Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '08

 
Kategori
Emlak
 

Mesleğin itibarı nasıl sağlanır?

Yıllrdır emlak danışmanlığı mesleğini ifa etmekteyim. Nedendir bilinmez mesleğimiz bir türlü saygın, itibar gören, el üstünde tutulan bir konuma oturtulamadı. Emlak ofisi açmanın çok kolay olduğundanmıdır, meblağlar yüksek olduğu için art niyetli bir emlakçıdan yenen kazığın unutulmamasındanmıdır, komisyoncu değilmi? bir ev gösterdi 5-10 bin ytl mizi aldı düşüncesi ile mesleğin hafife alınmasındanmıdır bilinmez ama bir türlü insanlar bu işe gereken önemi vermiyor ve saygı duymuyorlar.

Şunu iyi bilmek gerekir ki; gayrimenkulünüzü pazarlamakla veya size bir gayrimenkul temin etmekle ilgilenen ofis veya müşavir işinin ehli ise memnun kalmamanız imkansızdır. Ama üç kuruş eksik vereyim düşüncesi ile bir masa bir kasa hesabı dükkan açmış biri ile çalışıyorsanız oluşabilecek sıkıntıların tek sorumlusu sizsiniz. Bana göre herşeyden önce yetkililerin emlak ofisi açmak isteyenlerden bir teminat istemesi, mesleğin ifa edildiği süre içersinde de bu teminatın yetkili kurumda muhafaza edilmesi, olası bir müşteri aldatmasında da bu verilen teminattan zararın karşılanması bu mesleği hem daha statik bir konuma oturtur hemde her önüne gelenin ben emlakçı olmaya karar verdim diyerek 3-5 bin ytl maliyetle bir dükkan açmasının önüne geçilmiş olur.

Mesela yetkili bir kurum emlak ofisi açmak isteyen şahıstan 30bin dolar teminat istese ve bu teminatları bir havuzda toplayarak ortak bir sermayeye dönüştürerek değerlendirse bundan kim zarar görebilir ki?O zaman ne her canı sıkılan emlak ofisi açar, ne de birini kazıklamaya cesaret eder.Vatandaşın 200 bin 300 bin ytl lik konutunu pazarlamaya kendini layık görüyorsan önce gücünü ve samimiyetini ıspatla ve 30bin doları (veya her ne kadar uygunsa) yatır kardeşim!Ama maalesef ve işin acı tarafı ortada değil bu teminatı toplayacak, biryerlerde değerlendirecek, en ufak bir sıkıntımızda bize yardımcı olacak bir kurum dahi yok şu anda:)
 
Toplam blog
: 16
: 960
Kayıt tarihi
: 26.07.07
 
 

1976 Ağrı doğumluyum, evliyim ve Çağrı adında bir çocuk sahibiyim.Uzun yıllardır emlak sektörüne ola..