna bağışla da köyün çocukları tuvalete gittiklerinde sabunla ellerini yıkayabilsinler.

Desinler, desinler de sen de ben de senin ne olduğunu biliyoruz. Haberleri izlerken magandanın düğünde felç ettiği kızı görünce sen de benimle aynı yorumu yapıyorsun, yapmıyorsan dahi senin çocuğuna aynı şey olunca mı aklın başına gelecek?  O zaman mı anlayacaksın, havaya sıktığın mermiyle adam, erkek olunmayacağını? O zaman çok geç olacak.

Maganda kültürü ilginç bir şekilde tüm şehirleri etkisi altına alırken, eline bir silah yanına üç beş kendisi gibi maganda bulabilen insanlar, Türkiye’de kurallara uyan,  saygılı insanlar iyice siner, kabuğuna çekilirken elinde delikli demir taşıyan üç beş zibidinin insanların özgürlüklerini ellerinden almakla kalmayıp, hayatlarından bezdirmelerinin bir çaresi olmalı ama doğrusu bunun çözümünün; haklıların haksızlar, namuslu insanların namussuzlar, hırlıların hırsızlar kadar cesur olmalarından başka şanslarının olmadığından geçtiğinin altının önemle çizilmesi gereken gerçekliktir.

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..