Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Mehmet Kapçak'ın resim sergisi Bodrum Jazz Now Sanat Galerisi'nde

Mehmet Kapçak'ın resim sergisi Bodrum Jazz Now Sanat Galerisi'nde
 

Mehmet Kapçak resim sergisi


Mehmet Kapçak’ın beyin rahatlatan çalışmaları “Bodrum Jazz Now Sanat Galerisi’nd

Sergi 08 Haziran 2010 tarihine uzatıldı.

http://nn-no.facebook.com/album.php?aid=2039318&id=1242113750&ref=mf

http://www.seckinfirat.com/mehmetkapcak/

Plastik ögelere ulaşabilmek için araç olarak kulanılan obje keçi formu olunca; Çizgi, leke, benek ve sonuçta denge için oluşturulmaya çalışılan ritim, hareket ve eser de olsa renk katmak suretiyle izleyicide beyin rahatlatma kaygısı temel oluşturuyor Mehmet Kapçak'ın çalışmalarında.

Çizginin devingenliğine açık, koyu ve grinin değer dağılımı katılınca “Orta Gri”yi yakalama çabasına objenin stilizasyonu ve deformasyonu eklenince; durağan, büyük, az sayıda leke ile hareketli, küçük, çok sayıda lekenin dengeli dağılımıyla da beyin rahatlatma kaygısı güdüyor Mehmet kapçak. 24 Nisan 16 Mayıs tarihleri arasında Bodrum Jazz Now Sanat Galerisi'nde izleyici ile buluşacak olan ve elli iki çalışma ile güdülen kaygının vereceği mesaj izleyicide yerini bulacağa benziyor.

Ressam ve seramik sanatçısı Eşref Baş'ın da yorumları haklı beklentiler dışında bu doğrultuda:

“Resmin özü sevgi yüklü olunca; izleyicilerin resimde konu, tema ve şekil değerlerini istekleri doğrultuda kurgulamaları kolaylaşıyor Mehmet'in resimlerinde.Çoğalan, ileri bakışlı, dik kuyruklu, bakımlı, kısrak boyunlu, uzun tüylü , tarihten mağara duvarlarından kök boyalarıyla çıka gelmiş KEÇİLER ... Çocuk sevgisiyle çizilmiş, yavrularıyla mutlu fakat geçmişini günümüze taşıyan gizemli, ürkeksi, sağlam yere basan masalımsı KEÇİLER... Bazen canlanıyorlar; meliyorlar, döğüş ediyorlar, boyunlarını sağa, sola, geriye kıvırıyorlar, uzanıyorlar erişilmez yerlere, sırat köprüsünde yürüyorlar canbazlara taş çıkartırcasına. Çoğu kez de leke oluyorlar asılı heybeleri anımsatırcasına. Çok büyük bir ya da iki belirleyici teke ve onu yalnız bırakmayan çok küçük, daha huzurlu , çizgileşen keçicikler... İzleyici bu kolay ve bir o kadar da riskli keçi yaşamını Mehmet'in çizgileriyle tanıma ve sevme olanağı bulabildi. Daha fazlasını ya da bir başka deyişle, ilerinin resmedilmesini de yine Mehmet'ten bekleyecektir.”

MEHMET KAPÇAK'ın RESMİ ÜZERİNE BİR KAÇ SÖZ VE SATIR da Mehmet Demirtaçı'dan

Kuşkusuz var olduğu coğrafyanın toplumsal sosyolojik şartları ile paralel giden sanat olgusu kendi içinde sayısız sorun ve kaygıyı da birlikte barındırmaktadır. Sanatçı olmanın getirdiği hassasiyet ve farkındalık onlara her dem, sıradan insanların hayata pozitif olarak dönüştürmesinin asla mümkün olamayacağı onlarca doneyi kendi potalarında eriterek tuval ve kağıtlarına estetik bir anlayışla aktarmalarını sağlar. Bu bir birikim sürecinin devinimsel yansımasıdır.

Dönemler içerisinde farklı etkilere karşı ürettikleri bu tepkilerdeki farklılık ve değişiklikleri biz sanatçının şu veya bu dönemi olarak adlandırırız. Aslında olan bitensanatçının zamana tanık olurken bunu kendi dilinde simgelemesinden ibarettir.

Mehmet Kapçak ‘ın bu desenleri ilk gördüğüm andan itibaren beni pek etkilemiş çalışmalardır.Uzun yıllar doğu illerinde eğitimci olarak bulunması sanırım ona çok farklı estetik dinamikler kazandırmıştır. Keçi simgesi tesadüfen seçilmiş bir simge değildir kanımca. Zira hayvancılık Anadolu kırsal kesiminin hayat ve yaşam kaynağıdır. Zaman zaman insana verilen değerin dahi önüne geçebilen bir algılamayı da temsil eder.

Bu noktada Keçi evcilleştirilmiş küçükbaş besi hayvancılığının verileri itibariyle en önemlilerinden biriyken., mitolojik açıdan Eski Yunan'dan günümüze tarih içinde de çok önemli bir yere sahip olup neredeyse yaşayan bir yarı tanrıdır.

Sağlam bir resim temelinden gelen Kapçak , Anadolunun güncel ve tarihsel yaşamında halen var olan bu mitosu saydığımız tüm bu referanslarının yanı sıra fiziksel estetik formlarından da yola çıkarak kendi özgün ilüstratif perspektifinden görselleştirerek sunuyor bizlere bu sergisinde.

Anlaşılır, sıcak ve yaşam dolu bu desen sergisinin Bodrum sanat severleri tarafından da ilgiyle izleneceğine inanıyorum.

“Resim bir meslek değil, yazgıdır.”Cezanne

Mehmet R.Demirtaşçı

Jazz Now Sanat Galerisi.Bodrum

Mehmet Kapçak (d. 1947 Mazıdağı, Mardin), Ressam ve sanat eğitimcisi.

İlköğrenimini Mazıdağı Merkez İlkokulu’nda tamamladı.1970 yılında İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan sanat eğitimcisi Hamdi Dicle ve Selahattin Hüsnü Taran’ın öğrencisi olarak mezun olduktan sonra, İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünü Prof. Ramiz Aydın, Prof. Tevfik Karakaya, Prof. İsmail Avcı ve Prof. Süleyman Saim Tekcan'ın atölyelerinde bölüm birincisi olarak bitirdi. (Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim Bölümü) Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi'nde lisans tamamladı.

1974 yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı dönemin ortaokul ve liselerinde sanat eğitimciliğinin yanısıra müdür yardımcılığı, müdürlük ve ilçe milli eğitim müdürlüğü ile özel okullarda genel müdürlük görevlerinde bulundu.

Çalışmalarında plastik ögelere ulaşabilme amacını “Keçi” figürünü araç kullanarak gerçekleştirmekte olup leke, çizgi ve beneklerle devinimsel denge oluşturarak izleyicide beyin rahatlatma kaygısı gütmektedir.

1972 yılından 1980 yılına kadar sanat eğitimciliğinin yanısıra TRT ve Hürriyet Haber Ajansı (Hha) muhabirliği görevinde bulundu. Mazıdağı Hükümet Konağı bahçesindeki Atatürk Anıtı'nın tasarımını dönemin kaymakamı Refik Ali Uçarcı ile birlikte 1977 yılında yapan sanatçı, Diyarbakır Güzel Sanatlar Galerisi Seçici Kurul Üyesi olup halen üyesi bulunduğu Fotokritik’te Fotoğrafın Resimsel Eleştirileri'ne ve atölyesinde resim çalışmalarına devam etmektedir.

Sergileri

1991, Yapı Kredi Bankası Sanat Galerisi Resim Sergisi, Diyarbakır

1996, Akbank Sanat Galerisi Resim Sergisi, Diyarbakır

2002 , Ömer Lütfü Çetin, Cemal Güvenç, Ahmet Atan, Nazan Sönmez, Mehmet Kapçak Karma Resim Sergisi, Antik Sanat Galerisi, Diyarbakır

2004 Antik Sanat galerisi Resim Sergisi, Diyarbakır

2006 Antik Sanat Galerisi Diyarbakır

2007 Lebriz com

2009 Lebriz.com atölye sergisi

2010 Lebriz com atölye sergisi

2010 Jazz Now Sanat Galerisi Bodrum

Mekan: Bodrum Jazz Now Sanat Galerisi
Adres: Dr. Mümtaz Ataman Cad. No: 2/1 Merve Park Residence Giriş Kat
Telefon: 252-316 1662

 
Toplam blog
: 78
: 1725
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

1947 yılında Mazıdağı'nda doğdu. İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra; İstanbul A..