Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Mardin tatlıları, pekmezli omlet ( isfire )

Mardin tatlıları, pekmezli omlet ( isfire )
 

Pekmezli Omlet


Soğuk Kış günlerinde içinizi ısıtacak, enerjinize enerji katacak, kolayca hazırlanan Mardin Tatlıları’ndan “Pekmezli Omlet”e geçmeden önce, pekmezin besin değeri ve yararlarını aktaralım.
Besin değeri
Pekmez, çeşitli meyvelerin, özellikle üzümün suyunu buharlaştırma yoluyla, koyulaştırarak elde edilir.
Pekmezin besin değerleri, yapıldığı meyveye göre değişkenlik göstermekle birlikte, karbonhidrat içeriği dolayısıyla (1, 276kJ / 305 kcal) iyi bir enerji kaynağıdır. B1, B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeler içerdiğinden iyi bir besin, faydalı bir ilaç olarak bilinir. İçermiş olduğu %80'e yakın karbonhidratın tümünün glikoz ve fruktoz halinde olması sindirim sisteminde parçalanmaya gerek kalmadan kolayca kana geçmesini sağlar.
Yararları
Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Ayrıca, mineralleri yoğun olarak içermektedir. Pekmez özellikle günlük kalsiyu, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılamaktadır. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziklilerin, veremli hastaların, iyileşme dönemindeki kişilerin beslenmesinde yer alması önerilmektedir.

Pekmezin çok iyi kaynak olduğu besin öğelerinden biri de kromdur. Dokuların krom içeriği hamilelikte ve yaşla büyük ölçüde azalmaktadır. Krom, glikoz toleransa faktörünün yapısında bulunur ve insülin kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafine işlemi sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaldığı göz önüne alınırsa pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir.

Araştırmalar pekmezin thiamin, riboflavin ve demir açısından baldan daha zengin olduğunu ortaya koymaktadır. Üzüm ve pekmezin içerdiği demir (16mg/kg) kolayca emilmekte ve günlük demir ihtiyacının % 35'i bu ürünlerce karşılanabilmektedir

Hem sindirim sisteminde parçalanmasına gerek yoktur, hem de kana geçmede ek bir enerjiye gerek duyulmadan hücre dışından içine basit düfüzyonla geçişi sağlanır. Bu nedenle özellikle enerji aktivitesi yüksek olan çocuklarda ve sporcularda enerjinin pekmezle sağlanmasının büyük önemi vardır.


PEKMEZLİ OMLET (İSFİRE)

*M a l z e m e :

-2 yumurta

-2 fincan un veya nişasta(4 y.kaşığı)

-1 çay kaşığı kabartma tozu

-2 çay bardağı pekmez.

-Yarım çay bardağı su

-1 y.kaşığı sıvı yağ

*Portakal kabuğu rendesi/vanilya (arzuya bağlı)

*Ceviz kırığı/Hindistan cevizi (arzuya bağlı)

*Hazırlanması :

-Çukur bir kapta 2 yumurta çırpılır.

-Un azar azar karıştırılarak, karbonat ilave edilir.

*İsteyen portakal kabuğu rendesi / vanilya katabilir.

-Teflon tavanın dibi yağlanıp, kısık ateşe oturtulur.

-Akışkan hamur tavaya dökülerek, alt-üst kızartılır.Kürdanla üzerinde delikler açılır.

-Üzerine sulandırılmış pekmez gezdirilir. Sünger gibi emmesi sağlanır.(Pekmezin yanmamasına dikkat etmeli.)

-Geniş bir tabağa aktarılarak, üzerine ceviz kırığı veya Hindistan cevizi serpilir.

*Pekmezden hoşlanmayanlar, 1 su bardağı şeker+1 bardak suyu kaynatıp, şurubu omlete döker.(Şurup soğuk olmalı) Bu omletin rengi sarımtırak olur, pekmezli kahverengi…

Dolunay zamanlarında “Ay isfire gibi olmuş!” denilir. Değirmi yuvarlak yüzlüler için de aynı benzetme yapılır. “Yüzü isfire gibi kızarmış!”, Yüzü isfire gibi…”(Tatlı yüzlü)

Y a r a s ı n…

KAYNAKLAR

-Milliyet Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi, C: 18, s.9254

-http://tr.wikipedia.org/wiki/Pekmez

-http://www.aoc.gov.tr/sarap/pekmez.html

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..