Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

N Ebru Şinik Ayurvedik Yaşam Eğitmeni Beslenme M

http://blog.milliyet.com.tr/ebrusinik

06 Mayıs '13

 
Kategori
Yoga / Meditasyon
 

Meditasyonun bağışıklık sistemine, strese, kansere, uykusuzluğa, yaşlanmaya... faydaları nelerdir?

Meditasyonun bağışıklık sistemine, strese, kansere, uykusuzluğa, yaşlanmaya... faydaları nelerdir?
 

Vucut sistemi


Bağışıklık sistemine, strese, kansere, uykusuzluğa, bağımlılıklara, yaşlanmaya, kalp hastalıklarına faydaları neler? Mutsuzluğa, kaygı ve korkulara, ilişkilere, depresyona, panik atağa faydaları neler?

Bilimsel araştırmalara göre meditasyon esnasında nefes alışımız yavaşlar, kan basıncımız azalır ve stres hormon seviyemiz çok önemli ölçülerde düşmektedir. Bugünkü yazımızda çağımızda ‘Strese Karşı Panzehir’ olarak adlandırılan meditasyon tekniğinin bütünsel sağlığımıza sağladığı faydalarla ilgili uluslararası saygınlığı olan bilimsel kurumların yapmış olduğu araştırma neticelerinden örnekler vereceğiz.

Dünyadaki en itibarlı teknik üniversitelerden biri olan Massachusetts Institute of  Technology  ve Harvard Üniversitesi nörologları tarafından yapılan ve 2011 Nisan’ında ‘Brain Research Bulletin’  isimli dergide yayınlanan araştırma sonuçlarına göre düzenli meditasyon kronik ağrıları olan hastalarda bu semptomların hafiflemesini sağlıyor ve ağrıları yatıştırarak, rahatlatıyor. Düzenli olarak sekiz hafta boyunca meditasyon yapan hastaların beyindeki alfa dalgalarının oluşmasını kontrollü bir şekilde sağladıkları kanıtlanmış. Beynimizdeki alfa dalgaları oluşumu mutluluk, saadet, şükran ve tatminlik hisleri uyandıran yüksek frekanslı birlik bilinci titreşimleridir. MIT nörologlarından Christopher Moore ve Harvard Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Catherine Kerr  ‘Araştırmaya katılan hastaların dikkatlerini odaklama yetenekleri ve bu konudaki farkındalıkları yükseliyor, böylece beyinlerindeki ağrılı alanlarda mahsur kalmadan, konsantrasyonlarını bilinçli olarak yönlendirebiliyorlar’ diyor.

Massachusetts General Hospital’da 20 yıldır yüksek tansiyon programları direktörlüğünde bulunan Dr. Randy Zusman uzun yıllar yazmış olduğu yüksek tansiyonu dengeleyen ilaç reçetelerinden sonra, Boston’da bulunan Benson-Henry Zihin ve Beden Sağlığı Enstitüsü ile beraber yürütmüş olduğu araştırmalardan sonra, yüksek tansiyon hastalarına reçete başında artık meditasyon uygulamasını öneriyor. İlk defa 30 sene önce kardiyalog Herbert Benson tarafından açıklanarak, Harvard Tıp Fakültesinde yüksek tansiyon hastalarına uygulattırılmaya başlanan düzenli meditasyon sayesinde kan basıncı somut bir biçimde düşüyor ve buna orantılı olarak yazılan ilaç miktarları da düşürülüyor.

Harvard Gazette’nin Ocak 2011 tarihli yayınında Harvard Tıp Fakültesi Psikoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Sara Lazar tarafından açıklanan, beyin yapılarının incelendiği Manyetik Rezonans sistemi ile yapılan bu klinik araştırma da iki deney grubu kullanılmış. Bu iki gruptan birisi meditasyon uygulamasına başlanmadan önceki iki hafta boyunca ve düzenli meditasyon yapıldığı sonraki sekiz hafta boyunca Manyetik Rezonans sisteminde inceleniyor. İkinci hiç meditasyon yapmamış olan grubunda aynı sürelerde MR’ları çekiliyor. Massachusetts Üniversitesi ‘Farkındalik Geliştirme Merkezi’ tarafından yürütülen bu klinik araştırma neticesinde öğrenme ve hafıza işlevinin direk bağlı olduğu,  ayrıca öz farkındalık hali, şefkat ve iç gözlem yapabilme yeteneği ile de ilişkilendirilen beyin hipokampındaki gri yapı yoğunluğunda yani sinir hücreleri bağlantıları ve ilişkilerinde artış yaşandığı tespit edilmiş. Nöro-plastisite denilen bu oluşum beynin kimyasının evrimleşme yönünde hızlandığı anlamına gelmekte. Hergün ortalama 27 dakika düzenli meditasyon yapan katılımcılar ile hiç meditasyon yapmayan katılımcıların neticeleri karşılaştırıldığında, meditasyon yapan grubun farkındalık testlerinde çok ciddi somut gelişim gösterdikleri belirlenmiş.

Yale Newstarafından 2011 Kasım ayında yayınlanan başka bir araştırmaya göre deneyimli meditasyon uygulayıcıları, otizm ve şizofreni gibi psikiyatrik rahatsızlıklar, dalgınlık hali ve konsantrasyon bozukluğu ile ilişkili olan beyin bölgelerinin devre dışı bırakılmasını başarabiliyorlar. Psikiyatri Ana Bilim Dalı Profesörlerinden Judson A. Brewer  ‘Meditas-yonun farklı hastalıklara karşı fayda sağladığı kanıtlandı. Bunlar arasında sigara bırakmak gibi bağımlılıklardan özgürleşmek, kanser hücreleri ile başa çıkmak, alzheimer ve hatta sedef  haslağını dahi önlediği ispatlandı’ dedi.

Bu araştırmaların orjinal metinlerini incelemek isteyen okuyucularımızın ‘Yükselen Çağ’  web sitesi içerisinde yer alan ‘Bilimsel Meditasyon Araştırmaları’ başlığı içine bakmalarını rica ederiz.

N. Ebru Şinik

Chopra Center Üniversitesi Meditasyon Eğitmeni

www.yükselençag.com

 
Toplam blog
: 17
: 1523
Kayıt tarihi
: 16.04.13
 
 

‘Chopra Center University ’ eğitmenlerinden,  ülkemizin ilk ve tek  Ayurvedik Yaşam Eğitmeni ..