Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '09

 
Kategori
Sağlık
 

Mersin'de Güçlü Dişler Projesi hayata geçirilecek...

Mersin'de Güçlü Dişler Projesi hayata geçirilecek...
 

GÜÇLÜ DİŞLER PROJESİ,Mersin'de hayata geçirilecek...


Mersin İl Sağlık Müdürlüğü kurumlarla el ele vermeye devam ediyor.İl Sağlık Müdürlüğüjl Milli Eğitim Müdürlüğü, Toroslar Belediye Başkanlığı, Mersin Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi işbirliği ile "GÜÇLÜ DİŞLER PROJESİ" ni hayata geçirmeye çalışıyor. Bugün konu ile ilgili olarak tarafıma gelen haberi sizlerle paylaşıyoruz. İnşallah bu proje tüm Türkiye genelinde uygulanır. İşte projenin haberi: Günümüzde, kişisel ağız bakımının ve temizliğinin yeterince veya hiç yapılmaması, erken yaşta diş eti hastalıkları, diş çürüğü diş çekimi ve protez kullanımı gibi sorunları beraberinde getirmektedir.

Kötü ağız hijyeninin yol açtığı diş çürükleri ve dişeti hastalıklarından korunmada öncelikle kişiler kendi sağlıklarının bilincinde olmalı; düzenli diş fırçalama alışkanlığı, diş ipi kullanımı alışkanlıkları edinilmelidir.

Vücut sağlığı ağız ve diş sağlığı ile başlamaktadır. Ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilemekte, diş çürükleri ile diş eti hastalıkları; kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı gibi hastalık risklerini artırmaktadır.

Öncelikli olarak koruyucu hizmetleri yaygınlaştırarak hem bireylerin yaşam kalitesini artırmak hem de tedavi hizmetlerinin ülke ekonomisi üzerindeki yükünü azaltması gerekmektedir.

Bu bağlamda İl Sağlık Müdürlüğüjl Milli Eğitim Müdürlüğü, Toroslar Belediye Başkanlığı, Mersin Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi işbirliği ile "GÜÇLÜ DİŞLER PROJESİ" hazırlanmıştır. Proje ile topluma, çocukluktan edinilecek diş-ağız temizliği ye bilinçli beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, diş çürüklerinin önüne geçilebileceğini göstermek, uzun vadede daha sağlıklı kuşaklar ile diş çürüğü olmayan bir nesil yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Mersin Toros İlçesinde bulunan 42 ilköğretim okulları birinci sınıfta okuyan 50*62 öğrenciye dört yıl süre ile senede dört defa olmak üzere 16 defa florlama, diş çürük olan öğrencilerin diş dolguları Ağız Diş Sağlığı Merkezlerince yapılacaktır.
Projenin dört yıllık maliyeti 152 163.32 TL.olup Toroslar Belediyesince finanse edilecektir.

Projede Ağız Diş Sağlığı Merkezlerinde görevli 24 Diş Hekimi, uygulayıcı olarak 76 Sağlık Meslek Lisesi, 10 Gündüz Öner Sağlık Yüksek Okulu öğrencisi görev yapacaktır. Aynca sınıf öğretmenleri kendi öğrencilerine uygulama sürecinde yardım edip, örnek öğrenci grupları ile doğru diş fırçalama çalışmalarını yaptıracaklar.
Projenin hedef kitlesi yaş itibarı ile kalıcı dişlenme dönemindedir. Bu proje ile çocukların ağız-diş izlemleri yapılarak koruyucu diş hekimliği hizmetlerinin etkin biçimde verilmesi sağlanacaktır denildi. Haydi hayırlısı...

 
Toplam blog
: 775
: 835
Kayıt tarihi
: 20.06.08
 
 

1958 doğumluyum. Uzun yıllardır Mersin'de Gazeteci-Yazar olarak görev yapmaktayım. 1999 seçimleri..