Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '12

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Marmara balıkları için acılı Ergene sosu

Marmara balıkları için acılı Ergene sosu
 

Boru hattının planı uydu resmi üzerinden böyle gözükecek


Ergene Nehrindeki Kirliliğin Marmara Denizine Derin Deşarj ile verilmesi, Çöplerin Halının Altına süpürülmesidir.

Ergene Nehrine bırakılarak havza üzerinde çok büyük kirlilik yaratan endüstriyel atıklar ile ilgili “Ergene Yeşil Çevre Islah Osb Ortak Arıtma Tesisi Deşarj Alternatifleri Değerlendirmesi”nde belirtilen veri seçilen yöntemlerin hiçbirinin çözüm içermediğini göstermektedir!

Ergene Havzası çevresinde kurulu endüstriyel tesislerin ürettiği atıkların bertarafı ile ilgili planlarda “birinci alternatif” olarak; “Renk de gideren ileri arıtmadan sonra Ergene Nehri'ne deşarj”öngörülüyor. İlk alternatifi güçlendirmek için daha önce atık arıtma tesislerinden akarsulara bırakılacak suyun rengini belirleyen bir yönetmelik yayınlanmıştı. Bu yönetmelik kapsamında Ergene Nehrine bırakılacak atık sular sadece görünüm olarak temiz ama içerisindeki diğer maddeler açısından belirsizliğini koruyacak demektir.

Yine aynı planda “Güçlükler” olarak; “Standartların teknolojik ve ekonomik olarak sağlanmasında risk yüksek” olmasına vurgu yapılıyor.

İkinci alternatif olarak; “Azot ve fosforu da gideren biyolojik arıtmadan sonra Marmara Denizine derin deşarj” seçeneğinin üzerinde duruluyor. Bu seçenek zaten bir arıtma zafiyetini açıkça dile getirdiği için hiçbir yoruma gerek bırakmıyor. Ne içeriği ne de rengi konusunda bir güvencesi olmayan –sözde- arıtılmış suların Marmara’da, zaten Karadeniz üzerinden Tuna Nehri kaynaklı, İstanbul ve diğer kıyı kentlerinden yapılan deşarjlar ile yaşadığı kirlilik katlanarak artacak.

Son olarak, “Biyolojik olarak arıtılmış Ergene I, Ergene II, Çerkezköy ve Çorlu OSB atıksularını bir noktada toplayıp tünel ve HES’ten sonra Marmara’ya deşarj” şeklinde belirtilen seçenekte ise sadece biyolojik arıtmanın neleri kapsayacağı, endüstriyel kirleticilerin kaynağında ağır metal, asit, (tekstilde olduğu gibi) yüksek oranda tuz atıklarının nasıl bertaraf edileceği hiçbir şekilde belirtilmemiş.

Açık kanalizasyon olarak tarif edilen Ergene Nehrinin mevcut kirliliğinin arıtıldıktan sonra neden doğal güzergahı olan Ergene yerine Marmara Denizine yönlendirilmek istendiğinin açıklamasına ulaşabilmiş değiliz.

Bu planı, uygulamaya sokmak, çöpleri halının altına süpürmekten başka bir amaca hizmet etmez! Marmara Denizi, her ne kadar boğaz akıntıları ile dinamik bir yapıya sahip gibi görünse de küçük bir iç deniz olarak Ergene gibi büyük bir kanalizasyonu taşımaya yeterli gelmeyecektir. Sonuçta deniz ürünlerinin tüketimi ile birlikte halkımız aynı zehirlere maruz kalmaya devam edecektir.

Çözüm: Ergene Havzasında "Endüstriyel Dönüşüm"ün bir an önce başlatılmasıdır. Sanayi kuruluşlarının ürettiği kirliliğin bedelini ödemek ne vatandaşın, ne de devletin yükümlülüğüdür. KİRLETEN ÖDER prensibi işletilmeli ve sanayi kuruluşlarının elini taşın altına sokması beklenmeden bu işi çözecek planların içerisine dahil edilmelidir.

Murat SEVGİ
Çorlu Kent Konseyi
Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı

 

 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..