Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '11

 
Kategori
Siyaset
 

Milletvekillerine özel şoför geliyor

Milletvekillerine özel şoför geliyor
 

TBMM Genel Kurul Salonu 2011(Sanal ortamdan alınmıştır)


Dün akşam üzeri güzel ülkemizde neler oluyor diye bilgisayarımda gezinirken "Milletvekillerine özel şoför geliyor" başlığı ilişti gözüme. Dünyada ilk olmasa bile Türkiye’de bir ilk gerçekleşiyor diye sevindim doğrusu. Çünkü Osmanlı Meslis-i Mebusan’ından TBMM’nin bugününe kadar belli başlı makamlar dışındakilere ne atlı araba ne de motorlu (müteharrik) bir araç tahsisi yapılmıştır. 1996 yılında TBMM TV Yönetmeliği ‘ni hazırlamış eski bir TRT yetkilisi olarak TBMM ile ilgili bu haber ilgimi çekti. Bu yüzden yazımın bu başlığını, emekli olsam bile bir türlü kopamadığım TRT’den aldım.

TBMM Başkanlığı’nca alınması uygun görülen ‘Milletvekillerine Özel Şoför’ uygulamasını irdelemeden önce, bu konuda ortaya konulan bilgilerin habercilik açısından kısa bir karşılaştırılmasını da yapmak gerekiyor.

TRT çıkışlı ‘Özel Şoför’ haberi sıcağı sıcağına 09.09.2011 Cuma günü 16:19:06’da sanal ortama düşmüş. Kamuoyuna bir müjde verir gibi de: ‘Milletvekillerine Özel Şoför Geliyor’ başlığı seçilmiş. Ulaşım konusunda milletvekillerinin çok sıkıntıda olduğunu ne 1990’larda ne de son dönemdeki milletvekili arkadaşlarımdan duydum. Onlar da her yurttaşımız gibi trafikte ilerler, gerektiğinde uygun davranışlarda ya da bir kaç kez basına da yansıdığı gibi böbürlenerek ‘sen benim kim olduğumu biliyor musun?!’ gibi çıkışlar yaparak görevlerine gider gelirler. 1989’da TRT yakınlarında bir milletvekilinin arabama arkadan çarptıktan sonra gelerek ‘dalgınlık oldu, özür dilerim, buyurun çay kahve içelim’ deyişini unutamam.

Şimdi yeniden gelelim müjdeli habere. Ara başlıklar ile de çekici kılınmaya başlayan haberinde TRT muhabiri diyor ki:

‘Türkiye Büyük Millet Meclis'inde yeni dönem hazırlıkları sürüyor. Yeni dönemde artık milletvekillerinin özel şoförü olacak.

Milletvekillerinin uzun süredir beklediği 3'üncü personel uygulaması nihayet hayata geçiyor.

Şimdiye kadar bir danışman ve bir sekreterle çalışan, kimi zaman sabahın ilk saatlerine kadar çalışan milletvekillerinin seçim bölgelerine giderken yorgunluk nedeniyle kendi kullandıkları özel araçlarla kaza yapmaları, 3'üncü personel gerekliliğini gündeme getirmişti.

Alınan kararla vekiller, yeni döneme şoförleriyle başlayacaklar.

Vekiller, yeni uygulamadan memnun.

Peki şoförlerin maaşı ne olacak.

Lise mezunu olana 2 bin 200, üniversite mezununa ise 2 bin 300 lira maaş verilecek.

Şoförlerin çalışma süresi ise milletvekilinin vekilliğinin düşmesiyle sona erecek.

Devlet memuru olanlar, eski görevlerine iade edilecek, sözleşmelilerin sözleşmeleri ise herhangi bir ihbara gerek kalmaksızın feshedilecek.

Milletvekili, şoförlük dışında, hak tanınan personeli, ikinci danışman olarak da kullanabilecek.’ (Kaynak:trt.net.tr)

Haber bu!

Ne ki bana göre bu haberde Özel Şoför uygulamasını gerekli kılacak ‘Milletvekillerinin uzun süredir beklediği 3'üncü personel uygulaması’nın gerekçeleri öğrenilememiş. Belki ilgili yazıda: Milletvekillerinin sık sık kazalara karıştığı, bazılarının iyi sürücü olamamaktan dolayı işlerine gecikmeli olarak geldikleri, Ankara’ya yeni gelenlerin sık sık evin yolunu şaşırdıkları, hatalı araç kullanmaktan dolayı sık sık ehliyetlerine el konulduğu, TBMM özel araç park yerinde sık sık başka araçlara çarptıkları gibi sorunları da içeren bir dilekçe de ekli bulunuyordur. Bu konu bizce bilinmiyor. Oysa yeni bir uygulama için genel geçer nedenleri de içeren bazı gerekçeler olmadan gereği yapılamaz. Eğer ‘araç kullanmak’ ya da ‘araç ile bir yerlere giderken meydan gelen’ durumları içeren gerekçeler olmadan yeni bir uygulamaya geçilemez. Yok eğer ‘milletvekillerinin uzun süredir bekediği’ gibi sıradan bir açıklama ile yeni bir uygulamaya geçelim deniliyor ise bu da başlı başına sorgulanması gereken idari bir teşebbüs olabilir. Her bir milletvekili için ‘Özel Şoför’ tahsis edilmesi yanında birer de araç tahsis edilip edilmeyeceğini de bu haberden öğrenemiyoruz.

İşte bu aşamada ‘Özel Şoför’ yanında bir de ‘Özel Araç’ uygulamasına gidilmesi gibi bir durum söz konusu olacak ki bu gelişmeler karşısında kamuoyu sanırım kendi kendine homurdanmaya başlar. Bu konu uygulamaya geçtiğinde kim bilir daha ne gibi gelişmeler olacak, göreceğiz. Geçmiş yıllardaki ‘kıyak emeklilik’ ve ‘milletvekili maaş artışları’ konularında olduğu gibi kamuoyu yine çok yönlü bir vurgulama ile ’seçilmişler işini biliyor’ diyerek, kendi kabuklarına çekilerek birer türkü tutturacaktır.

Dertlenilecek konularda sığındığımız yalnızlığımıza yanında şarkılarımız ile türklerimize sığınırız çoğu zaman. Bu durumda bestesi ve güftesi Kemani Serkis Efendi’nin Nihavend makamındaki Kimseye Etmem Şikâyet şarkısı geldi aklıma:

Kimseye etmem şikayet, ağlarım ben halime

Titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime

Perde-i zulmet çekilmiş, korkarım ikbalime

Titrerim mücrim gibi baktıkça istikbalime

Sizler Serkis Efendi’nin bu unutulmaz şarkıyı dinlerken ben konu ile ilgili olarak Vekilin hem arabası hem de şoförü var başlıklı daha ayrıntılı bir haber buldum. İşsizleri, yoksulları ve maaşlarına zam bekleyen bütün çalışanlar ile emeklilerin de kulaklarını çınlatarak birlikte okuyalım efendim:

‘Milletvekillerinin yıllardır beklediği 3. personel desteği de nihayet kendilerine verildi. Birer danışman ve sekreter çalıştıran milletvekilleri 1 Ekim’den itibaren en az lise mezunu olması koşuluyla artık 3. personelle çalışma olanağına da kavuşacak. Bu uygulamanın TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in TBMM personelini, personel sayısının çok arttığı gerekçesiyle emekliliğe teşvik ederek norm kadroya geçiş için hazırlık yapmasıyla aynı döneme rastlaması dikkati çekti.

3. personelin lise mezunu olması halinde 2 bin 200 lira, üniversite mezunu olması halinde ise 2 bin 300 lira civarında maaş alacağı öğrenildi. Milletvekili, şoförlük dışında, hak tanınan personeli, ikinci danışman olarak da kullanabilecek.

TBMM’de 5 bin 700 personel çalışıyor. TBMM Genel Sekreterliği Teşkilat Yasası değişikliği için taslak hazırlanması çalışması sırasında, TBMM Başkan Müşaviri sayısının 80’i aştığı ve bu sayının 15’e düşürüleceği, başmüşavir sayısının da 5 ile sınırlanacağı bildirildi.(Kaynak: Mansur Çelik: guncel.milliyet.com.tr)

Uygulamalarından benim de sıkıntılar çektiğim TBMM Genel Sekreterliği Teşkilat Kanunu’nun artık değişmesi gerektiğini de öğrendiğimiz bu haber umarız nice hayırlara vesile olur. Kısaca TBMM gündemindeki Özel Şoför konusu özel ve genel durum ile bu çerçevede cereyan ediyormuş efendim.

Şimdi gelin de ‘nerede adalet var ki’ diye diye Yunus Emre’nin sekiz yüz yıl (800) önce söylemiş olduğu ilâhiye sığınmayın?

‘Dolap niçin inilersin

Derdim vardır inilerim

Ben Mevla'ya âşık oldum

Anın için inilerim’ 

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..