Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Mahremiyet kaldı mı?

Mahremiyet kaldı mı?
 

Aile ve kişisel alan mahremiyeti yok olmak üzere… Görüntülü iletişim araçlarındaki hızlı gelişme ve yaygınlıkla insanlardaki edep duygusunun azalması birleşince ortaya çıkan durum, insanların özel hayatı için tehlikeli bir hal almaya başladı.

Sokakta, okulda, markette, manavda, konfeksiyonda, devlet dairesinde aklınıza gelen her ortamda biri sizi gözetliyor ve görüntü kaydınızı alıyor olabilir…

Evinizde en mahremiyet sahanızda bile görüntüleriniz kaydediliyor şüphesine kapılabilirsiniz artık.

Nitekim yazılı ve görsel basında haberlere yansıyan çeşitli olaylar, bizi böyle düşünmeye itiyor. Evliyken çekilmiş ve mahrem kalması gereken çeşitli görüntüleri bile boşandıktan sonra, sanal ortamda yayınlayan veya yayınlatan insanlar var maalesef.

Ortaya çıkan gelişme kişisel özgürlüğe zarar verecek boyutlara geldi ve kontrol edilmesi de zor gibi gözüküyor. Çeşitli video paylaşım sitelerinde her saniye dünya çapında yüzlerce görüntü dolaşmaya başladı. En masumane araçlar bile kötü niyetli insanların elinde diğer insanlar için büyük bir tehdit ve tehlike haline dönüşüveriyor.

Her zaman görüntülenebileceğinizi düşünmek ve ona göre davranmaya çalışmak çok sıkıcı bir durum. İnsanın özgürlüğü biraz da hata yapabilme hakkının olmasıdır.

Kamera bulunan ve görüntü alınan ortamlara mutlaka uyarıcı yazılar konulması iyi olacaktır diye düşünüyorum. En azından görüntümüzün alındığından haberimiz olsun. Her isteyenin istediği yere kamera yerleştirip görüntü almasını da çok doğru bulmuyorum. Bu işe bir düzenleme getirilmesi sanırım yararlı olacak. Kayıtlar ne kadar saklanacak, nasıl silinecek, hangi ortamlarda görüntü alınabilecek bunların biraz düzeninin olmasında yarar var. Bunun denetim ve kontrolünü yapabilmek çok zor olsa da…

Evet başlıktaki sorumu tekrarlıyorum mahremiyet kaldı mı?...

 
Toplam blog
: 53
: 2753
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

Eğitimciyim. Evli ve Hüseyin Kürşat ve Mehmet Çağrı adında iki oğlum var. Bilgisayar ve psikoloji..