Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '07

 
Kategori
Meslekler
 

Meslek odaları ne iş yapar

Türkiye'de hemen hemen her meslek gurubunun bir odası var. Adı üstünde bunlar oda. Oda da ne yapılır. Misafir ağırlanır, sohbet edilir, televizyon seyredilir, yenir içilir. Meslek odalarının da anlamı bizim evimizdeki odalarla aynı. Tek farkı ev halkı evin odaları için aidat ödemez. Sayın oda başkanları da evin odasıyla meslekm odaları arasındaki farkı henüz ayırt edememiş olacaklar ki, oraları da evlerinin odası gibi kullanmaya devam ediyorlar.

Ben mesleğim gereği İnşaat Mühendisleri Odası ve Ticaret Odası'na kayıtlıyım. Sağ olsunlar beni yılda bir kez hatırlarlar. Aidatımı ödemek ve yine para karşılığında işyeri belgemi onaylatmak için. Pardon hak geçmesin.Bir de seçim zamanları ararlar. Yılın diğer günleri hepsi sevimli hayalet Casper kostümünü giyer. Görebilene aşkolsun.

Meslek odalarının bulundukları binalara dikkat ettiniz mi hiç? Özellikle Ticaret Odasının. Çankaya köşkü bile bu kadar lüx değildir. Peki bu kadar lüx hangi paralarla sağlanır? Tabii ki bizim paralarımızla. Her yıl, bilmem hangi ülkelere sürekli dış geziler düzenlenir. Heyetin başında sayın oda başkanı, etrafında da bir göbek yakından, yedi göbek uzaktan akrabaları, yurt dışında (biz gidemediğimiz için ) bizim adımıza yer içer gezerler. Hatıra fotoğrafı çekerler. Biz de aylık bültenlerde onların gezi anılarını okumakla yetiniriz.

Birilerine mutlaka fayda sağlıyorlardır. Mesela, zaten yükünü tutmuş, parasının hesabını bilmeyen iş patronlarına. Sanki bu odalar olmasa onlar işlerini yapamıyacaklar. Peki benim küçük esnafım için ne yapmışlar? Sadece odayı faaliyette görsünler diye boş salonlara yapılan bir iki seminer.

Aylık bültenlerine baksanız. Adamlar çalışmaktan helak oluyor. Şu ülkeye gitmişler bilmem ne anlaşması yapmışlar. Bankalarla falan protokolü imzalamışlar. Sayın Belediye Başkanı'yla görüşüp ohoo neler neler yapmaya karar vermişler. Mışlar, mişler... Ama nedense bizim işletmelerimiz bunların hiçbirini hissetmiyor. Hiç bir sorunumuz çözülmüyor. İşimizde, ciromuzda bir kuruş artış olmuyor.

Oda başkanı olmak nasıl bir kariyerdir ki, başbakandan daha lüx makam arabaları oluyor? Bu adamlar hangi bürokratın daha üstünde bir makama sahiplerdir ki, Cumhurbaşkanının odası gibi lüx odaları binaları oluyor. Ve bu ülkede kimse bunun hesabını sormuyor. Zavallı memuruna nerden buldun yasası çıkaran zihniyet, bu adamlara bu lüksü nerden buldun diye sormuyor..

Madem bizim aidatlarımız bu kadar lüksü karşılıyacak düzeyde, neden insaf edip '' şu aidatları biraz indirelim bize fazla geliyor'' demiyorlar. Ya da altı ayda değilde altı yılda bir toplayalım demiyorlar.

Hiç bir meslek odasının, hiç bir meslek mensubuna üç kuruşluk faydası yok. Kapatın bu odaları. Bizi daha fazla sömürtmeyin.

 
Toplam blog
: 29
: 1481
Kayıt tarihi
: 21.07.06
 
 

... KTÜ mezunu inşaat mühendisiyim. Proje müdürlüğü , İnşaat kontrollüğü ve danışmanlığı, Statik ..