Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '06

 
Kategori
Matematik
 

Matematik bizi neden kasar?

Matematik bizi neden kasar?
 

Acaba bir gün bilim, beynin otomasyon sisteminde bilinç dışı gerçekleşen bu müthiş hesaplamaları, bilinç içi hale getirmenin bir yolunu bulabilecek mi? Otistik çocuklar bunun anahtarı olabilir mi? Ne dersiniz?

Matematik, sayısal yetenek olarak ele alınıyor genelde. Aslında sayısal yetenek de sözel yetenekler sınıfına giriyor. Çünkü insanlar, tıpkı dil gibi, matematiği de sembolik dil ile ifade edip, dil işleme alanları olarak bilinen beynin wernicke ve broca bölgelerinde işlem gördürüyorlar. Yani, matematiğe, dil muamelesi yapıyorlar.

Sonuç, tüm insanlık için korkulan bir ejderha yaratıyor: Matematik. Sanki bilgisayarda nümerik bir veri türünü, string bir veri türüne dönüştürüyorsunuz. Korkunç bir veri ve performans kaybı yaratıyor bu. Oysaki beyindeki otomasyon merkezi bilinç dışı olarak doğru formatta sayısal veri alıp, çıktısını doğru formatta veriyor. Yani, sayısal. Fakat biz günlük hayatımızda matematikle uğraştığımızda, bütün sayısal olayları sözelleştiriyoruz. Yani, sembolik bir dile çeviriyoruz. Olsun, bu bir dil sonuçta. Türü string diyelim. Tabii, bu string girdiler önce, beyindeki string parametre alan fonksiyonları çağırıyor. Yanlış fonksiyon formatları. Oysaki ihtiyacımız olan sayısal fonksiyonların gelmesi. Onları çağırmak için saf sayısal olmalı parametreler. Sözelleştirilmemeli.

İşte, bir çok insanın matematik konusunda yaşadığı sıkıntının temelinde yatan sorun bu bence. Saf sayısal olguları, sözelleştirmek ve bu nedenle sözel işlem yapan fonksiyonlara bu sözelletirilmiş parametreleri geçmek, ve sonra da sözel fonksiyonların verimsizlik ve kalitesizlik yaratan envayi çeşit dönüşümlerle bu sayısal işlemleri yapmasını beklemek. Otism ve Wittgenstien belki de bu dil ve hesaplama arasındaki ilişkiye işaret ediyordur. Kim bilir?

 
Toplam blog
: 14
: 3618
Kayıt tarihi
: 27.08.06
 
 

İstanbul Üniversitesi İngiliz dili ve Edebiyatı / Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunuyum. Boğazi..