Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '10

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Marmara'dan çıkan tuhaf balık

Marmara'dan çıkan tuhaf balık
 

Marmara Denizi'nde hamsi avına çıkan balıkçıların ağlarına kanatları olan ve türü bilinmeyen ilginç


22 Eylül, 2010 Çarşamba günü ‘‘İnternet Haber’’de aşağıdaki ilginç haberi okudum. İçimde onu araştırma konusunda derin bir istek doğdu. Ben dağcılık yapmış bir çevre sevdalısıydım. Çevreye karşı duyarlılığımda son kertedeydi. Haberi okur okumaz hemen ''Google'' arama motorunu açtım ve balığın özelliklerini İngilizce olarak yazdım. Teker teker çıkmaya başlamıştı bilgiler. Araştırdıkça derinlere iniyor, ayrıntılı bilgiler edinmeye başlıyordum. Sonunda Türkiye’de ilk görülen bu canavar balığın adını ve kimliğini de bulduğumdan hiç kuşkum kalmamıştı. Bulduğum kaynakların adreslerini de verceğim İngilizce bilenler için. Kaynaklar İngilizce çünkü balıkçılarımız daha önceden böyle bir balık görmemişlerdi. Henüz etinin yenilip yenilemiyeceğini bile bilmiyorlardı.

Balıkçı arkadaşlar, tepe yüzgecindeki uzun kılçığa dokunmayın. Araştırmalarımdan zehirli ve iğnesi batınca çok acı verdiğini öğrendim. Aman sakın o başındaki zehirli iğneye dokunmayın.

‘‘İnternet Haber’’den aldığım bilgiyi veriyorum önce:

http://www.internethaber.com/marmaradan-cikan-tuhaf-balik-foto-galerisi-9473-p1.htm

http://img.internethaber.com/gallery/9473/1.jpg

Marmara Denizi'nde hamsi avına çıkan balıkçıların ağlarına kanatları olan ve türü bilinmeyen ilginç görünümlü balıklar takıldı.

http://img.internethaber.com/gallery/9473/2.jpg

Muntazam diş yapısına, her iki yanında kanatlara, insan gözüne benzeyen göz yapısına ve ip şeklinde 30 santim uzunluğunda kuyruğa sahip olan bu balıkların Marmara Denizi'nden çıkmış olmasını hayretle karşıladı.

http://img.internethaber.com/gallery/9473/3.jpg

Uzun ve ince kuyruğu, iki tarafındaki kanatları yüzünden ilginç bir görüntüye sahip olan ve yenilip yenilmediği bilinmeyen balıklar, İstanbul'un ünlü balıkçısı Balıkçı Kenan'ın kurduğu Türkiye Deniz Canlıları Müzesi'nde sergilenmek üzere Beylikdüzü'ne getirildi.

http://img.internethaber.com/gallery/9473/4.jpg

35 yıllık meslek hayatı boyunca böyle bir balık türüne rastlamadığını söyleyen Balıkçı Kenan Tesisleri'nin sahibi Kenan Balcı, çirkin ve ürkütücü bir görüntüye sahip balıklardan tam 48 adet yakalandığını belirterek, adı ve türü belirlenemeyen bu balıkların hamsi düşmanı olduğunu söyledi.

http://img.internethaber.com/gallery/9473/5.jpg

Balcı, balıkların içinden çıkan hamsi ve sardalyaları da vatandaşlara gösterdi. Bu arada vatandaşlar, yarasa ve kurbağaya benzettikleri balıklara dokunmaya bile korktu.

Şimdi bu tuhaf balık hakkında araştırma sonucunda elde ettiğim bilgileri veriyorum:

Tuhaf Bir Balık

C. L. Morin tarafından yayınlandı.

26 Mayıs, 2009, Katagory: Deniz Biyolojisi

Okyanus tabanında çok tuhaf bir balık bulundu.

http://images.stanzapub.com/readers/2009/05/25/blackchimaera_1.jpg

Bu kuzu gibi aşırı duygusal gözüken bu balık CHIMAERA (CANAVAR) diye adlandırılır.

Tırpana (siyah ağızlı köpek balığı), kedibalığı ve köpekbalığı ile tür ilgileri vardır. Onlar, yumurtalarını deri bir torba içerisine yumurtlar ve köpekbalıkları gibi çiftleşme süresince spermlerin aktarılmasına yarayan organları vardır. Köpekbalığına benzemeyen yönleri, kafataslarına eklenmiş üst çeneleri vardır. Ayrıca köpekbalıklarının sahip olduğu gibi keskin ve yerleri doldurulabilir dişlerden yoksundur. CHIMAERA’nın (CANAVAR) üç büyük çift kalıcı öğütücü dişleri olan bir damağa sahiptir.

http://images.stanzapub.com/readers/2009/05/25/ratfishchimaeramonstrosa_1.jpg

Ilıman okyanusun yaklaşık 2600 metre derinliklerinde yaşarlar. 150 cm. boya erişirler ve bazılanın da çok uzun kuyrukları vardır. Bazı türlerde onların uzun burnu daha da uzunlaşarak güçlü bir duyu organına dönüşebilir.

Renkleri siyahtan kahverengimtırak renge kadar değişen ve yumuşak, pürüzsüz vücut hiç pulsuz, tek bir solungaç deliği olan hantal kafalı yaratık tuhaf görünüm ortaya koyar.

http://images.stanzapub.com/readers/2009/05/25/tnchmonu6_1.jpg

Bu eşsiz yaratıklar savunmasını sağlama da kullanılan yüzgeci önünde zehirli bir kılçıkla donatılmıştır. İç iskelet sisteminde kemik yoktur, tüm kıkırdaklardan oluşmuştur.

Hala yeni ve ilginç denaltı yaratıkları keşfedilmektedir. Okyanus uçsuz bucaksız gizemli bir yerdir. Bizim hala okyanusun varlığını gördüğümüz bütün alanlarına dokunmamız gerekiyor.

Garip ortamlarda büyüleyici canlılar yaşamktadır ve yaşadıkları yerlere göre değişen ilginç özellikleri vardır. Derin ve karanlık okyanusda parlayan ve ışık saçan, doğrudan doğruya görebildiğiniz, olta kamışlarında görebildiğiniz yaratıklar vardır. Çok aşağılarda bir yerlerde yaşamları sizi şaşırtabilir.

İngilizce haber: http://scienceray.com/biology/marine-biology/a-weird-fish/#ixzz10FrxiC4v

http://video.cnnturk.com/2010/eglence/9/1/chimaera-canavar-gorunumlu-balik (VIDEO)

Endonezya'nın Sangihe Talaud Bölgesi'nde yapılan çalışmalar sonucu keşfedilen yeni türler bilim çevrelerinde heyecan yarattı. Okyanustaki yaşam üzerine yeni bilgilere ulaşılmasını sağlayan keşifler sonucunda 40 yeni bitki ve hayvan türüne ulaşıldı. Keşfedilenler arasında deniz örümceği, çiçek görünümlü sünger, ayaklı balık gibi ilginç türler bulunuyor.

Kaynaklar:

http://www.thefreedictionary.com/Chimaera (sözlük)

http://www.encyclopedia.com/searchresults.aspx?q=chimaera (ansiklopedi)

http://scienceray.com/biology/marine-biology/a-weird-fish/

http://www.itsnature.org/sea/fish/chimaera/

http://en.wikipedia.org/wiki/Chimaera_monstrosa

http://www.ugurer.com/icindekiler/h438-6.htm

http://video.cnnturk.com/2010/eglence/9/1/chimaera-canavar-gorunumlu-balik (VIDEO)

http://www.oceanfootage.com/oceans/search?screen=search&savesearch=1&keyword_sorter=cat&cat_keyword_sorter=and&keywords=CHIMAERA&search_rights=ALL&page_start_num=1 (VIDEO)

http://www.oceanfootage.com/stockfootage/Rat_Chimaera_Fish (VIDEO)

http://www.oceanfootage.com/video_clips/FG37_014 (VIDEO)

http://www.oceanfootage.com/video_clips/FG17_124 (VIDEO)

http://www.oceanfootage.com/video_clips/FG37_010 (VIDEO)

http://www.oceanfootage.com/video_clips/FG37_005 (VIDEO)

http://www.oceanfootage.com/video_clips/FG37_048 (VIDEO)

http://www.oceanfootage.com/stockfootage/Rat_Chimaera_Fish (VIDEO)

http://www.oceanfootage.com/stock_footage/shark_footage.htm (VIDEO)

http://www.aquamaps.org/receive.php

(Computer Generated Native Distribution Map of <ı>Chimaera monstrosa)

http://www.fishbase.org/summary/speciessummary.php?id=2503

http://www.rastgele.org/index.php?mod=menu&t=239

 
Toplam blog
: 32
: 1827
Kayıt tarihi
: 07.08.10
 
 

1954 doğumluyum. Mersin'de doğdum. Emekli İngilizce okutmanıyım...