Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '11

 
Kategori
Siyaset
 

Milletvekili maaş ve ayrıcalıkları Avrupa'yı solladı.

Milletvekili maaş ve ayrıcalıkları Avrupa'yı solladı.
 

Milletvekili ve emekilerine görülmemiş kıyaklar. Yeki kötüye kullanıldığında ne olacak?


Millete Fransa aleyhtarı gaz verirlerken, bu arada başka bir milli birlik bütünlüğü milletvekili emekli aylıklarına kıyak çekmede sergilemişler mecliste. Millet o konuyla meşgulken gargaraya gelir sanmışlar anlaşılan.

En çok CHP’ye bozuldum. Ötekiler malum ama sen ana muhalefetsin, sosyal demokrat geçiniyorsun, sonra ne diyeceksin halka? “Önce can, sonra canan” mı? “Bal tutan parmağını yalar” mı? Yoksa “kendine hayrı olmayanın başkasına hayrı olmaz” mı?

Milletvekilliği gönül işidir, fedakarlık ister. Bence halk nazarında büyük bir sempati fırsatını cüzdanları uğruna kaçırdılar. Peki biz buna karşıyız, bizi mecliste kim temsil edecek şimdi?

Olay şöyle gelişmiş. Türkiye Parlamenterler Birliği Başkanı Hasan Korkmazcan ve bazı emekli milletvekilleri TBMM Başkanı, Başbakan ve iktidar ile muhalefet partilerini ziyaret ederek eski milletvekillerinin geçim sorununu dile getirmişler. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, iktidar ve muhalefet partileri grup başkanvekilleriyle bir toplantı yapıp, (Milletin sıkıntısına ayağını yorganına göre uzat denirken) “ sıkıntı var, guruplar olarak anlaşalım, medyadan çekinmeyelim” demiş. AKP dünden hazır, MHP “ana muhalefetle anlaşırsanız varız” demiş, CHP’de Kılıçdaroğlu önce itiraz etmiş ama “tüm guruplar” lafını duyunca razı olmuş. BDP de sıcak bakmış. (Milliyet) Olmuş mu milli birlik beraberlik?

Yahu biz sizi hangi şartlarda seçmiştik? Milletvekilinin, emeklisinin kaç para aldığını bilerek, can atarak, diller dökerek önümüze geldiniz, kendinize zam yapacağınızın lafını bile etmediniz, biz de sizi öyle seçtik. Bu bir sözleşmedir. Şimdi ekstra çıkarlara çevirmek halkı kandırmak değil mi? Yetki gaspı değil mi? Vekaletin sınırları, azil için bir yöntem, akıl olmalı. Peki kimi, kime şikayet edeceğiz?

Milletvekili emeklisinin Cumhurbaşkanına ödenmekte olan emeklilik aylığının yüzde 42 oranı, 31.12.2020 tarihine kadar yüzde 60 olarak değiştirildi. emeklilik maaşı ek ödenekle birlikte en az 7 bin 750 TL, tüm emekli TBMM Başkanları ve Başbakanların maaşı ise 11 bin 500 TL olacak.

İKİ YILLIK VEKİLE ÖMÜR BOYU MAAŞ

2 yıl milletvekilliği yapan emekliliğe hak kazanabilecek. Ömür boyu maaş alacak. (Cumhuriyet)

2011 yılında seçilen TBMM’deki 220 genç vekil, milletvekili emeklisi olma hakkı kazandı. Başka bir düzenlemeyle, milletvekilliği bitenler, emeklilik hakkını kazanmamış ve herhangi sigortalı bir işte çalışmıyorsa 4 yıl süreyle prim ödemesini TBMM ödeyerek milletvekili statüsünde emekli olması sağlanacak.

Oysa diğer kamu personeli emekliliği için yaş sınırı konmuş, hatta 65’e kadar artırılmıştı. Bu durumda Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bir durum var ama kim dava açacak ve hangi mahkeme istenen kararı verecek? Asıl değil, vekil esas olmuş.

Halen 14 bin 500 Tl civarında emekli ve aynı zamanda aktif milletvekili maaşı alanlar, yeni düzenleme ve zamlardan sonra 2012’den itibaren yaklaşık 20 bin TL maaş alacaklar. (Milliyet) İki maaşı varsa yüksek olanı alması lazım ama emekli ek işi gibi üst üste biniyor.

3 bine yakın emekli vekili ilgilendiren düzenlemenin ek maliyeti ise yıllık 150 milyon TL’nin üzerinde hesaplanıyor.

Ondan sonra da “SGK sıkıntıda” diyerek halk emeklilerinin haklarını daraltıyor, maaşları az artırıyorlar.

CHP DE Mİ İSTEDİ?

Emekli milletvekillerinin maaşını 5 bin 600’den, 8 bin TL’ye çıkaran iki aşamalı son dakika zam düzenlemeleri, CHP’de krize neden oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun muhalefetine rağmen, Bolu Milletvekili Tanju Özcan ve Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ikinci zam önergesine imza atınca, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan salonu terketti.(Milliyet)

CHP ve MHP kıyak emeklilik maddelerine evet derken, sağlıkla ilgili maddelere hayır, ve tümüne hayır demeleri ilginç olmuş.

Tasarının geneli 216  AKP’li ve CHP’li Ahmet Toptaş’ın kabul, 29 red oyu ile kanunlaşmış. Ondan sonra da 10 gün tatile, paraları kimbilir nerelerde yiyecekler.

Yasanın tümü üzerindeki oylamada CHP’den 18, MHP’den 10, BDP’den 1 miletvekili ret oyu kullandı. Peki diğerleri neredeydi? Sayıları düştü mü? Yoksa Fransız parlamentosunun taktiğini mi kullandılar?

CHP Afyonkarahisar milletvekili hemşehrim Ahmet Toptaş’ı özellikle kınıyorum. İkinci teklife partiye rağmen imza koymuş. Demek artık seçilmeyeceğini anladı da emekli yuvasını yapıyor. CHP disiplin cezası vermeyi düşünüyormuş.

Fakat daha baştan net bir tutum takınmayan CHP kendisi de sorumlu. Maddelere evet diyip tümüne- nasılsa iktidar oylarıyla kabul edilecek diye- hayırı yedirmek.

Parlamentoya ucundan bulaşanların bile ihya olduğu ayrıcalıklı bir sınıf çıkıyor ortaya. Zaten vardı ama daha da belirginleşti. 3 bin vekil emeklisi ve aileleri var.Vefat etmişlerse eşlerine, bekar kızlarına sürüyor maaşlar.

AVRUPADA VE BİZDE MİLLETVEKİLİ MAAŞLARI

(Son zamlar yansıtılmadan dahi yüksekmiş)

TÜRKİYE :

Kişi başı milli geliri: 10.000 $.

Milletvekili maaşı: 5.600 $.

Yan ödeme: Harcırahlı.

Emeklilik: Yaş sınırı yok.

Çifte emekli geliri var.

Maaşın milli gelire oranı: % 56

Sosyal haklar:

2 yılda emeklilik hakkı

Emekli olunca ömür boyu ayda 6 milyar TL maaş (Eski durum)

 

İNGİLTERE:
Milli geliri: 46.500 $.
Milletvekili maaşı: 6.200 $.
Yan ödeme: Londra kenti 9 gidiş-geliş bileti.
Emeklilik: Memur gibi.
Maaşın milli gelire oranı: % 13.3.

FRANSA:
Kişi başı milli geliri: 46.000 $.
Milletvekili maaşı: 4.648 $..
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: 55 yaş sonrası.
Maaşın milli gelire oranı: % 10.

İTALYA:
Kişi başı milli geliri: 40.000 $.
Milletvekili maaşı: 9.150 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Memur gibi.
Maaşın milli gelire oranı: % 22,8.

İSPANYA:
Kişi başı milli geliri: 37.000 $.
Milletvekili maaşı: 2.312 $.
Yan ödeme: 1.500 $.
Emeklilik: Memur gibi.
Maaşın milli gelire oranı: % 4.

ÇEK CUMHURİYETİ:
Kişi başı milli geliri: 21.000 $.
Milletvekili maaşı: 1.900 $.
Yan Ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 9.

LİTVANYA:
Kişi başı milli geliri: 15.000 $.
Milletvekili maaşı: 820 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 5.4.

POLONYA:
Kişi başı milli geliri: 14.000 $.
Milletvekili maaşı: 1.893 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 13.5.

ERMENİSTAN:
Kişi başı milli geliri: 4.000 $.
Milletvekili maaşı: 200 $.
Yan ödeme: Yok.
Emeklilik: Yok.
Maaşın milli gelire oranı: % 5.

KAYNAK VE DİĞER ÜLKELER İÇİN BAKINIZ:  emekli-maasi.com

Almanya'da halen milletvekilleri brüt 7668 Euro maaş alıyor. 2009'dan beri zam almayan Alman milletvekillerine 2012 için artırılan miktar ise brüt 292 Euro. (Habertürk)

Görüldüğü gibi milletvekili maaş avantajlarımız Avrupa’ya fark atıyor.Seçilenin kısa bir çalışma ile hayatı değişiyor. Piyango gibi..Ve seçen de genelde liderler.

Fransa meclisinden daha fazla darbe vuran bir karar.

Halktan çoktan kopmuş bunlar. Ama her toplum hak ettiği şekilde yönetilir derler. Yüzde 60’ı borçlu olmasına rağmen iplerini kaptırırsa böyle olur. Kartel gibi anlaşırlar, halktan da korkmazlar.

Anlıyorum ki, TBMM’de şahsen benim temsilcim yok. Sempati duyduklarım düş kırıklığı yaratıyor..

Şair diyeceğini demiş. “Yiyin efendiler yiyin, bu hanı iştiha sizin”

Ben de diyorum ki, "yeter artık, kimseye güvenemeyecek miyiz?" 

Cumhurbaşkanının vetosunu, tekrar getirilirse Anayasa Mahkemesine baş vurmasını beklemek çok mu iyimserlik olur acaba?

Yetkinin kötüye kullanılması, demokrasiye olan inancın zayıflatılması söz konusu. Cevabı halk verir ama seçime daha 3,5 yıl var. Bu arada atı alan Üsküdar'ı geçecek mi?

Vekillerin kendi maaşını artırma yetkisi olmaması lazım. Cumhurbaşkanı maaşı ile değil, ortalama memur ve emekli maaşlarıyla orantılı artacağına dair bir sistem geliştirmeli. Gerekirse Anayasaya konulmalı. Yani vekil, asıla bağlanmalı.

Yazı fazla uzadı, dolmuşuz. Son söz, "Çok laf yalansız, çok para haramsız olmaz."

 
Toplam blog
: 61
: 25799
Kayıt tarihi
: 09.07.08
 
 

Ankara'da yaşayan Afyon doğumlu, Gazetecilik Halkla İlişkiler Radyo-TV bölümü mezunuyum.. Kamuda ..