Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Melen Çayı İstanbul için çözüm mü?

Melen Çayı İstanbul için çözüm mü?
 

Düzce'nin 30 km doğusundan Yığılca deresinden çıkış alan küçük melen çayı diğer bazı derelerin suyu ile birleşip Efteni gölüne dökülüyor. Efteni gölünde biriken sular Gölyaka'dan akmaya başlayan Büyük Melen çayını oluşturuyor ve Gümüşova, Cumayeri, Dokuzdeğirmen, Esmahanım, Uğurlu, Beyler, Ortaköy beldelerini geçerek Akçakoca dan Karadeniz'e dökülüyor.

Melen projesi ile Ortaköy bölgesinde oluşturulan havzadan, su pompa istasyonları ile borulara aktarılıp Ömerli barajına taşınan Melen suyu, boğaza döşenecek boru hattı ile avrupa yakasına ulaştırılacak.

Yılda yaklaşık 270 milyon metreküp su Melen'den İstanbul'a akacak, günlük 735.000 metreküp Melen çayı suyunu İstanbul halkı kullanacak. İstanbul'un günlük su ihtiyacının üçte birine denk düşen bu su ile 2040 yılına kadar İstanbul'un su sıkıntısının ortadan kalkacağı açıklanıyor.

Melen halkının durumdan çok memnun olduğu söyleniyor. (AKP yanlısı gazetelerde) Niye memnun olsun ki? Bir kere Melen halkı diye bir halk mı var? Melen çayı aktığı havza boyunca bir çok beldeyi ziyaret ediyor. Bu su İstanbul'a aktarılınca bahsi geçen Melen halkının cebine bir şey mi giriyor, ekonomik açıdan bir kazancı mı oluyor ki melen halkı bu projeden çok memnun oluyor.

İstanbul halkı memnun derseniz, itirazım olamaz, çünkü su sıkıntısı çözülecek, 2040 yılına kadar (!)

Peki havada uçuşan rakamlar doğru mu?
Her söylenene inanıp eyvallah mı edeceğiz?
2040 yılında İstanbul'un nüfusu kaç milyona ulaşacak? Günlük su ihtitacı kaç milyon metreküpe çıkacak?
Hesapları kim yaptı?
Melen çayı 2040 yılında da aynı su debisine sahip olacak mı?
Yani 2040 yılında da Melen çayından yılda 270 milyon metreküp su alabilecek miyiz?


Biz bu filmi daha önce de gördük mü?
Hatırlayın bakalım Istranca derelerinin suyunu da İstanbul'a borularla getirirken aynı şeyler söylenmedi mi?
Aynı masalları dinlemedik mi?

Istranca derelerinin suyu ile İstanbul'un 2030 yılına kadar su ihtiyacı karşılanmış olacak (noldu peki yıl 2007 neden susuz kaldık)
Istranca halkı bu projeden çok memnun (gidin sorun bakalım hala memnunlar mı)

Gelelim gerçeklere.

Bir coğrafik bölgenin suyunu bir başka coğrafik bölgeye götürmek suyu eksilen bölge için uzun vadede felakete yol açar.
Melen halkının çok memnun olmak bir yana kafasını şimdiden duvarlara vurmaya başlaması lazım.

Bir derenin suyunu yılda 270 milyon metreküp azaltmak, daha ince hesapla bir derenin debisini saniyede 9 metreküp azaltmak bu derenin suyunu aldığınız noktadan itibaren denize döküldüğü noktaya kadar olan bölgede negatif çevre şartları oluşturur.

1- Denize dökülen su miktarı azaldığı için su ile birlikte denize ulaşan alüvyon miktarı çok düşer, Akçakoca ve Melen sahillerinde en çok 5 yıl sonra bir çevre felaketi yaşanmaya başlayacak ve bu bölgede balıkçılık ile geçinenler avlayacak balık bulamayacak.

2- Suyun alındığı bölgeden itibaren denize ulaştığı noktaya kadar olan su yatağı boyunca, su eksikliğinden kaynaklanan tarım alanı kayıpları yaşanacak, tarım, bağ ve bahçecilik ve hayvancılık ile geçimini sağlayan bölgedeki binlerce aile çok büyük zararlara uğrayacaklar. Sonuçta çok memnun olduğu söylenen Melen halkı da sularının peşinden istanbula göç etmek zorunda kalacak.
Dereden yapamadıkları tarımsal sulamayı kuyu ve artezyenler açarak yer altı suları ile karşılamaya başlayacaklar. Bu durumda ise hem çok stratejik olan yer altı su kaynaklarımızı tüketmiş olacağız hem de bu yer altı sularını çıkarabilmek için binlerce aile toplam trilyonlarca lira masraf yapmak zorunda kalacak. Melen halkı bu proje yüzünden en çok 5 yıl sonra hem tarımsal ürün hem de hayvancılık açısından kayıplara uğrayacağı gibi bir de bunun üstüne suya erişebilmek için ayrıca masraf yapmaya başlayacak. ( Eminim o zaman Melen halkı çok memnun olacak )

3- Bölge doğal bitki örtüsü yani bitki florası ile hayvan faunası bu melen çayı su kayıplarına bağlı olarak tür kayıpları yaşayacak.

4- Su debisinin azalması bölgedeki buharlaşma ve nem oranlarını ve iklim yapısı ile aldığı yağış miktarlarını olumsuz etkileyecek. ( yani Melen çayı yağışlara bağlı su kazançlarını kaybetmeye başlayacak)

5- Bölge ormanları bu su azalmasından olumsuz etkilenecek.


Bunları nereden biliyorum?

Derelerindeki suları İstanbula akıtılan Istranca halkına sorun, size bu gelişmeleri yaşadıklarını anlatacaklar.
Bu gün artık ne yaptık da suyumuzu istanbula verdik diye nasıl dövündüklerini görmek istiyorsanız bir zahmet ıstranca halkına sorun.

Melen halkı bu projeden çok memnunmuş?

Allah akıl fikir versin.

Hidrobiyolog
Muzaffer ALPER

 
Toplam blog
: 63
: 4513
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

Fotoğraf sanatı, çevre ve siyaset, özel uğraşlarımdır. Manifestom'da sadece iki madde vardır, bir..