Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '08

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Meandros Festivali : Bafa Kıyısından Beşparmak Dağlarına

Meandros Festivali : Bafa Kıyısından Beşparmak Dağlarına
 

Bafa Gölü ezgi Umut


FESTİVAL MEANDROS KÖYLERE TAŞINIYOR...

27 Haziran'da başlayan Festival Meandros'ta iki hafta geride kaldı. İki hafta boyunca gerçekleştirilen etkinlikler ve konserlere ilgi büyüktü. Didim Apollon Tapınağı'nda gerçekleştirilen muhteşem konserler, Aptülika ile "Kare Kare Sanat" Çocuk Karikatür Atölyesi ve Kültür Gezileri'nden geriye unutulmaz fotoğraflar, sıcak sohbetler ve birlikte olmanın coşkusu ve heyecanı kaldı.

1. Didiyma Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu'nda çalışan heykeltıraşların eserleri gün yüzüne çıkmaya başladı, hep birlikte her gün 5 çayları içildi... Festivali izlemek için şehir dışından gelenler hem etkinliklere katıldı hem de yeni dostlar kazandı. Sanatçılarla halkın ve festival ziyaretçilerinin arasındaki sıcaklık ve samimiyet Meandros'ta tarihle sanatın bu muhteşem buluşmasını daha da unutulmaz kıldı.


Festival Meandros bu haftasonu Uygarlıklar Deltası Meandros'un birbirinden güzel ve henüz keşfedilmemiş köylerindeki şenlikler ve kültür gezileriyle devam ediyor. 12 Temmuz Cumartesi Adım Adım Uygarlıklar Deltası Kültür ve Doğa Gezileri'nin ikincisi 12.000 yıllık tarihi geçmişe sahip hayali bir kent Herakleia'da gerçekleştiriliyor. Gölyaka Köyü'nde başlayıp 16.00 - 19.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek gezide katılımcılar büyülü dağ Latmos'a çıkacak ve Yediler Manastırı'ndan Bafa Gölü'nün muhteşem günbatımını yaşayacaklar.

Gezinin sonunda köy meydanında bir yandan yerel lezzetler sunulurken bir yandan da Beşparmak Dağları'nın halk ozanı "bu dağlar benim meskenimdir, sazım da yarenim..." diyen Sazcı Mehmet Ege türküleri söyleyecek.
19.30'da Kapıkırı Köyü'nde Antik Agora'da Herakleia'nın gizemli dünyasından karelerden oluşan Outdoor Sergi'de Beşparmak Dağları (Latmos), Bafa Gölü Tabiat Parkı'nın doğa, tarih ve kültür zenginlikleriyle buluşacağız.

Ve Çok Özel Bir Konuk Bizimle Olacak...

Türkiye'nin dünya çapında tanınan ve heykel sanatının Türkiye'de yaygınlaşmasında çok önemli yeri olan bir sanatçı Festival Meandros'a destek vermek ve bu buluşmada bizimle olmak için geliyor.
Türk heykelinin yaşayan efsanesi Mehmet Aksoy haftasonu bizimle olacak ve Kapıkırı Köyü'nde Agora Pansiyon'da saat 20.00'da mitoloji ve sanat üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek. Mehmet Aksoy'la tanışmak ve sohbet etmek isteyenler için kaçırılmayacak bir buluşma...


Aşk, Şiir ve Bilgelik Antik Agora'da Mitoloji ve Dansla Buluşuyor...

Kapıkırı Köyü'nün Bafa Gölü manzaralı Antik Agorası'nda Milet'in ünlü aşk öyküsü "Eros ve Psykhe" hayata dönüyor. Kuşadası Kale Kapısı Dans Tiyatrosu bu unutulmaz mitolojik aşk hikayesini özel bir dans gösterisiyle yeniden canlandıracaklar. Ay Tanrısı Semele ve çoban sevgilisi Endymion'un aşık olup sonsuz uykuya yattıkları Herakleia'da bu kez başka aşk hikayesini izleyeceğiz. Saat 21.00'da başlayacak dans gösterisini kaçırmak istemeyenler bu Cumartesi başka program yapmasınlar.


Adım Adım Uygarlıklar Deltası 13 Temmuz Programı Leylek Dostu Avşar Köyü'nden Başlıyor...


Bölgenin leylek diyarı Avşar Köyü'nden başlayıp saat 16.00 - 19.00 arasında devam edecek kültür ve doğa gezisinde Azap Gölü ve 12 Ion kentinden biri olan Myus antik kenti ziyaret edilecek. Fotoğraf makinalarınızı unutmayın... Beşparmaklar'ın bilinmeyen diğer yüzüyle tanışmak, buradaki yaşama tanıklık etmek için bu geziyi kaçırmayın.


Festival Meandros Tarihi Bir Barışa Tanıklık Ediyor:

Serçinli Balıkçılarla Halim Özbaş'ın Çok Özel Buluşmasını Kaçırmayın...
Yaklaşık 40 yıl önce sadece bölgeyi değil, tüm ülkeyi üzen, kızdıran, tartıştıran olaylar yaşandı Serçin Köyü'nde. Bafa Gölü'nde yaşanan acı olaylarla Serçin Köyü adını tüm Türkiye'ye duyurdu. Günümüzden 30-40 yıl önce Bafa Gölü'nün bir kısmının tapulu sahibi olan Halil Özbaş ile Serçinli balıkçılar arasında gölde balık avlanması konusunda çıkan tartışmalar sonucunda izleri hala devam eden kötü olaylar yaşandı. Taraflar arasında yaşanan bu çatışmalar ve sonuçları hem bölgenin hem de Türkiye'nin belleğine yazıldı.

Festival Meandros yaşanan olayların taraflarını temsil eden yeni kuşakları biraraya getirdi ve yaşanan geçmişe rağmen taraflar barışa kucak açtı. Ve bu barış 13 Temmuz Pazar günü Serçin Köyü'nde gerçekleştirilecek etkinliklerle taçlandırılacak. Serçin Şöleni ve Yerel Mutfak Atölyesi'nde Kuşadası Kısmet Otel'in sahibi ve Halil Özbaş'ın oğlu Halim Özbaş yaşanan olayların nedeni olan Bafa Gölü'nden çıkan lezzetli yılan balıklarıyla dünyaca ünlü "Yılan Balığı Füme" üzerine Serçinli balıkçılarla bir mutfak atölyesi yapacak. Hep birlikte mutfağa girilecek ve halim Özbaş balıkçılara bu yemeğin yapılışını öğretecek.


FESTİVAL MEANDROS'TA NELER VAR...


I. Didyma Uluslararası Taş Heykel Sempzoyumu


27 Haziran'da başlayan "I. Didyma Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu" kapsamında farklı ülkelerden toplam 5 sanatçı Didim Eskiköy Yoran'da tarihi Cumhuriyet İlkokulu'nun bahçesinde Apollon Tapınağı'na karşı heykellerini yapmaya devam ediyorlar. Sabahın erken saatlerinden akşam geç vakte kadar çalışan sanatçıları izlemek, onlarla tanışmak için çok sayıda sanatsever heykeltıraşları ziyaret ediyor. Eğer siz de taşın sanatla nasıl hayat bulduğunu görmek, farklı ülkelerden sanatçılarla tanışmak isterseniz her gün 5 çayına heyketıraşlar sizi bekliyor... Ziyarete giderken kekinizi yanınızda götürmeyi unutmayın...


Antik Mekanlarda “Aşk, Şiir ve Bilgelik” Müzik ve Dansla Buluşuyor.


“Gençlere, Anadolu’yu gerçek anlamda sahiplenmenin, ancak bu uygarlıkların tümünü sahiplenerek mümkün olabileceği mesajını vermek için yapılabilecek en anlamlı etkinlik, Meandros Deltası’nın “uyuyan güzelleri”, antik tiyatro ve tapınaklarını, gençlerin çaldığı müzikle uyandırmak olacak...” Cem MANSUR, Orkestra Şefi, Akbank Oda Orkestrası Daimi Şefi, İstanbul 2010 Müzik Direktörü


26 Temmuz Cumartesi uygarlığın merkezi Milet Antik Tiyatro’da Türkiye’nin dünyaca tanınmış şeflerinden Cem Mansur yönetiminde Türkiye’nin tüm konservatuarlarından seçilmiş 100 genç müzisyenden oluşan UGSO (Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası)’nun vereceği tarihe geçecek konserle Meandros’tan tüm Türkiye’ye müziğin birleştirici gücünü bir kez daha havada uçuşan notalarla duyuracağız. Yine 7 Temmuz Pazartesi Apollon Tapınağı’nda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bodrum Belediyesi tarafından kurulan Bodrum Oda Orkestrası sanatseverlere bir konser verecek. Milet’in ünlü mitolojik aşk hikayesini anlatan “Eros ve Psykhe” Müzikli Dans Gösterisi ile Kuşadası Kale Kapısı Dans Tiyatrosu 19 temmuz Cumartesi bu kez Didim Apollon Tapınağı'nda bizleri unutulmaz bir aşkın efsanesiyle büyüleyecek.


“Taş, Makas, Kağıt” Çocuk Atölyeleri

Festival Meandros çocukları unutmadı. Tarihin ve kültürün gerçek sahipleri olan bölge çocuklarının sanatsal yeteneklerini keşfetmelerini sağlamak ve yaşadıkları toprakların sahip olduğu köklü mirası tanımalarına biraz da olsun katkı sağlamak için çocuk atölyeleri gerçekleştiriliyor. Meandros Dergisi’nin katkılarıyla 25 Temmuz Cuma günü Güllübahçe’de gerçekleştirilecek “Kare Kare Tarih ve Sanat” karikatür atölyesinde çeşitli ulusal gazete ve dergilerde çizen karikatüristimiz Aptülika, çocuklarla tarih ve sanat üzerine karikatür çalışması yaparak, bölge çocuklarına tarihi ve sanatı karikatürle sevdirecek. Milet Müzesi Müdürlüğü ve Kuşadası Turist Rehberleri Derneği ile birlikte 20 temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek “Çocuk ve Arkeoloji Buluşması”nda özel rehberlik eşliğinde çocuklara önce Milet antik şehri gezdirilecek ardından da Milet Müzesi’nde görevli arkeologlar ile birlikte “Arkeolojik Kazı Oyunu” oynanacak. Böylece çocukların arkeoloji ile ilgili temel kavramları öğrenmeleri sağlanmış olacak. Milet Müzesi'nde çocuklar için arkeoloji ve oyun birarada olacak.

İlmek İlmek Meandros’u Dokumak İçin Peter Hristoff Güllübahçe’de...

Ressam ve New York School of Visual Arts’da öğretim görevlisi olan Peter Hristoff’u 2004 yılında Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi’nde açılan “Üç İstanbullu” ve son olarak da 2005 yılında Ayasofya Müzesi’nde açtığı “Dua” isimli resim ve desen sergisinden Türk basını ve sanat çevreleri tanıyor. Peter Hristoff Güllübahçe’de çalışmaya başladı. 1 ay boyunca, yerel dokuma tezgahlarında halı dokuyan kadınlara Meandros’un özgün desenlerinden yola çıkarak ürettiği özel tasarımlarını dokutacak ve bunları Festival Meandros kapsamında sergileyecek. Bölgenin kadınlarıyla Peter Hristoff’un 1 aylık çalışmasının kendisi bile bir belgesel niteliği taşıyor. Bu süreci izlemek isteyenler ve çalışmanın sonunda ortaya çıkan özel tasarım halıları görmek isteyenleri Meandros’a bekliyoruz.

Meandros Evi'nin Açılışına Davetlisiniz...

25 Temmuz Cuma günü Meandros gönüllülerinin iletişim ofisi ve bölgenin bilgi-belge merkezi olma işlevi görecek Meandros Evi'nin açılışı Güllübahçe'de gerçekleştiriliyor. Bölgenin beyni ve organizasyon merkezi olacak Meandros Evi'nin açılışında hep birlikte olmak dileğiyle...


Kaynak meandros. org basın bülteni

Foto ezgi umut Bafa Gölü

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..