Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '12

 
Kategori
Futbol
 

Meireles haklı çıktı; "tükürük cezası" geçersiz oldu! (Görüntüler doğru söyler!..)

Meireles haklı çıktı; "tükürük cezası" geçersiz oldu! (Görüntüler doğru söyler!..)
 

TFF Tahkim Kurulu, ders niteliğinde, tarihi bir karara imza attı.

“Hakem de insandır; hata yapar” deyişi, umalım, bundan böyle dillerden düşer. Bu deyiş, hakemlerin keyfi kararlarını “hata” içine sokarak hakemleri kollamak için “icat” edilmişti. Bu kollamanın verdiği güven/ cesaretle keyfi davrananlar oluyordu. Keyfi davranmalar sınırlı da kalsa, kamuoyundaki algı nedeniyle, bir genellemeyle bir “camia”yı haksız yere suçlama kolaycılığına giden yolu açmaya zemin hazırlıyordu.

“Hata”nın karşılığında bir “yaptırım”ın olduğu yerde, “yaptırım” tek yönlü işlememeli. O anda, konum gereği üstün olanın “hata”sına "hoşgörü", ötekine “ceza”...

Doğru mu?

Gün gelir, hoşgörü, kollanma duygusuyla gelen “keyfi” davranışların üstesinden gelinemez.

*****

TFF Tahkim Kurulu, ders niteliğinde, tarihi bir karara imza attı.

Meireles için “tükürdü” diyen hakem Halis Özkahya ile onun raporuna dayanarak ceza veren PFDK, şimdi ne düşünüyordur?

PFDK'den çıkan ceza sonrası, iş, öyle bir aşamaya geldi ki...

Meireles’in ceza alması değil, verilen cezayla ilgili eylemin olup olmadığı kamuoyunda merak uyandırdı.  Çünkü taraflar, halkı olduğunda ısrarcıydı. "Koskoca hakem yalan mı söyleyecek?" diyenler, futbolcunun doğru söyleyeceğini akıllarından hiç geçirmiyordu. PFDK’nin hakemi haklı görmesi de, ancak Tahkim Kurulu’nun alınan kararı onamasıyla mümkün olacaktı.

Soru şuydu:

Meireles mi, Halis Özkahya mı doğru söylüyordu?

Bunu araştırmak, “son nokta”yı koymak Tahkim Kurulu’na kalıyordu. Tahkim Kurulu’ndan beklenen, hiçbir kuşkuya, tartışmaya yer bırakmayacak biçimde bir karara varmasıydı. Bunun için de yayıncı kuruluştan istenen “ayrıntılı görüntüleri”n incelenmesi gerekiyordu.

Tahkim Kurulu, “Yayıncı kuruluştan gelen ve toplam süresi 6 saat 38 dakika 35 saniye olan 5 CD halindeki görüntülerin tamamını” izledi ve hakem Halis Özkahya’nın raporuna yazdığı gibi bir “tükürme eylem"in olmadığı kararına vardı:

“(Meireles) yüzünün tamamen görünmesine olanak sağlayan "Araçtan Geçilen Farklı Açılar" adlı CD'nin 15.-93.saniyesi arasındaki görüntülerde konuşmanın sertliği nedeniyle, ne söylediği tam olarak anlaşılamamasına rağmen başını sert şekilde öne doğru hareket ettirdiği sırada kullandığı sözün etkisiyle hakemin yüzüne bir sıvının gelmiş olabileceği düşünülse de futbolcunun tüm bu eylem sırasında konuşmaya devam ettiği ve konuşma esnasında tükürme eyleminin fiziksel olarak mümkün olmadığı; yine tükürmenin kasden gerçekleştirilebilecek eylemlerden olduğu ve taksirle gerçekleştirilmesinin de mümkün olmadığı..”

*****

TFF Tahkim Kurulu, ders niteliğinde, tarihi bir karara imza attı.

Meireles, yapmadığı bir eylemden ötürü 8 maç gibi ağır bir ceza almaktan kurtuldu. Görüldü ki, Hakem Halis Özkahya, “olmayan”ı olmuş gibi göstererek, Meireles'i suçlu duruma düşürmüş/tü. PFDK de, sadece hakem raporuna bakarak ceza vermenin anlamsızlığı belgelemiş/ti. Bundan sonra yapılacak, hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak kararlar almaktı. Tahkim Kurulu, ayrıntılı görüntülere bakarak, verdiği kararla kuşkuları giderdi.

(Caner Erkin, yapmadığı bir eylemden aldığı cezaya yanmasın da kim yansın? Hak aramak, arkasında durulmak için ille de yabancı futbolcu mu olmak gerekiyor? Meireles, gerçekten haklı olan futbolculara örnek olmalıdır.)

Meireles diyeceğini dedi, karardan mutlu olduğunu belirtti. Çünkü yapmadığından değil, yaptığından ceza aldı. Böyle olunca PFDK’nin verdiği 8 maçlık “tükürük cezası” kalktı; geride “... hakeme neredeyse burun buruna gelecek şekilde yaklaşıp sert ifadelerle itiraz etmesi şeklindeki hal ve tavrının sportmenliğe ve spor ahlakına açıkça aykırı olması”ndan aldığı ceza kaldı

Hakem Halis Özkahya ya da onun adına konuşacaklar, karara karşı çıkacaklar, bakalım, ne diyecekler?

"Tükürdü mü, tükürmedi mi?", “Kim haklı, kim haksız?” soruları yerini bir başka soruya bırakıyor:

Kim güvenilir, kim güvenilmez?

 

http://www.facebook.com/turgutcelik

https://twitter.com/#!/turgutcelik

turgutc@ttmail.com

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..