Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '16

 
Kategori
Deneme
 

Medeniyet birlikte yaşama zorunluluğunun sonucu; birlikte yaşamıyorsan medeni olmak zorunda değilsin

Medeniyet birlikte yaşama zorunluluğunun sonucu; birlikte yaşamıyorsan medeni olmak zorunda değilsin
 

Medeniyetin zorunluluk değil tercih olduğunu söylemek durumundayız. Medeniyet olmadan yaşanamaz argümanı temelsizdir,  medeniyeti insanlığa dayatamayız.

Yaşamak herkes için belirli kurallar dâhilinde dizayn edilmiş altın standart proje olmayabilir. Kimin ne istediğini ne biliyoruz ki. Adam dişini fırçalamaz, kaşını boyamaz. Bir de And Dağları’nın eteklerinde yaşıyorsa, yani kokusu sana gelmiyorsa… Adam pis olabilir ama bu seni ilgilendirmez. Artı temiz insanların daha mutlu oldukları ya da mesela uzun yaşadıklarına dair elimizde belge yok. Hacı cav cav suratlı Yorgo burnunu sile sile 90’ını devirdi.

Medeniyet de tercihtir, dağlarda ayılarla yaşayabilirsin. İnsanlara medeni olun derken bunu isteyip istemediklerini sormak zorundayız. Medeniyet kafasıyla dağlı yaşamak medeniyete de dağa da hakarettir. Ne medeniyet dağa ne de dağ medeniyete gelir. Saksı edebiyatı insanlığı kurtarmaz.

Tutuyorsun elimden zorla sürükleyerek Paris’e götürüyorsun. Parisliyi de bizim köye getir. Medeniyet mecbursa o da buna mecbur olsun. Hep çekilen sürüklenen biz mi olacağız. Sizin medeniyetiniz varsa bizim de doğamız var. Belki cehaletimizden böyle değiliz. Belki canımız istiyor. Medeniyetin harika olduğunu sen söylüyorsun.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..