Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '07

 
Kategori
Danışmanlık
 

Mentorluk üzerine 2

Mentorluk aslında gelecekbilimin bir uygulama alanı. Toplumsaldan çok bireysel, kültürelden çok zihinsel bir yön taşıyor.

Olağan yaşamda da mentorluğun karşılığı var:

Normal tüm insanlar çocuk yapıyor ve onlara eğitim aldırıyor. Tüm bunlar geleceğe yönelik edimler.

Mentorluk, yalnızca özel alanlarda özel eğitim olanağı yaratmak demek. Bunun resmi eğitimden farkı, çok daha doğrudan ve çok daha yoğun olabilmesi ki varılmak istenen düzey ortalamanın çok üzerinde olduğu için, böyle bir gereklilik doğuyor.

Bir toplumun ilerlemesinin 2 yönü var: Ortalamayı yükseltmek ve dahiler yetiştirmek. Mentorluk daha çok ikincisine yönelik. Tek tek IQ 250’ler de toplumun ortalamasını yükseltiyor ama asıl ayrım onların yapabildiklerini geri kalan hiç kimsenin yapamamasında.

Şampiyon sporcuları yetiştiren antrenörlerin rekortmen olması gerekmediği gibi, mentorların da dahi olması gerekmez. Ancak yaşlı dahi mentorlar, ‘mentee’lerin dertlerini ortalama zekalı mentorlardan çok daha fazla anlayacaktır.

Mentorlar, CEO’lar değildir. Batı kapitalizminde çokça öyle anlaşılıyor ama CEO’lar kendilerinkinden çok, çevresel koşulları, yani başkalarını yönetmeye dayanırlar.

21. Yüzyıl’da yeni Einstein’lar çıkmayacağına ilişkin, uzmanlar görüş birliği içinde. Bu aynı zamanda, aday ‘mentee’lerin de azalması demek.

‘Mentee’ olabilmek için, korkunç bir motivasyon ve konsantrasyon gerekiyor. Günümüz post-modern popüler kültüründe bunu becermek çok zor.

Genç ‘mentee’lerin ya da dahi çocukların, büyüyünce dahi yetişkin olacaklarına ilişkin bir kanıt yok. Dahi çocuk ressam Hasan Kaptan bir noktadan sonra resim yapmayı bırakmıştı.

Mentorluk, tüm bu olumlu ve olumsuz öykülerden, karşısına çıkan ‘mentee’ adayına uygun bir biyografi zarfı çizebilme yeteneğidir.

Örneğin, AFL projesine alternatif olarak, 3 ayrı mekanda (Gebze, Bayazıt, Kadıköy) 10’lu yaşlarındaki dahi çocuklara birbirinden farklı ve yeni eğitimler veriliyor. Onların sonuçları 25 yıl sonra görülecek.

(Konuyla ilgili olarak Radikal’de 28 Ocak-3 Şubat 2007 tarihlerinde bir yazı dizisi çıktı.)

http: //www.radikal.com.tr/haber.php? haberno=211976

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..