Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '06

 
Kategori
Eğitim
 

Meslek seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Çağımıza en çağdaş birey mesleğinin seçimine bilerek, araştırarak kendisinin karar vermesidir. Sağlıklı bir karar vermek için birey ne istediğini bilmelidir. İstediğiniz meslek koşullarınıza uyuyor mu? Bu iki koşul sizin için en önemli koşullardır.

Meslek ''kişinin hayatını kazanmak için yaptığı iş''olarak tanımlanır. BİREYLER YETENEKLERİ, İLGİLERİ VE İSTEKLERİ DOĞRULTUSUNDA MESLEK SEÇTİĞİNDE BAŞARILI OLUR.

Meslek seçmek yaşam biçimini de seçmek demektir. Meslek seçerken yaşam biçimimizin bir çok yönünü belirlemiş oluruz. Kendine uygun meslek seçenler ileriki yıllarda mesleklerinde başarılı olurlar. Seçtiğiniz meslek yeteneklerinize uygun değilse ileriki yıllarda mesleğinizde istekli olma,kendini yenileme,işten zevk alma gibi durumlarla karşılaşmayacaksınız. isteksiz zevk almama ve meslek değiştirmek isteyeceksiniz.

Meslek seçiminin en önemli noktası kendini tanımaktır.Mesleğin gerektirdiği koşullara uymaktır. Meslek hakkında doğru bilgi elde etmektir. Kendimizi tanımak derken değerlerimiz, beklentilerimiz, sosyo-ekonomik durumumuz, kişisel özelliklerimiz, ilgi ve yeteneklerimiz istediğimiz meslekle uyum sağlıyor mu? Amacınızın ne olduğunu belirleyin,

Seçeceğiniz mesleğin geleceğini iyi hesaplayın. Bilgisayar çağına girdiğimiz devirde bilgisayara ilgisiz kalmak çağa ayak uyduramamaktır.

Kapasitenizi belirleyin ve arttırma yollarını devamlı arayın.Bilgi çağında zamana ayak uydurup devamlı kitap okuyun.

Kendinizi yanlış tanıma ihtimalinizin olacağını unutmayın. Doğru tanımak arkadaş çevrenize ve okuduğunuz kitap birikimine bağlıdır.

meslek sahibi olduktan sonra iş bulma şansınız ne kadar?

ne kadar gelir getirir?

çalışma koşulları nasıldır?

avantajları ve dezavantajları nelerdir?

eğitim uygunlamalı mı yoksa teorikmidir?

Herşeyin birikime bağlı olduğunuda unutmayın.Bilenkişinin tercihi ile bilmeyen kişilerin tercihlerindeki amaç farklı olur.Bilgi sahibi insan genelde amacı ve hedefi kendileri belirlerler.

Kendinizi başkalarının tercihlerine bırakmayın.Her an okuyun doğru tercihi bulacaksınız.

 
Toplam blog
: 285
: 4026
Kayıt tarihi
: 17.07.06
 
 

      Üniversiteyi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Fizik öğretmenliği bölümünden..