Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

23 Eylül '18

 
Kategori
Sosyoloji
 

Memiş Doğru Demiş

Memiş Doğru Demiş
 

Osmanlı sultanı da akıbetini öğrenmek istemiştir.


Ömrün varsa, gelecekte bir gün gelecek. Merak etme yarını, yaşa her ânını.
Kaç zamandır televizyonda Türk kanallarını izlemiyordum.Malum haberlerde bir dolu sıkıntı mevcut. Yarışma programları deseniz, reyting uğruna kavga dövüş. Yabancı kanallar tercih sebebim. İzlerken strese girmek yerine keyif alıyorum.
 
Dün akşam, yayınlarını beğendiğim yabancı bir kanalda beklediğim program başlayana kadar şöyle bir Türk kanallarını turladım. Ülkemde neler olup bitiyor, İnternet gazeteciliğinden ediniyorum. Ve siyaset gündemini yorumlamaktan kesinlikle kaçınıyorum. Stresim azıyor zira.
 
Yine de merak işte. Bir göz atımlık yerli bildiğim kanallarımızdan birini açıyorum.Hafta sonu haberlerinde sıklıkla gördüğümüz ve bizim masa başı haber dediğimiz türden, eften püften haberler. Baştan savma bulduğum haberleri izlemekten vazgeçmez üzereydim ki, bir konu dikkatimi çekti. Haber sunucusunun dediğine göre medyum olarak ün salmış Memiş, burçlara inanmayın demiş. Toplumu bilgilendirici bir konuydu. Dikkatimi çekti, izledim. 
Kendisini takip etmediğimden nasıl biridir, bilmiyorum. Ekrandan aktarıldığına göre bu zat ünlü bir hocaymış. Ününü ununu bilmem, ama sözlerinin doğruluğuna kalıbımı basarım.
 
Gelecekten bilgi verenlerin yanlış yaptıklarını söylüyordu hoca.
Günlük,haftalık,aylık burç yorumları yapan astrolog bilinenlerin insanları yanılttıklarını vurguluyordu. Doğrusu doğruyu çok net söylüyordu. 
 
Geleceğin gündemine dair insanlar yorumlarda bulunamazlar. Astrolog dediğiniz kimse dünyalığı için para kazanma kapısı edinmiş burç yorumunu. Atmazyonluk yapanlar bile vardır. İnsanlar ilgi gösterirse, televizyonlar da prim verirse, daha çok burç yorumcusu türer. 
Gelecekten doğru haber almak isteyenler, yanlıştan sakıncası olanlar Kur'an-ı Kerimi okumalılar. 
 
Kur’ân-ı Kerim istikbalde olacakları hiçbir kimsenin bilemeyeceğini âyetlerle haber vererek kehâneti reddeder:
-Gaybın anahtarı Allah’ın yanındadır. Onları ancak O bilir.( En’âm Sûresi, 59.)
 
-Hiçbir kimse yarın ne yapacağını bilemez(Lokman Sûresi, 34.)
 
-De ki: Göklerde ve yerde Allah’tan başka kimse gaybı bilemez.”(Neml Sûresi, 65)
 
Bu ayetleri okuduğunuzda geleceğini öğrenmek isteyen ve bunu öğrettiğini söyleyen her kim ya da kimlerse büyük vebal altına giriyorlar demektir. Gelecekten bilgi veriyorum diyen sizi aldatıyor, günahına ortak ediyor demektir.
 
Haberi yapan televizyon muhabiri yapılması gerekeni yapmış, karşıt görüşe de başvurmuş. Her ne kadar alt yazıda "Astrologlar Memiş'e karşı" yazsa da, pek tanınmamış tek bir astrolog mikrofona karşı konuşuyor. Ve meslek saydığı, yaptığı işi savunuyor. Daha da ileri giderek "Osmanlı zamanında da müneccimbaşı vardı. Padişahlar ona danışırlardı" diyor. Başında mıydın, demeyeceğim. Çünkü tarih kitaplarında bunlardan bahsediliyor. Hatta Osmanlı Devlet'inde otuz yedi kişi müneccimbaşı olarak akçeler kazanmış. Bilineni bu, adamların yardımcıları ne kadardı Allah bilir. Her ne kadar tarih kitapları Osmanlı'da müneccimlerin takvim, imsakiye ve namaz vakitleri ayarlamaları için bulunduğundan söz etse de, Allah bilir akıbetini öğrenmek isteyen hanım sultanlarda olmuştur.
 
Neticeye gelirsek, Osmanlı bu konuda bizim örneğimiz değildir. Osmanlı Devletinin de zaafları vardı. Nitekim çökmesine sebep beşeri hataları oldu. 
 
Biz Müslümanlar neyin doğru, neyin yanlış olduğunu önce Kur'an'dan öğreneceğiz. Sonra aklımızı devreye sokacağız. Dünyalığımız mı, ahiretimiz mi daha ağır basıyor. Ahiret yurdumuzda sefa sürmek istiyorsak, Allah ne buyurmuş, peygamberimiz nasıl duyurmuş? Doğru anlayıp, yaşantımıza uygulayacağız.Ben böyle düşündüğümden huzur çağlıyor gönlümde, gönlü doğrudan yana olanlara selam olsun.
 
Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..