Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ocak '13

 
Kategori
Güncel
 

Mehmet Ali Birand, 'Yine beraber olalım'

Mehmet Ali Birand, 'Yine beraber olalım'
 

Gazeteci Mehmet Ali Birand (İstanbul 9.12.1941 - 17.01.2013)


Gazeteci Haberci Sunucu ve Yazar Mehmet Ali BİRAND aramızdan ayrıldı bu akşam.

Her can gibi Mehmet Ali BİRAND da usul usul gelen ölümü tattı.

O’nun her haber sonunda söylemiş olduğu:

Yarın akşam kimselere randevu vermeyin. Yine beraber olalım’ sözleri kulağımızda hep  çınlayacaktır.

Mehmet Ali BİRAND Milliyet Gazetesi okuyucuları için bilinmeyen bir gazeteci, yazar ve röportajcı değildi.

Yazılarında olsun sohbetlerinde olsun okuyucunun sesi olmaya özen gösterirdi. Bazen ‘hem nala hem de mıha’ vurmaya çalışırdı.

Yorumlarında ince bir eleştiri katmayı severdi. Halktan biri gibi girdiği bir konuyu bir feylozof tavrı ile bitirmeyi de severdi.

‘Olaya bir de şu yönleri ile bakamaz mıyız’ gibi bir yaklaşımla yazardı.

Onu ilk olarak sunuculuğunu da kendisinin üstlendiği  TRT’de yayına başlayan 32. Gün’le tanıdık.

1985’te yayınlanmaya başlayan 32. Gün bize Türkiye’deki olaylar kadar Avrupa’daki olayları da gündeme getiriyordu. TRT’nin oldum olası içine düştüğü  ‘iktidar borazanlığı’ illeti yanında O’nun dış bağlantılar ve değişik röportajlar yolu ile kamuoyunu aydınlatmaya çalışması nasıl unutulabilir?

Mehmet Ali BİRAND’ın TRT’de başlatmış olduğu bu Haber Program dizisini ilk değilse bile en uzun soluklu yayınlar arasında anılacaktır.

Kendisi ile 1992'de TRT'den ayrıldıktan sonra 32. Gün adlı Haber Program dizisini İstanbul'daki özel kanallardan birisi için çekiyordu. O sıralarda Ankara'da kuruluş aşamasındaki bir yerel TV'nin danışmanı olarak bizim stüdyo ve dört kameralı alt yapımızdan yararlanmak istiyordu. Bu amaçla şirkette yarım saat kadar konuşmuştuk.

Başta terörle mücadele olmak üzere siyasi günden çok yoğundu. Dizinin en az iki bölümünü Ankara'daki eski ekip arkadaşları ile çekecekti. Dört beş gün içerisinde her türlü hazırlık yapılarak çekimler yapıldı. Konuklardan biri dönemin İçişleri Bakanı İsmet SEZGİN'di. O sıralar Ankara’daki ekibinde Mithat Bereket, Bülent Çaplı, Can Dündar ile Bülent Özkam vardı.

Mehmet Ali BİRAND tatlı dilli, güler yüzlü, pazarlıkçı, düşüncelerini peşpeşe sıralayan, yeri geldiğinde karşısındakine hak veren ancak yine de kendi düşüncesindeki haklılık payını da savunan, aceleci, işini bilen, ekibini iyi yöneten bir insandı. Hızlı düşünürdü. Aklına geleni ustaca söylemeyi bilirdi. Ciddiyetinin içinde alttan alamayı seven muzip bir yanı da vardı Birand'ın. Bu yüzden olsa gerek arada bir gülümsemek ya da gülmek zorunda kalırdı.

O'nun ani ölümü üzerine bu akşam özellikle Kanal D ile CNN Türk çok başarılı birer canlı yayın gerçekleştirdiler.  Bu yayınları başarı ile gerçekleştiren Serdar Cebe ile Özay Erad ve Cüneyt Özdemir ile konukları bir bütün olarak televizyon tarihinde ilk olarak duygu, anı, birliktelik, ekip ruhu bakımından kamuoyuna güzel bir örnek oldular. Özellikle Deniz Arman, Fulya Soybaş, Yalım Eralp, Ahmet Sever, Bülent Çaplı, Ayşegül Aslan, Aydın Doğan, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Süleyman Demirel, İrfan Şahin, Güler Sabancı, Süleyman Sarılar ile Mehmet Ali Bey’in Galatasaray Lisesi’nden arkadaşı Ünal Aysal’ın duygulu konuşmaları sanırım izleyicileri çok etkilemiştir. Bu bağlamda kamuoyunu bilgilendirmeye çalışan bir basın yayın temsilcisinin ani ölümü karşısında onun önemini gözler önüne sermesi bakımından önemlidir. Onlar konuşurken yer yer ağlamamak için kendimi zor tuttuğumu söylemek zorundayım.

Mehmet Ali Birand’ın TRT’deki ilk ve İstanbul’da on üç yıl boyunca yönetmeni olan arkadaşım Musa Çözen’in de iç geçirerek, canlı yayındaki, ‘Babamı 1985’te kaybetmiştim. Ancak Mehmet Ali Birand da benim babamdı’ sözlerini asla unutamam.

TRT’deki ilk çalışmasında kendisine yardımcı olan dönemin Haber Dairesi Başkan Yardımcısı Ali Kırca’nın bu akşamki konuşmasında, ‘Kendimi çok yalnız hissediyorum’ deyişi ise kişinin çok sevdiği birinin ölümü karşısında söylenebilecek en çarpıcı açıklamalardan biri olsa gerek.

Nur içinde uyu Mehmet Ali BİRAND! 

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 131 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..