Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '15

 
Kategori
Deneme
 

Milli Piyangonun talihlileri

Milli Piyangonun talihlileri
 

Bu para destelerinden oluşan yığın, internetten alınmıştır. Böyle çok miktarda para kümesi ancak sanalda...


Milli Piyango en büyük ikramiyeyi yılbaşı çekilişlerinde dağıtır. Talih kuşu adıyla bilet satışlarını teşvik eden reklamlar yapılır.

Büyük ikramiye isabet eden kişiler gerçekten "talihli" midirler?, Düşünmeye değer,

Sonraki zengin ama  pusulası bozuk yaşamlarına bakılınca "talihsiz" midirler? Yaşanmış çok sayıdaki hayat hikayeleri örneklerine bir göz atalım isterseniz:

Denizli’nin Sarayköy ilçesine bağlı Tırkaz köyünde 40 yıl önce Milli Piyango biletine büyük ikramiye çıkan Mehmet Sarıoğlu'nun hayatı da para yüzünden tepe taklak oldu. Bir anda zengin olan Sarıoğlu, köyünde bir ev yaptı ancak, zamanla parası kalmayınca ona komşuları bakmaya başladı. Yeşil kart sahibi Sarıoğlu, devletten aldığı yaşlılık maaşıyla geçimini sürdürürken kısa bir süre sonra evi yandı. Köylüler aralarında topladıkları paralarla evi tamir ettirdi. Kimsesi olmayan ve hiç evlenmeyen Sarıoğlu’nun Sarayköy Devlet Hastanesi’nde yapılan otopside donarak öldüğü belirlendi.  

*****

1984 yılında aldığı bilete 7 milyon lira isabet eden Orhan Ulusoy’un huzur içindeki hayatı ise ancak 3 sene sürebilmiş. İşleri ters gittiği için kızı evi terk etmiş. Oto yedek parça dükkânı bulunan ve minibüsçülükle uğraşan parayı soğan ve fasulye işine harcayan Ulusoy, üst üste 3 yıl istediği kazancı elde edemeyince iflas etti. 4'ü erkek 8 çocuğu olan Ulusoy, “Hiç rahat bir yaşantım olmadı; bir arkadaşım ‘bu para sana felaket getirir’ demişti, dediği çıktı. Bir kızım evi terk etmişti. Psikolojim alt üst olmuştu.” diyor.  

******

Evli ve 3 çocuk babası olan Nusrettin Çınar da piyango zedelerden. Kendisine 90'lı yılların başında Milli Piyango’dan o zamanın parasıyla 6 milyar lira çıktı. Önce yurt dışına giden Çınar, kendisine bir şehirlerarası otobüs şirketi kurdu. İşleri iyi gitmeyen Çınar, 1995 yılında iflas etti. Çınar yaşadığı olayları kendi ağzıyla şöyle özetledi:

“Sefa kısa sürdü. 70 milyon kişinin verdiği biletlerden bir iki kişi yararlanırsa böyle olur. Hepsinin ahı var üstünde, hayrı olmaz. Sonradan araştırdım, kimseye hayır getirmemiş.”

Şimdi işsiz olan ve emekliliğinin planlarını yapan Çınar, artık Milli Piyango bileti satın almıyor.

******

Yakın dönemden bir hikayeye göz atalım. Erzurumlu Ahmet Bayram'ın hayatı 2005 yılbaşında çeyrek biletine büyük ikramiyenin isabet etmesiyle bir anda değişti. Uzun süredir işsiz olan 9 çocuk babası Bayram, hemen ailesiyle birlikte Ankara'ya giderek 5 milyon liralık ikramiyenin 4'te biri olan 1 milyon 250 bin TL'sini aldı. Parasıyla ilk iş olarak kendisine peruk alan Bayram, İstanbul'a yerleştikten sonra eşini de boşadı. Kendisini gece hayatına veren Ahmet Bayram, bir süre sonra gece kulübünde tanıştığı bir kadınla evlendi. 5 aylık hamile olduğu öne sürülen bu kadından da bir çocuk bekleyen Bayram, dün akşam saatlerinde eski eşinin yaşadığı Pendik'teki eve gitti. Çok borcu olduğunu söyleyerek, eski eşinden, üzerine yaptırdığı gayrimenkulleri satarak parasını vermesini isteyen Bayram olumsuz yanıt aldı. Bir gece banyoya giren Bayram'dan uzun süre ses çıkmayınca büyük kızı kapıyı zorlayarak içeriye girdi. Babasının kalorifer borusuna asılı cesediyle karşılaştı. Ahmet Bayram kendi canına kıymıştı.

*******

Milli Piyango biletine 50 yıl önce büyük ikramiye çıktığını söyleyen Ahmet Sarı, parası tükenince eşinden ayrıldığını ve yaşlılık günlerini Denizli'deki bir huzurevinde geçirmek zorunda kaldığını anlattı.

Afyonkarahisar'ın Dazkırı ilçesi Ak yarma köyünde doğan 82 yaşındaki Ahmet Sarı, aldığı çeyrek bilete 1964 yıl başı çekilişinde büyük ikramiye çıktığını belirtti.

Kazandığı parayla lüks bir yaşam sürdüğünü anlatan Ahmet Sarı, önce 6 çocuğunu evlendirdiğini daha sonra da koyun ticareti yaptığını söyledi.

Parasının tükendiğini, bir süre sonra da maddi sıkıntı yaşamaya başladığını kaydeden Ahmet Sarı, eşinden de ayrıldığını ifade etti.

Ailesine iyi bir hayat sunmak istediğini ve 50 yıl önce de güzel bir hayatı olduğunu, şimdi ise Denizli'deki bir huzurevinde yaşlılığını geçirmek zorunda kaldığını söyleyen Sarı, şöyle konuştu:

"Piyangoda bana 10 bin lira düştü. Tüm parayı ben almadım yani. O parayla hayvancılık yaptım. Koyun aldım. Aileme iyi bir hayat sunmak istedim. Daha sonraki yıllarda maalesef param bitti. Para da bitince geçimsizlikler olmaya başladı, eşimden boşandım. Hiç param kalmadı, bakıma muhtaç oldum. Torunum beni huzur evine getirdi. Bana dışarıda kimse bakmadı. Ben de 4 yıldır buradayım. Şimdi sadece yaşlılık parası alıyorum. Bize burada çok iyi bakıyorlar. Hayatımdan memnunum." 

******

Ali Atıcı, çay ocağı işletirken 2004’te sayısal lotodan 543 bin YTL kazanır. Parayı aldıktan sonra memleketi Erzincan’a yerleşen Atıcı, boşandığı eşi ve çocuklarını İsviçre’ye gönderir ve ikinci evliliğini yapar, ancak ondan da ayrılmaya karar verir.

Aynı yolda başlayan ve biten aynı hayat hikayeleri ve aynı acı sonlar. Birbirlerini tanımayan fakat aynı kaderi paylaşan bu insanlar ‘keşke’ sözcüğünü milli piyangodan kazandıkları paradan sonra oldukça fazla söylediler. Hepsinde aynı sözcük vardı’ çok pişmanım’! 

*******

Denizli’nin Çivril ilçesinde marangoz olarak geçimini sağlayan Osman Kaplan, çeklerini ödeyemediği için hapse girmiş ve 1999 yılında hapisten çıktıktan 2 gün sonra sayısal lotodan 340 milyar lira kazanmış. İki çocuk babası Kaplan’ın ilk işi eşinden boşanmak olmuş. Ardından İzmir’de Pınar Şirin adlı şarkıcıyla 20 milyar lira harcayıp Hilton’da nişan yapmış ve 6 ay sonra ayrılmış. Hızlı yaşayan Kaplan’ın parası kısa sürede tükenmiş. ‘Hızlı bir hayat yaşadım, para bitti. ’diyerek paranın sonunu hazırladığını söylüyor.

“Talih bize huzur değil, felaket getirdi”

******

Milli Piyango’nun 1990 yılbaşı çekilişinde 1 milyar 250 milyon lira kazanan Adanalı Cem Postacı, paranın kendisine aradığı huzuru vermediğini söyledi. 1996’da oğlunu trafik kazasında kaybeden Postacı, “Talih kuşu bize huzur değil, felaket getirdi” diyor. Oğlunu kaybettikten sonra bir daha bilet almamaya karar veren talihli, kendisine çıkan paranın hayırlı olmadığını söyledi ve keşke çıkmasaydı dedi. 

********

Yukarıda örneklerini verdiğim olumsuz yaşam hikayeleri ekseninde  "MİLLİ PİYANGO"  var ve  talihli! kişilere göre suçlu o minicik kağıt parçası yani milli piyango biletidir.

Biz milli piyangodan her yılbaşı çekilişinde ikramiye kazanırız, nasıl mı?  Çok basit:

- Bir yıl boyunca almadığımız piyango bilet paraları cebimizde kalarak.

Ve hiç bir zaman bilet almayız çünkü korkarız aksilik olur da "ya çıkarsa" diye...

Yıllarca emek verip kurduğumuz bir düzenimiz var, huzur ve mutluluğa sarmal uğraş içerikli bu düzenin bozulmasını istemeyiz.

"Başkalarına muhtaç olmadan  sağlıklı ve sade yaşam", bu bizim felsefemiz...

http://blog.milliyet.com.tr/milli-piyangonun-kucuk-ikramiyeleri/Blog/?BlogNo=221086

Teferruata gerek yok...S ade ve mutlu bir ömür tavsiyesi ile şans oyunlarından ve  Milli Piyango hayalinden uzak kalarak;

Hepinize gönlünüzce  yaşayacağınız gün ve günler, yıl ve yıllar dilerim,

Selam ve sevgilerimle...

Yurdagül Alkan.

 

 
Toplam blog
: 344
: 1671
Kayıt tarihi
: 09.04.09
 
 

Özel bir finans kuruluşundan emekliyim. Hayatın her aşamasını acısıyla tatlısıyla yaşamış biri ol..