Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '20

 
Kategori
İnançlar
 

Masivayı Terketmek

MASİVAYI TERKETMEK
 
Değerli okurlar, bu hafta ki konumuz Masiva üzerine olacak. Şimdi biliyorum ki, bir çokları masiva nedir? Sorusunu kafasından geçirmiştir. İlk duyduğumda bende aynı şeyleri kafamdan geçirmiştim. İnternet araştırmalarım sırasında bu kelimeye ulaştım ve kelimenin içine girdikçe daha çok araştırasım geldi. Şimdi nedir efendim bu masiva? Masiva, tasavvuf’un en mutena kavramlarından biridir. Etimolojik merakı olanların için söylüyorum. Yani bir dildeki sözcüklerin kökeni demek. Bu kelimenin kökeni tamamen Arapçadır. Aslen bir şeyin dışında kalan her şeyi imler. Şöyle düşünün hani “Ben ve Diğerleri” diye bir tabir vardır ya, işte aynen öyle bir şey etimolojik açıdan analizi.
 
Aslında, dünyevi bir biliştir, külliyen bir dünya tasviride denebilir. Masiva kelimesinin yanına, terk etmek kelimesini getirdiğimiz zaman iş bu kadarla kalmıyor, tasuvvuf’taki tam manası ile işbu dünya ve dünya ile ilgili her şeyi bir çırpıda silip atmak demektir. Tabi ki bir şey için silip atmak gerekiyor. Ne için silip atmak gerektiğini yazının devamında daha net anlamış olacaksınız.
 
Bir çırpıda silip atmak dedik ya, bir(?)’den gayrısını işaret edip, gayrısını önemsemek bu, yani bir şeye adarsınız kendinizi ve başınıza gelen veya gelebilecek hiçbir şeyden zerre endişe duymamak gibi, korku, keder veya minicik bir karamsarlığa dahi kapılmazsınız. Yani Bir şeye güvenirsiniz, ona inanırsınız ve cesur olursunuz. Çünkü o dilerse olur, o dilemez ise olmaz. Bunu çok iyi bilirsiniz.
 
Serdekiler, beridekiler ve geridekileri önemsemezcesine aslolan “bir”dir deyip ona yönelmedir, masivayı terk etmek. Her şeyden hem el çekmek gibidir, hem de bir yönü ile çekmemek. Yani ilim, irfan, ticaret, emek, çalışma ve üst üste başarılar elde ediyor olabilirsiniz. Yani 1 dışında ki şeylerle meşgale içinde olabilirsiniz. Lakin olsanız ne fayda, umurunuz da dahi olmaz bu durum. Çünkü siz gönlünüzden 1’i tek olanı düşüp, acaba o razı mı dersiniz. Size çok büyük tekliflerle gelseler, acaba zerre kadar da olsa, acaba onun yasakları içerisinde barınıyor mu diye? Kendinizce sual eder ve onun rızasını almak arzusu ile yaşarsınız. Düşünsenize 1 tarafta masiva yani her şeyi ile kendinize stres yaptığınız tonlarca, yekûn mesele var iken 1’e gönül verdiğiniz de çok arzu ettiğiniz şey de olmama gibi bir durum olsa dahi bu sizde ikilem korku ve endişe yaratmaz. Çünkü ben ona sadık biriyim. O eğer, olmamasını uygun gördü ise olmaması olmasından daha hayırlıdır diyerek, rahatlıkla arkanızı dönebiliyorsunuz. Çünkü, masivayı siz gönülden terk etmişsiniz. Bizzat içerisinde bulunsanız da beyhudedir(Boştur) artık sizin için.
 
Masivayı terk etmek dedik, tassavuf manası ile “terk-i masiva” peki ne için, neden terki diyar eylemeliyiz? Zannediyorum herkes hemen hemen aynı şeyi düşünüyor olsa gerek, eski Türkçesi ile Seyrün ila’llah yani (Mevla’ya Giden Yol) diyebiliriz. Yada Kainatın Rabbi olan Allah(c.c.) ile kendinden geçmek diyebiliriz. Tabi ki bu meseleyi icra ederken, ilim ve irfan yolunda koşmalıyız. Helal dairesinde, dünya insanlarına faydalı işler icra etmeliyiz. Unutmamalıyız ki hiç birimiz bu dünyadan canlı çıkamayacağız. Dolayısı ile iyi işler yapmak ile mükellefiz. Dünya’da amaçsızca yaşayanlardan olmaktansa, tavsiyem masivayı terk etmek, Allah(c.c.) rızası için Masivayı terk etmektedir. Çünkü çoğu insana cehennem nezdinde gelen dünya cennet oluverecektir. Çünkü önemsemediğiniz bir olgu, sizi üzemeyecektir. Çünkü önemsemiyorsun..…. Haftaya görüşünceye dek, kalın sağlıcakla.
Kaynak: https://www.metinaltincekic.com.tr/
 
Toplam blog
: 97
: 66
Kayıt tarihi
: 21.12.17
 
 

Gazeteci, Yazılımcı, Youtuber, Blogger ve Twitch, Dlive, Podcast Yayıncısı - metinaltincekic.com...