Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Makro ekonomik plan

İktisadi haritaya ve demografik yapıya uygun makro planın yapılması

Ülkenin potansiyel ve aktif varlıklarının anlaşılabilir, değerlendirile- bilir tablosu ve İktisadi haritası hazırlandıktan sonra, hangi bölgede hangi faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği projelendirilip, uygulanabilirlik ve öncelik sırasına göre düzenlenerek orta ve uzun vadeli makro plan hazırlanmalıdır. Bu makro plan reel ekonominin temel stratejilerinin rasyonel tasarlanmasını sağlayacaktır.

Makro Plan; bölgesel veya il sınırlarına göre hazırlanmalıdır. Dar bölge planı, bölgenin orta vadede harekete geçirilebilecek faktörlerine göre nüfus planlamasının yapılmasını sağlayacaktır. Ekonomi yönetiminin hedefi vatandaşların refah düzeyini artırmak olduğuna göre, bölgeler arası insan hareketlerinin nasıl olması gerektiği, bu program ve plan çerçevesinde ortaya çıkarılarak, o doğrultuda demografik yatırımlar yapılmalı ve insan hareketlerinin gerçekleşmesi için gerekli stratejiler üretilmelidir.

İktisadi haritaya uygun makro planın yapılması halinde, ortaya çıkacak potansiyel tüketim miktarı ile üretim kapasiteleri karşılaştırıl-dığında, tüketim potansiyelinin çok yüksek olacağı görülecektir. Çünkü ülkemizde ürün bazında adam başına ortalama tüketim miktarları incelendiğinde, ortalama tüketim miktarlarının çok düşük olduğu anlaşılacaktır. Bu da potansiyel tüketim açığının yüksek olduğunun göstergesidir. Potansiyel imkanlara bakıldığında bu tüketimlerin karşılanmasının da mümkün olduğu öngörülmektedir. Ancak planlama, strateji ve uygulama kavramlarının ülkemizde tam anlaşılamaması nedeniyle bu dinamiklerin harekete geçirilemediği anlaşılmaktadır

Makro planın; beslenme, giyinme ve barınma sektörlerindeki üretim kapasitelerinin, doğacak karşıt talepleri karşılayacak ölçekte olması ekono-minin iç dinamiklerle harekete geçmesini sağlayacaktır. Küçük ölçekle örneklersek; 100 atıl insanın bulunduğu bir köyde 50 kişi beslenme, 35 kişi giyinme, 15 kişi de barınma konularında sahip oldukları teknolojik şartlara göre arz-talep dengesini sağlayacak şekilde üretim yapsalar ve üretimlerini karşılıklı takas etseler bile ortada işsiz kalmaz, refah düzeyi yükselir ve oluşan üretimlerin vergi kısmı da kamu finansmanına fon oluşturur.

Ancak bu durumun oluşturulması için reel ekonomiyi ilgilendiren tüm faktörlerin detayları ile Makro Plan içinde yer alması gereklidir. Özellikle insanların beyin nitelikleri, birikimleri ve uygulama becerileri yapılacak plan ve program için temel veridir.

KADRİ KANPAK

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..