Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Merkez Bankası verileri nasıl değişiyor?

Merkez Bankası verileri nasıl değişiyor?
 

Merkez Bankaları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özerk (!)bir kuruluş.

Bankanın son yıllardaki yönetimi malum.

Gelin Merkez Bankası yönetiminin 2007 yılı Enflasyon ve para politikaları ile 2008 yılı enflasyon ve para politikalarını karşılaştıralım.

Ne demişti Merkez Bankası yönetimi, 2007 yılı sonunda, yüzde 70 olasılıkla, enflasyonun yüzde 5, 1-6, 9 arasında, orta nokta yüzde 6 olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini.

2008 yılı sonunda ise yüzde 70 olasılıkla, yüzde 1, 5-4, 9 arasında, orta nokta yüzde 3, 2 olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini belirtti.

Bu tahminlerin mesajının faizlerin Ekim ayında indirileceği olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan banka yönetimi, şöyle devam etmişti:

Buradan çıkarılacak temel mesaj, yılın son çeyreğinde, kısa vadeli faizlerin ölçülü bir indirim olmasında dahi, sıkı para politikasının gecikmeli etkilerinin bir müddet daha enflasyondaki düşüş sürecini destekleyeceğidir. Bu doğrultuda olası faiz indirimleri, dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere dair veri ve bilgi akışına bağlı olarak daha erken gündeme gelebileceği gibi daha da ileriye de ertelenebilecektir.

2007 yılı enflasyon rakamı kaç oldu?. TÜİK'e göre, 2007 yılında üretici fiyatları yüzde 5, 94, tüketici fiyatları yüzde 8, 39 arttı.

2008 yılı tahmini neydi sayın idarecilerin %1, 5-4.9 aralığı, ortalama %3.2 idi.

Sayın banka yöneticileri şimdi ne diyor. Enflasyonun yıl sonunda yüzde 10.6 olarak gerçekleşmesini beklediklerini.

Daha, daha ne diyor:

İkinci çeyrekte gıda ve emtia fiyatlarının enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskısı devam ettiğini.

Enflasyondaki düşüşü engelleyen bir unsur da petrol olduğunu

Son dönemde YTL'nin güçlenmesi ve talepteki yavaşlama, haziran ayında enflasyondaki yavaşlamayı gözlemelerini sağladığını.

İkinci çeyrekte gıda-enerji fiyatlarında artışlar ve küresel finans çalkantıları sürdüğünü.

Talepte yavaşlama sürdüğünü. Orta vadeli enflasyonun düşüş yönünde olacağını

Petrol fiyatlarına ilişkin tahmin 105 dolardan 140 dolara yükseltildiğini.

Enflasyon 2008 sonunda yüzde 10.6 olarak gerçekleşeceğini. 2009 sonunda yüzde 70 ihtimalle yüzde 5.9-9.3 arasında, 2010 da ise yüzde 4-7.8 arasında gerçekleşeceğini.

Bu rakamları şimdi söylemek ne ifade ediyor. Çalışan kesimin, eksik tahminler nedeniyle alması gereken zammı alamadığı anlamına geliyor.

Ülkenin para politikalarını yürüten bir kurumun başındaki idarecilerin yaptığı tahminlerini, yılda iki veya üç kere revize etmesi demek, bu işten anlamadığını, o makama, liyakat’i ile değil birilerinin yardımı ile geldiğinin göstergesidir.

Evet Merkez Bankası idarecileri, sizin yüzünüzden milyonlarca çalışan ve onun üç katı kadar emekli, hakkından daha az para almak zorunda kalıyor.

Herkes işini bilinçli olarak yapmalı. Yapmayan da çekip gitmeli. Hiçbir makam, kimsenin babasının çiftliği değildir!..

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..